Njegovo veličanstvo: Bosanski lonac

Reprezentativno jelo bosanske kuhinje koje potiče još iz srednjovjekovne Bosne
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: više od 180 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 822

Borba titana Pečenjarnica Kraljice: Bosanski lonac vs. Punjena pljeskavica

Potrebno vam je

  • 1000 g junetine
  • 10 režanj češnjaka
  • 5 krumpira
  • 2 glavice luka
  • 1 šaka mahune žute 
  • 2 mrkve
  • sol
  • 10  klinčića
  • 20 kom papra u zrnu
  • 1 vezica peršina
  • 5 vezica celera
  • 1 dl vode
  • 1.5 dl bijelog vina 
  • 4 rajčice

Skrivena tajna Kljukuša: Kraljica pita iz bosanske kuhinje

Priprema

  1. Meso operemo i narežemo na komade srednje veličine.
  2. Češnjak ne gulimo, nego samo operemo. Ostalo povrće očistimo. Krumpir narežemo na polovine, luk na ploške, mahune prepolovimo, a mrkvu narežemo na krupnije kolutove. Peršinovo i celerovo lišće sitno nasjeckamo. U lonac složimo red povrća pa preko povrća stavimo red mesa.
  3. Svaki red malo posolimo i dodamo po 2 - 3 klinčića, 2 – 3 češnja češnjaka i 4 – 5 zrna papra pa sve pospemo peršinovim i celerovim lišćem. Nastavimo slagati na isti način dok ne potrošimo sve namirnice.
  4. Na kraju prelijemo vodom i bijelim vinom, a preko svega složimo rajčicu narezanu na manje kriške.
  5. U loncu ostavimo 3 – 4 prsta prostora od vrha kako bi se jelo dobro skuhalo.
  6. Lonac pokrijemo papirom za pečenje, povežemo koncem i stavimo u pećnicu zagrijanu na 200 °C.
  7. Kad zakipi, temperaturu smanjimo na 150 °C i ostavimo da se kuha oko 3 sata.

Dobar tek!

 

Posjeti Gastro.hr