Recepti Povrće 28. rujna 2024.

Cvjetača na 3 načina - recepti za juhu, pečenku i pitu

Juha
15 MIN
23 MIN
4
SREDNJE
cvjetača, karfiol
Cvjetača - svestrano i ukusno povrće
foto: Amber Faust/Unsplash
Cvjetača obiluje hranjivih tvarima i povoljna je, a može se tijekom cijele godine nabaviti i svježa i zamrznuta. Vrlo je svestrana pa donosimo 3 odlična recepta s cvjetačom

Svestrana cvjetača je već nekoliko godina zvijezda vegetarijanske kuhinje zahvaljujući činjenici da sadrži niski udio ugljikohidrata. Osim toga, obiluje hranjivih tvarima, a nije ni preskupa namirnica što je čini vrlo poželjnom u raznim oblicima.

Cvjetača kao zamjena za kruh, rižu...

Brojne hvalospjeve zaslužila je jer zamjenjuje sve, od kore za pizzu do kruha, no unatoč tome – cvjetača može pružiti još i više od toga. Primjerice, od nje možeš napraviti fantastičan sočni odrezak, grbave polpete, niskokalorično varivo, pa čak i tortilje!

Cvjetača | Author: Karolina Grabowska/Pexels Cvjetača foto: Karolina Grabowska/Pexels

Odlučili smo proširiti listu tvojih omiljenih recepata od cvjetače sa 3 zanimljiva i slasna jela – možda ti posluže kao ideja za obroke ako dočekuješ goste – i to one za koje provjereno znaš da vole cvjetaču. Neka to bude 'večer cvjetače'! Želimo vam dobru zabavu i dobar tek!

Možda vas zanima... Ina Garten demonstrirala je kako pravilno rezati cvjetaču Špajza

 | Author: Unsplash Krem juha od cvjetače foto: Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Juha od cvjetače i krumpira
15 MIN
pripreme
23 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Cvjetača 600 g
  • Krumpir 400 g
  • Luk 1 kom
  • Maslac 2 žlica
  • Povrtni temeljac 1 l
  • Slatko vrhnje 2 žlica
  • Gauda 40 g
  • Chilli pahuljice
  • Sol
  • Papar
Postupak
  1. Cvjetaču razdijeli na cvatove, očisti je, isperi i dodatno posuši krpom ili ubrusom. Stapke cvjetače i krumpir oguli te nareži na kockice.


  2. Luk oljušti i nasitno nasjeckaj pa miješajući pirjaj na vrućem maslacu oko 2 minute dok ne postane staklast. Dodaj cvjetaču i krumpir pa ih kratko prži. Podlij juhom, poklopi i na srednje jakoj vatri kuhaj 15-20 minuta.


  3. Šupljikavom žlicom izgrabi 2 žlice cvatova cvjetače i stavi ih sa strane. Juhu dobro izmiksaj štapnim mikserom te posoli i popapri.

    U juhu vrati cijele cvatove cvjetače, nagrabi juhu u zdjelice pa svaku porciju ukrasi s malo vrhnja, naribanog sira i čilija.


cvjetača, karfiol | Author: Alesia Kozik/Pexels Cvjetača foto: Alesia Kozik/Pexels

Ne gasi ekran dok kuham

Pureća pečenka punjena šljivama s cvjetačom
22 MIN
pripreme
180 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Pureća prsa 800 g
  • Suha šljiva 150 g
  • Suncokretovo ulje 3 žlica
  • Naranča 3 kom
  • Zeleni papar u salamuri 1 žlica
  • Ljutika 4 kom
  • Šećer 60 g
  • Pileći temeljac 200 ml
  • Marmelada od naranče 80 g
  • Cvjetača 1 kom
  • Orasi 100 g
  • Sol
  • Papar
Postupak
  1. Pećnicu zagrij na 90 Celzijevih stupnjeva. Pureća prsa nareži na odreske (ili kupi već izrezane pureće odreske). U svakom odresku napravi džepić u sredini i nadjeni ih šljivama

    Svaki odrezak poveći kuhinjskim koncem, jače posoli i popapri pa dobro zaprži sa svih strana na 2 žlice vrućeg ulja. Stavi u zagrijanu plitku vatrostalnu posudu i peci u pećnici 3 sata.


  2. Za umak operi neprskane naranče pa jednoj naribaj koricu. Sve tri filetiraj. Iscijedi im preostali sok. Papar ocijedi od salamure (koju trebaš sačuvati).

    Luk oljušti i nasitno nasjeckaj pa ga propirjaj na žlici ulja. Glaziraj ga šećerom pa umiješaj sok od naranče i žlicu salamure od papra.

    Dodaj temeljac i ostavi da zakipi. Kuhaj dok se ne reducira napola. Umiješaj marmeladu, filetirane kriške naranče i koricu te zeleni papar. Kušaj umak i posoli i popapri prema ukusu.


  3. Cvjetaču razdijeli na cvatove, operi je i očisti pa kuhaj u kipućoj slanoj vodi nekoliko minuta da ostane al dente. Dobro je ocijedi.


  4. Orahe nasjeckaj i poprži na žlici maslaca. Dodaj cvjetaču, protresi (ne miješaj!), pa posoli i popapri po ukusu. Umak začini po ukusu solju i mljevenim paprom te umiješaj 2 žlice hladnog maslaca narezanog na kockice da se poveže.


  5. Na pladanj raspodijeli cvjetaču oko pečenja, prelij je s malo umaka i posluži. Uz ovo jelo godit će pečeni mladi krumpir.


batat | Author: Alice Esmeralda/Unsplash Cvjetača foto: Alice Esmeralda/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Slana pita s cvjetačom
28 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Prhko tijesto 375 g
  • Cvjetača 1 kom
  • Jaje 3 kom
  • Kiselo vrhnje 150 g
  • Kumin 1 žličica
  • Korijander - sjemenke 1 žličica
  • Ljutika 2 kom
  • Maslac 2 žlica
  • Marmelada od marelice 3 žlica
  • Kardamom 0,50 žličica
  • Sok od limete 0,50 kom
  • Sol
  • Papar
Postupak
  1. Razvaljaj dobro ohlađeno prhko tijesto u pravokutnik. Namasti plitki, pravokutni lim, u nj položi tijesto pa okolo napravi visoki rub. Stavi ga u hladnjak.

    Pećnicu zagrij na 220 stupnjeva


  2. Cvjetaču razdjeli na cvatove, operi je i kuhaj u kipućoj slanoj vodi oko 5 minuta. Razmuti jaja s vrhnjem i začinima (kumin i korijander u mužaru usitni u prah ili kupi u prahu).

    Cvjetaču ocijedi i zgnječi u pire. Potom je izmiješaj s razmućenim jajima te raspodijeli po tijestu. Peci 10 minuta na 200 stupnjeva, zatim smanji temperaturu na 180 stupnjeva i peci još 20-30 minuta.


  3. Za umak - oljušti ljutiku, nasjeckaj je nasitno i propirjaj na maslacu. Umiješaj marmeladu, 125 ml vode i, po želji, malo kardamoma te kuhaj na laganoj vatri 5 minuta. Umiješaj sok od limete, izmiksaj umak i posluži ga s pečenom pitom.


 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:47 01. Listopad 2023.

    cvjetaca zakon