Cvjetača obiluje hranjivih tvarima i povoljna je, a može se tijekom cijele godine nabaviti i svježa i zamrznuta. Vrlo je svestrana pa donosimo 3 odlična recepta s cvjetačom
Svestranacvjetačaje već nekoliko godina zvijezda vegetarijanske kuhinje zahvaljujući činjenici da sadrži niski udio ugljikohidrata. Osim toga, obiluje hranjivih tvarima, a nije ni preskupa namirnica što je čini vrlo poželjnom u raznim oblicima.
Cvjetača kao zamjena za kruh, rižu...
Brojne hvalospjeve zaslužila je jer zamjenjuje sve, od kore za pizzu do kruha, no unatoč tome – cvjetača može pružiti još i više od toga. Primjerice, od nje možeš napraviti fantastičan sočni odrezak, grbave polpete, niskokalorično varivo, pa čak i tortilje!
Cvjetača
foto: Karolina Grabowska/Pexels
Odlučili smo proširiti listu tvojih omiljenih recepata od cvjetače sa 3 zanimljiva i slasna jela – možda ti posluže kao ideja za obroke ako dočekuješ goste – i to one za koje provjereno znaš da vole cvjetaču. Neka to bude 'večer cvjetače'! Želimo vam dobru zabavu i dobar tek!
Cvjetaču razdijeli na cvatove, očisti je, isperi i dodatno posuši krpom ili ubrusom. Stapke cvjetače i krumpir oguli te nareži na kockice.
Luk oljušti i nasitno nasjeckaj pa miješajući pirjaj na vrućem maslacu oko 2 minute dok ne postane staklast. Dodaj cvjetaču i krumpir pa ih kratko prži. Podlij juhom, poklopi i na srednje jakoj vatri kuhaj 15-20 minuta.
Šupljikavom žlicom izgrabi 2 žlice cvatova cvjetače i stavi ih sa strane. Juhu dobro izmiksaj štapnim mikserom te posoli i popapri.
U juhu vrati cijele cvatove cvjetače, nagrabi juhu u zdjelice pa svaku porciju ukrasi s malo vrhnja, naribanog sira i čilija.
Cvjetača
foto: Alesia Kozik/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Pureća pečenka punjena šljivama s cvjetačom
22 MIN
pripreme
180 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Pureća prsa
800
g
Suha šljiva
150
g
Suncokretovo ulje
3
žlica
Naranča
3
kom
Zeleni papar u salamuri
1
žlica
Ljutika
4
kom
Šećer
60
g
Pileći temeljac
200
ml
Marmelada od naranče
80
g
Cvjetača
1
kom
Orasi
100
g
Sol
Papar
Postupak
Pećnicu zagrij na 90 Celzijevih stupnjeva. Pureća prsa nareži na odreske (ili kupi već izrezane pureće odreske). U svakom odresku napravi džepić u sredini i nadjeni ih šljivama
Svaki odrezak poveći kuhinjskim koncem, jače posoli i popapri pa dobro zaprži sa svih strana na 2 žlice vrućeg ulja. Stavi u zagrijanu plitku vatrostalnu posudu i peci u pećnici 3 sata.
Za umakoperi neprskane naranče pa jednoj naribaj koricu. Sve tri filetiraj. Iscijedi im preostali sok. Papar ocijedi od salamure (koju trebaš sačuvati).
Luk oljušti i nasitno nasjeckaj pa ga propirjaj na žlici ulja. Glaziraj ga šećerom pa umiješaj sok od naranče i žlicu salamure od papra.
Dodaj temeljac i ostavi da zakipi. Kuhaj dok se ne reducira napola. Umiješaj marmeladu, filetirane kriške naranče i koricu te zeleni papar. Kušaj umak i posoli i popapri prema ukusu.
Cvjetaču razdijeli na cvatove, operi je i očisti pa kuhaj u kipućoj slanoj vodi nekoliko minuta da ostane al dente. Dobro je ocijedi.
Orahe nasjeckaj i poprži na žlici maslaca. Dodaj cvjetaču, protresi (ne miješaj!), pa posoli i popapri po ukusu. Umak začini po ukusu solju i mljevenim paprom te umiješaj 2 žlice hladnog maslaca narezanog na kockice da se poveže.
Na pladanj raspodijeli cvjetaču oko pečenja, prelij je s malo umaka i posluži. Uz ovo jelo godit će pečeni mladi krumpir.
Cvjetača
foto: Alice Esmeralda/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Slana pita s cvjetačom
28 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Prhko tijesto
375
g
Cvjetača
1
kom
Jaje
3
kom
Kiselo vrhnje
150
g
Kumin
1
žličica
Korijander - sjemenke
1
žličica
Ljutika
2
kom
Maslac
2
žlica
Marmelada od marelice
3
žlica
Kardamom
0,50
žličica
Sok od limete
0,50
kom
Sol
Papar
Postupak
Razvaljaj dobro ohlađeno prhko tijesto u pravokutnik. Namasti plitki, pravokutni lim, u nj položi tijesto pa okolo napravi visoki rub. Stavi ga u hladnjak.
Pećnicu zagrij na 220 stupnjeva
Cvjetaču razdjeli na cvatove, operi je i kuhaj u kipućoj slanoj vodi oko 5 minuta. Razmuti jaja s vrhnjem i začinima (kumin i korijander u mužaru usitni u prah ili kupi u prahu).
Cvjetaču ocijedi i zgnječi u pire. Potom je izmiješaj s razmućenim jajima te raspodijeli po tijestu. Peci 10 minuta na 200 stupnjeva, zatim smanji temperaturu na 180 stupnjeva i peci još 20-30 minuta.
Za umak - oljušti ljutiku, nasjeckaj je nasitno i propirjaj na maslacu. Umiješaj marmeladu, 125 ml vode i, po želji, malo kardamoma te kuhaj na laganoj vatri 5 minuta. Umiješaj sok od limete, izmiksaj umak i posluži ga s pečenom pitom.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.