Recepti 26. rujna 2022.

Cvjetača na nove načine - od juhe, preko pečenke do slane pite

Cvjetača može biti kraljica svakog stola
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Obiluje hranjivih tvarima a nije preskupa. No, osim tih prednosti, cvjetača može biti prava zvijezda stola na bezbroj načina. Vjerujemo da ćeš ove verzije recepata s cvjetačom dodati listi svojih favorita.

Cvjetača je već nekoliko godina zvijezda vegetarijanske kuhinje zahvaljujući činjenici da sadrži niski udio ugljikohidrata. Osim toga, obiluje hranjivih tvarima, a nije ni preskupa namirnica što je čini vrlo poželjnom u raznim oblicima.

Brojne 'hvalospjeve' zaslužila je jer zamjenjuje sve, od kore za pizzu do kruha, no unatoč tome – cvjetača može pružiti još i više od toga. Primjerice, od nje možeš napraviti fantastičan sočni odrezak, grbave polpete, niskokalorično varivo, pa čak i tortilje!

S obzirom na to da još traje njezina sezona, odlučili smo proširiti listu tvojih omiljenih recepata od cvjetače s 3 zanimljiva i slasna jela – možda ti posluže kao ideja za obroke ako dočekuješ goste – i to one za koje provjereno znaš da vole cvjetaču.
Neka to bude 'večer cvjetače'! Želimo vam dobru zabavu i dobar tek!

Juha od cvjetače i krumpira

Sastojci za 4 osobe:

  • 600 g cvjetače
  • 400 g krumpira (ako možeš, pronađi one brašnaste)
  • 1 glavica luka
  • 2 žlice maslaca
  • 1 l povrtne juhe
  • 2 žlice tučenog vrhnja
  • 40 g naribane gaude
  • čili u pahuljicama
  • sol i papar

Priprema:

  1. Cvjetaču raspodijeli na cvatove, očisti je, isperi i dodatno posuši krpom ili ubrusom. Stapke cvjetače i krumpir oguli te nareži na kockice.
  2. Luk oljušti i nasitno nasjeckaj pa miješajući pirjaj na vrućem maslacu oko 2 min dok ne postane staklast. Dodaj cvjetaču i krumpir pa ih kratko prži. Podlij juhom, poklopi i na srednje jakoj vatri kuhaj 15 – 20 minuta.
  3. Šupljikavom žlicom izgrabi 2 žlice cvatova cvjetače i stavi ih na stranu. Juhu dobro izmiksaj štapnim mikserom te posoli i popapri. U juhu vrati cijele cvatove cvjetače, nagrabi juhu u zdjelice pa svaku porciju ukrasi s malo vrhnja, naribanog sira i čilija.

Gusta juha je uvijek dobra ideja | Author: Pixabay foto: Pixabay

Pureća pečenka punjena šljivama sa cvjetačom

Sastojci za 4 osobe:

  • 800 g purećih odrezaka za nadijevanje
  • 150 g suhih šljiva
  • 3 žlice ulja
  • 3 neprskane naranče
  • 1 žlica zelenog papra u salamuri
  • 4 ljutike (luk kozjak)
  • 60 g šećera
  • 200 ml kokošje juhe
  • 80 g marmelade od naranče
  • 1 cvjetača srednje veličine
  • 100 g očišćenih oraha
  • 3 žlice maslaca
  • sol i papar

Priprema:

  1. Pećnicu upali da se zagrije na 90 Celzijevih stupnjeva. Puretinu isperi, posuši, posoli i popapri pa je po sredini zareži i džepić nadjeni šljivama. Poveži je kuhinjskim koncem, jače posoli i popapri pa dobro zaprži sa svih strana na 2 žlice vrućeg ulja. Stavi je u zagrijanu plitku vatrostalnu posudu i peci u pećnici 3 sata.
  2. Za umak, operi naranče pa jednoj naribaj koricu. Sve tri filetiraj. Iscijedi im preostali sok. Papar ocijedi od salamure (koju trebaš sačuvati). Luk oljušti i nasitno nasjeckaj pa ga propirjaj na žlici ulja. Glaziraj ga šećerom pa umiješaj sok od naranče i žlicu salamure od papra. Dodaj juhu i ostavi da zavri. Kuhaj dok se ne reducira napola. Onda umiješaj marmeladu, kriške naranče i koricu te zeleni papar. Kušaj umak i, po želji, začini ga solju i paprom.
  3. Cvjetaču razdijeli na cvatove, operi je i očisti pa kuhaj u kipućoj slanoj vodi nekoliko minuta da ostane al dente. Dobro je ocijedi.
  4. Orahe nasjeckaj i poprži na žlici maslaca. Dodaj cvjetaču, protresi (ne miješaj!), pa posoli i popapri po ukusu. Umak začini po ukusu solju i mljevenim paprom te umiješaj 2 žlice hladnog maslaca narezanog na kockice da se poveže.
  5. Na pladanj raspodijeli cvjetaču oko pečenja, prelij je s malo umaka i posluži. Uz ovo jelo godit će pečeni mladi krumpir.

Ovo je jelo dostojno pravog chefa! | Author: Unsplash foto: Unsplash

Slana pita sa cvjetačom

Sastojci za 4 osobe:

  • 375 g gotovog prhkog tijesta
  • 1 cvjetača srednje veličine
  • 3 jaja
  • 150 g kiselog vrhnja
  • po 1 žličica kumina i korijandra u prahu
  • 2 ljutike (luk kozjak)
  • 2 žlice maslaca
  • 3 žlice marmelade od marelica
  • kardamom u prahu, po želji
  • sok od ½ limete
  • sol i papar

Priprema:

  1. Razvaljaj ohlađeno prhko tijesto u pravokutnik. Namasti plitki, pravokutni lim, u nj položi tijesto pa okolo napravi visoki rub. Stavi ga u hladnjak. Pećnicu upali da se zagrije na 220 stupnjeva
  2. Cvjetaču razdjeli na cvatove, operi je i kuhaj u kipućoj slanoj vodi oko 5 minuta. Razmuti jaja s vrhnjem i začinima. Cvjetaču ocijedi i zgnječi u pire. Potom je izmiješaj s razmućenim jajima te raspodijeli po tijestu. Peci 10 min na 200 stupnjeva, zatim smanji temperaturu na 180 stupnjeva i peci još 20-30 minuta.
  3. Za voćni umak, oljušti luk, nasjeckaj ga i propirjaj na maslacu. Zatim umiješaj marmeladu, 125 ml vode i, po želji, malo kardamoma te kuhaj na laganoj vatri 5 min. Umiješaj sok od limete, izmiksaj umak i posluži ga s pečenom pitom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.