gastro postao
Reprezentativno jelo bosanske kuhinje koje potiče još iz srednjovjekovne Bosne
Vrijeme pripreme: više od 180 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 822
Potrebno vam je
- 1000 g junetine
- 10 režanj češnjaka
- 5 krumpira
- 2 glavice luka
- 1 šaka mahune žute
- 2 mrkve
- sol
- 10 klinčića
- 20 kom papra u zrnu
- 1 vezica peršina
- 5 vezica celera
- 1 dl vode
- 1.5 dl bijelog vina
- 4 rajčice
Priprema
- Meso operemo i narežemo na komade srednje veličine.
- Češnjak ne gulimo, nego samo operemo. Ostalo povrće očistimo. Krumpir narežemo na polovine, luk na ploške, mahune prepolovimo, a mrkvu narežemo na krupnije kolutove. Peršinovo i celerovo lišće sitno nasjeckamo. U lonac složimo red povrća pa preko povrća stavimo red mesa.
- Svaki red malo posolimo i dodamo po 2 - 3 klinčića, 2 – 3 češnja češnjaka i 4 – 5 zrna papra pa sve pospemo peršinovim i celerovim lišćem. Nastavimo slagati na isti način dok ne potrošimo sve namirnice.
- Na kraju prelijemo vodom i bijelim vinom, a preko svega složimo rajčicu narezanu na manje kriške.
- U loncu ostavimo 3 – 4 prsta prostora od vrha kako bi se jelo dobro skuhalo.
- Lonac pokrijemo papirom za pečenje, povežemo koncem i stavimo u pećnicu zagrijanu na 200 °C.
- Kad zakipi, temperaturu smanjimo na 150 °C i ostavimo da se kuha oko 3 sata.
Dobar tek!