Za svoj prvi giveaway prije nekoliko tjedana odlučila sam sretnom dobitniku/ici pokloniti kekse od badema, brusnica i zobi iz nove omiljene kuharice, ‘Sweet’ Yotama Ottolenghija i Helen Goh.
Nakon degustacije probnih keksića i povratne informacije od dobitnice nagradne igre, odlučila sam s vama podijeliti recept. Nisam ništa mijenjala, ali vi možete zamijeniti brusnice drugim suhim voćem, a preljev od bijele čokolade izostaviti ili ga zamijeniti tamnom čokoladom.
Više slasnih recepata naše blogerice Anite potražite na blogu Možeš se udat i na istoimenoj Facebook stranici.
Sastojci:
- 150 g badema
- 125 g brusnica
- sok pola manje naranče
- 150 g glatkog brašna
- 150 g integralnog pšeničnog brašna
- 150 g krupnih zobenih pahuljica
- prstohvat soli
- 225 g maslaca, omekšanog na sobnoj temperaturi
- 100 g šećera
- naribana korica jedne velike naranče
- 200 g bijele čokolade
Priprema:
- Popecite bademe na suhoj teflonskoj tavi ili u pećnici (180°C, 10 minuta) kako bi dobili lijepu aromu. Pazite da ne zagore. Malo ih ohladite i nasjeckajte na krupnije komadiće.
- Brusnice namočite u soku od naranče.
- Pećnicu zagrijte na 190°C.
- Pomiješajte nasjeckane bademe, obje vrste brašna, zob i sol.
- Omekšali maslac mikserom izradite sa šećerom i narančinom koricom. Pomiješajte obje smjese i zamijesite tijesto.
- Dodajte mu brusnice sa sokom naranče i mijesite kako biste dobili kompaktnu smjesu. Ako je presuha, dodajte još malo soka. Neka smjesa kratko odleži kako bi zob malo omekšala, 15-ak minuta.
- Obložite tri lima papirom za pečenje.
- Jedan list papira za pečenje stavite na radnu plohu, pospite brašnom, i stavite na njega polovicu tijesta. Pospite brašnom i prekrijte drugim listom papira za pečenje.
- Razvaljajte na debljinu od cca. 0.5 cm i rezačem za kekse promjera 7 cm izrezujte kekse.
- Posložite ih na lim i pecite 18 minuta.
- Dok se keksi hlade, rastopite na pari bijelu čokoladu.
- Na svaki keks razmažite jednu žličicu čokolade, ili uronite pola keksa u čokoladu.
- Složite ih na silikon ili papir za pečenje dok čokolada očvrsne.
Napomene!
Rezač za kekse trebao bi biti oštar (najbolji su metalni) jer je tijesto jako grubo i puno komadića badema, zobi i brusnica. Ako vam ne smeta da su keksi malo neuredniji, ne morate koristiti rezač, nego rukama oblikujte kuglice i spljoštite ih dlanom.