Kolumne 08. veljače 2018.

Ottolenghijevi genijalni keksi od badema, brusnica i zobi

foto: Jelena Katavic Photography
gastro postao gastro.24sata.hr
Anita s bloga Možeš se udat' okušala se u pripremi Ottolenghijevih aromatičnih keksića od badema, brusnica i zobi. U nastavku saznajte rezultate...

Za svoj prvi giveaway prije nekoliko tjedana odlučila sam sretnom dobitniku/ici pokloniti kekse od badema, brusnica i zobi iz nove omiljene kuharice, ‘Sweet’ Yotama Ottolenghija i Helen Goh.

 

Možda vas zanima... Ottolenghijevi muffini od borovnica koje obožavamo Recepti

 

Nakon degustacije probnih keksića i povratne informacije od dobitnice nagradne igre, odlučila sam s vama podijeliti recept. Nisam ništa mijenjala, ali vi možete zamijeniti brusnice drugim suhim voćem, a preljev od bijele čokolade izostaviti ili ga zamijeniti tamnom čokoladom.

 

Možda vas zanima... Pečena cikla i mrkva s medom i narančom Kolumne

 

Više slasnih recepata naše blogerice Anite potražite na blogu Možeš se udat i na istoimenoj Facebook stranici.    

 

Možda vas zanima... Danas kuhamo: Cannelloni s blitvom i ricottom Kolumne

 

 | Author: Jelena Katavic Photography foto: Jelena Katavic Photography

 

Sastojci:

  • 150 g badema
  • 125 g brusnica
  • sok pola manje naranče
  • 150 g glatkog brašna
  • 150 g integralnog pšeničnog brašna
  • 150 g krupnih zobenih pahuljica
  • prstohvat soli
  • 225 g maslaca, omekšanog na sobnoj temperaturi
  • 100 g šećera
  • naribana korica jedne velike naranče
  • 200 g bijele čokolade

Priprema:

  1. Popecite bademe na suhoj teflonskoj tavi ili u pećnici (180°C, 10 minuta) kako bi dobili lijepu aromu. Pazite da ne zagore. Malo ih ohladite i nasjeckajte na krupnije komadiće.
  2. Brusnice namočite u soku od naranče. 
  3. Pećnicu zagrijte na 190°C.
  4. Pomiješajte nasjeckane bademe, obje vrste brašna, zob i sol.
  5. Omekšali maslac mikserom izradite sa šećerom i narančinom koricom.  Pomiješajte obje smjese i zamijesite tijesto.
  6. Dodajte mu brusnice sa sokom naranče i mijesite kako biste dobili kompaktnu smjesu. Ako je presuha, dodajte još malo soka. Neka smjesa kratko odleži kako bi zob malo omekšala, 15-ak minuta.
  7. Obložite tri lima papirom za pečenje. 
  8. Jedan list papira za pečenje stavite na radnu plohu, pospite brašnom, i stavite na njega polovicu tijesta. Pospite brašnom i prekrijte drugim listom papira za pečenje.
  9. Razvaljajte na debljinu od cca. 0.5 cm i rezačem za kekse promjera 7 cm izrezujte kekse.
  10. Posložite ih na lim i pecite 18 minuta. 
  11. Dok se keksi hlade, rastopite na pari bijelu čokoladu.
  12. Na svaki keks razmažite jednu žličicu čokolade, ili uronite pola keksa u čokoladu.
  13. Složite ih na silikon ili papir za pečenje dok čokolada očvrsne. 

Napomene!

Rezač za kekse trebao bi biti oštar (najbolji su metalni) jer je tijesto jako grubo i puno komadića badema, zobi i brusnica. Ako vam ne smeta da su keksi malo neuredniji, ne morate koristiti rezač, nego rukama oblikujte kuglice i spljoštite ih dlanom. 

 

 | Author: Jelena Katavic Photography foto: Jelena Katavic Photography

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.