Recenzije 7601 prikaza 17. siječnja 2017.

Pečenjarnica Kraljice: Bosanski lonac vs. Punjena pljeskavica

Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Prošlo je pet godina otkako su majka Dubravka i kćer Nada krenule u avanturu nazvanu Pečenjarnica Kraljice. Nije im dosta što rade daleko najbolje travničke ćevape u metropoli, nego se igraju i s pitama, hamburgerima, ali i punjenim pljeskavicama te odnedavno – bosanskim loncem!

Sočni, slasni, na ugljenu ispečeni miomirisni ćevapi od isključivo čiste junetine (provjereno više puta) zaštitni su znak malenog lokala smještenog u Koturaškoj ulici na broju 51. No, u ovom mesnom utočištu možete naručiti i sve vrste bosanskih pita. To su redom krumpiruša, buredžik, sirnica, zeljanica, miješana pita (meso, krumpir) i klasični burek, kao i sjajan hamburger.

 | Author: Julio Frangen Julio Frangen

Tajna je u mesu i receptu. Meso dolazi od jednog malog hrvatskog proizvođača čije ime kraljice taje, ali obzirom na postojanost i kvalitetu – neka ih...

 | Author: Julio Frangen Julio Frangen

Nas je pak zaintrigirala pljeskavica koja svoju sočnost zahvaljuje punjenju od mješavine sira i brutalnog kajmaka. I da, u Kraljicama – nema zaleđivanja. Što je, tu je. A evo što mama Dubravka stavlja u svoj bosanski lonac (dok Nada strpljivo vrtucka meso po roštilju):

Bosanski lonac (sastojci za 8 obroka):

  • Junetina 750 g
  • Teletina 750 g
  • Janjetina 500 g
  • Mladi kupus 2 glavice
  • Krumpir 500 g
  • Luk 3 glavice
  • Mrkva 200 g
  • Celer 100 g
  • Peršin 100 g
  • Rajčica 3-4 kom.
  • Sol
  • Papar

* nikad se ne stavljaju svinjetina niti piletina
* zaprška – ne stanuje ovdje

 | Author: Julio Frangen Julio Frangen

Priprema:

  1. Meso i povrće isjeckati na krupnije kocke
  2. Slagati u lonac red povrća, red mesa - mora biti šareno i lijepo raspoređeno
  3. Uliti litru i pol vode
  4. Prokuhati dok ne uzavrije, pa se onda smanjiti na minimum i pustiti da krčka 4-5 sati uz dolijevanje vode, sve dok se lijepo ne sjedini.

 | Author: Julio Frangen Julio Frangen

Obavezno provjerite čega ima dan unaprijed na facebooku, zvrcnete na telefon 01 5620971, ili jednostavno naletite na ćevape i rezervirajte nešto unaprijed. Ako se navučete - nismo krivi, dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.