Pečenu cvjetaču učini zvijezdom svog stola!

Geraud Pfeiffer/Pexels Pečena cvjetača odlično je glavno jelo na dane kad se želiš malo odmoritii od mesa, a u njoj mogu uživati i vegani ako izostaviš parmezan i zamijeniš ga veganskom inačicom
Nema dosadnog sjeckanja, sve što trebaš je svoju glavnu namirnicu dobro začiniti, ispeći i tvoj novi specijalitet je tu – pečena cvjetača. A ako parmezan zamijeniš veganskom inačicom, ova povrtna pečenka postaje potpuno plant-based jelo
Vidi originalni članak

Skromna cvjetača nepravedno je zapostavljena i radimo je uglavnom na dva, tri načina - kuhanu (samu ili s drugim povrćem), pohanu ili pak s krušnim mrvicama. Malo je posolimo, eventualno popaprimo i onda se čudimo što je svima (pa i nama!) dosadna i što je većina ljudi izbjegava.

 

Povoljno i fino Cvjetača na nove načine - od juhe, preko pečenke do pite

 

No cvjetača je zapravo vrlo svestrana, i jako zdrava namirnica. Iako nam je u supermarketima i zamrzivačima dostupna cijele godine, upravo sada, zimi, je njezino vrijeme. A uz dodatak zanimljivih začina, ulja aromatiziranog začinskim travama, češnjaka ili pak sira (možeš koristiti i veganski ako želiš potpuno plant-based jelo) cvjetača će postati glavna zvijezda tvog stola. Kad kušaju tvoju pečenu cvjetaču prema našim uputama, svi će te tražiti repete… i recept.

I važna napomena – ovo je recept za 4 osobe, ali i za manje onih jako gladnih!

 

Začinjena pečena cvjetača

Sastojci:

  • 3 žlice maslinova ulja
  • 3 češnja češnjaka, dobro usitnjena
  • 2 žlice ribanog parmezana (ili veganske inačice)
  • 1 žličica sušenog bosiljka
  • 1 žličica sušenih listića peršina
  • ¼ žličice soli
  • 1/8 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 1 veća glavica cvjetače
  • sjeckani svježi listići peršina, za ukras

 

Malo drugačiji recept Pastirska pita s nadjevom od cvjetače sjajna je ideja za ručak

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. U maloj zdjeli izmiješaj češnjak, ulje, žlicu parmezana, sušeni bosiljak i peršin, sol i papar.
  3. U pleh obložen papirom za pečenje stavi opranu cvjetaču i premaži je sa ¾ pripremljene marinade.
  4. Prekrij aluminijskom folijom i peci 30 minuta. Nakon toga makni foliju i peci još 15-ak minuta, dok cvjetača još malo ne omekša i dobije hrskavu koricu.
  5. Izvadi iz pećnice, premaži ostatkom aromatiziranog ulja i pospi preostalom žlicom parmezana. Vrati u pećnicu, uključi gril opciju i peci oko 5 minuta. Prije posluživanja pospi svježim peršinom.

 

povrće je glavno! Pripremi odrezak od cvjetače i zaboravi na meso fini zalogaji Hrskava cvjetača iz pećnice s parmezanom i mrvicama

 

Posjeti Gastro.hr