Na Interliberu smo se po zaista povoljnoj cijeni dokopali Ottolenghijeve kuharice „Obilje“. U ovoj su šarolikoj kuharici objedinjeni vegetarijanski recepti koje je dijelio s čitateljima Guardiana, a ne nedostaje ni priča o povrću, voću i žitaricama.
U potrazi za doručkom, naišli smo na jednostavan recept za jaja na oko s jogurtom i čili papričicama. U receptu koristi kirmizi biber, sušenu čili papričica karakteristična za tursku kuhinju, ali se može zamijeniti komadićima neke druge čili papričice pomiješane s malo slatke mljevene paprike.
Sastojci:
- 300 g rikole
- 2 žlice maslinovog ulja
- 4 jaja
- 150 g grčkog jogurta
- 1 češanj češnjaka
- 50 g maslaca
- ½ žličice kirmizi bibera ili nasjeckane čili papričice
- 6 nasjeckanih listova kadulje
- Sol
Priprema:
- U veliku tavu stavi rikolu i ulje, posoli pa poprži na laganoj vatri oko pet minuta, sve dok većina tekućine ne ispari.
- Prenesi u manju vatrostalnu posudu pa u rikoli napravi četiri dublje udubine. Pažljivo razbij jaja u te šupljine i pazi da ti se žumanjak ne razlije.
- Stavi u pećnicu na 150 stupnjeva i peci 10 do 15 minuta, sve dok se bjelanjci ne stisnu.
- Za to vrijeme pomiješaj jogurt sa zgnječenim češnjakom i prstohvatom soli.
- Rastopi maslac u malj tavi, dodaj čili papričicu, malo soli i prži dok se maslac ne zapjeni i ne poprimi lijepu zlatnu boju. Ubaci kadulju, promiješaj pa makni s vatre.
- Izvadi jaja iz pećnice, žlicom rasporedi jogurt u sredinu pa prelij vrućim maslacem. Posluži odmah!
Izvor: Obilje, Yotam Ottolenghi