Pizza carbonara naš je novi slasni favorit!

Engin Akyurt/Pexels Pizza carbonara
Pizza carbonara savršen je spoj pizze i paste carbonare. Puno rastopljenog sira, hrskava panceta i tekući žumanjak njezini su glavni aduti
Vidi originalni članak

Voliš špagete carbonara? Odlično, jer za tebe imamo jedan novi recept inspiriran ovom neodoljivom talijanskom poslasticom. Riječ je o savršenom zalogaju - pizza carbonara, izvedenici ovog tradicionalnog talijanskog recepta koja objedinjuje najbolje od ovog klasičnog talijanskog jela, ali i hrskave pizze koju mnogi nazivaju omiljenom hranom za utjehu.

 

Omiljeno jelo Špageti carbonara: Recept slavnog talijanskog kuhara

 

Naravno, i spaghetti carbonara ultimativno su comfort food jelo, savršeno kremasto, slano i aromatično, a u ovoj pizza varijanti carbonara je puna kremastog rastopljenog sira, ali i hrskave pancete. Naravno, kako u 'pravu' carbonaru po pravilu ide guanciale, a ne panceta, slobodno ga možeš koristiti (ukoliko ti je dostupan!) i u ovoj pizza varijanti.

Važno je da se jaja na pizzi ne prepeku jer tekući žumanjak tajna je slasnosti ovog jela.

Pizza carbonara

(4 osobe, 30 minuta, jednostavno)

Sastojci:

  • 120 g pancete ili slanine narezane na trakice
  • 450 g svježeg tijesta za pizzu, na sobnoj temperaturi
  • Brašno, za razvaljati tijesto
  • 2 šalice naribane mozzarelle od punomasnog mlijeka (1 šalica = 250 ml)
  • ¼ šalice naribanog sira pecorino romano + dodatno za posipanje prilikom posluživanja
  • ¼ žličice svježe mljevenog crnog papra + dodatno za posipanje
  • 1 veće jaje
  • 1 žumanjak od većeg jaja
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg vlasca

 

navalite! Jamiejeva "mršava“ carbonara s graškom

 

Postupak:

  1. Pećnicu zagrij na 230 stupnjeva, kalup za pečenje stavljat ćeš kad za to dođe vrijeme u donju trećinu pećnice. Ako koristiš kamen za pizzu, stavi ga također u donju trećinu pećnice.
  2. Pancetu ubaci u veću tavu i prži na srednjoj temperaturi dok se ne zazlati i postane hrskava, oko 6 minuta. Makni s vatre, prebaci prženu pancetu na kuhinjski ubrus da se upije višak masnoće.
  3. Tijesto lagano razvuci po pobrašnjenoj podlozi te oblikuj od njega krug promjera 30-ak centimetara.
  4. Tijesto stavi u pobrašnjeni kalup za pečenje. Pospi mozzarellom i sirom pecorino romano, naravno, ustavi prazan rub 😉 Na sir stavi prženu ohlađenu pancetu i pospi paprom.
  5. Peci dok se rubovi tijesta na napuhnu, ali još uvijek bi trebali ostati blijedi, oko 8 minuta. U međuvremenu, jaje i žumanjak stavi u zdjelicu.
  6. Pažljivo izvadi pizzu iz pećnice i na sredinu pizze stavi jaje i žumanjak. Pomoću vilice pažljivo rasporedi jaje preko cijele pizze, ali pazi da ne razbiješ žumanjke. Vrati u pećnicu i peci dok se bjelanjak ne ispeče (žumanjci bi trebali ostati tekući) – oko 5 minuta.
  7. Razbij žumanjke žlicom i pusti da iscure po cijeloj pizzi. Pospi s malo nasjeckanog vlasca, još sira pecorino romano i malo svježe mljevenog crnog papra te posluži.
  8. Savjet više: Tijesto za pizzu iz hladnjaka izvadi 1-2 sata prije pečenja, kako bi ono postiglo sobnu temperaturu prije nego što ga kreneš oblikovati. Ako se tijesto u bilo kojem trenutku bude 'opiralo' valjanju, odnosno razvlačenju, pusti da odstoji još 5-10 minuta prije nego što nastaviš.

A evo i još odličnih recepata i savjeta za savršenu pizzu...

 

Veganica Aromatična bijela pizza koja će s tanjura nestati u trenu

Dobro je znati Pizza siciliana – savršena ako voliš slane srdele, kapare i masline!

isplati se naučiti Uz ove trikove pizza će biti ukusna i sljedeći dan!

Male tajne Pogledaj kako zamijesiti savršeno tijesto za pizzu

za buduće pizza majstore Izbjegni najveće pogreške kod pripreme pizze kod kuće

 

Posjeti Gastro.hr