Recepti 15. siječnja 2020.

Jaja s jogurtom i čilijem po receptu Yotama Ottolenghija

Shutterstock , simboličan prikaz
gastro postao gastro.24sata.hr
Za brunch pripremi pikantna pečena jaja s jogurtom, čilijem i rikolom.

Na Interliberu smo se po zaista povoljnoj cijeni dokopali Ottolenghijeve kuharice „Obilje“. U ovoj su šarolikoj kuharici objedinjeni vegetarijanski recepti koje je dijelio s čitateljima Guardiana, a ne nedostaje ni priča o povrću, voću i žitaricama.

U potrazi za doručkom, naišli smo na jednostavan recept za jaja na oko s jogurtom i čili papričicama. U receptu koristi kirmizi biber, sušenu čili papričica karakteristična za tursku kuhinju, ali se može zamijeniti komadićima neke druge čili papričice pomiješane s malo slatke mljevene paprike.

 

Možda vas zanima... Chefovska posla: Yotam Ottolenghi Špajza

 

Sastojci:

  • 300 g rikole
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 4 jaja
  • 150 g grčkog jogurta
  • 1 češanj češnjaka
  • 50 g maslaca
  • ½ žličice kirmizi bibera ili nasjeckane čili papričice
  • 6 nasjeckanih listova kadulje
  • Sol

Priprema:

  1. U veliku tavu stavi rikolu i ulje, posoli pa poprži na laganoj vatri oko pet minuta, sve dok većina tekućine ne ispari.
  2. Prenesi u manju vatrostalnu posudu pa u rikoli napravi četiri dublje udubine. Pažljivo razbij jaja u te šupljine i pazi da ti se žumanjak ne razlije.
  3. Stavi u pećnicu na 150 stupnjeva i peci 10 do 15 minuta, sve dok se bjelanjci ne stisnu.
  4. Za to vrijeme pomiješaj jogurt sa zgnječenim češnjakom i prstohvatom soli.
  5. Rastopi maslac u malj tavi, dodaj čili papričicu, malo soli i prži dok se maslac ne zapjeni i ne poprimi lijepu zlatnu boju. Ubaci kadulju, promiješaj pa makni s vatre.
  6. Izvadi jaja iz pećnice, žlicom rasporedi jogurt u sredinu pa prelij vrućim maslacem. Posluži odmah!

Izvor: Obilje, Yotam Ottolenghi

 

Možda vas zanima... Ottolenghijevi genijalni keksi od badema, brusnica i zobi Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.