Pizza carbonara savršen je spoj pizze i paste carbonare. Puno rastopljenog sira, hrskava panceta i tekući žumanjak njezini su glavni aduti
Voliš špagete carbonara? Odlično, jer za tebe imamo jedan novi recept inspiriran ovom neodoljivom talijanskom poslasticom. Riječ je o savršenom zalogaju -pizza carbonara, izvedenici ovog tradicionalnog talijanskog recepta koja objedinjuje najbolje od ovog klasičnog talijanskog jela, ali i hrskave pizze koju mnogi nazivaju omiljenom hranom za utjehu.
Zamisli samo - savršeno tijesto za pizzu i na njemu carbonara nadjev! Bolje ne može!
Naravno, i spaghetti carbonara ultimativno su comfort food jelo, savršeno kremasto, slano i aromatično, a u ovoj pizza varijanti carbonara jepuna kremastog rastopljenog sira, ali i hrskave pancete. Naravno, kako u 'pravu' carbonaru po pravilu ide guanciale, a ne panceta, slobodno ga možeš koristiti (ukoliko ti je dostupan!) i u ovoj pizza varijanti.
Važno je da se jaja na pizzi ne prepeku jer tekući žumanjak tajna je slasnosti ovog jela.
Pizza carbonara
foto: Engin Akyurt/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Pizza carbonara
17 MIN
pripreme
13 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Panceta
120
g
Tijesto za pizzu
450
g
Brašno
Mozzarella
2
šalica
Pecorino romano
0,50
šalica
Svježe mljeveni crni papar
0,25
žličica
Jaje
1
kom
Žumanjak
1
kom
Vlasac
1
žlica
Postupak
Pećnicu zagrij na 230 stupnjeva, kalup za pečenje stavljat ćeš kad za to dođe vrijeme u donju trećinu pećnice. Ako koristiš kamen za pizzu, stavi ga također u donju trećinu pećnice.
Pancetu ubaci u veću tavu i prži na srednjoj temperaturi dok se ne zazlati i postane hrskava, oko 6 minuta. Makni s vatre, prebaci prženu pancetu na kuhinjski ubrus da se upije višak masnoće.
Tijesto lagano razvuci po pobrašnjenoj podlozi te oblikuj od njega krug promjera 30-ak centimetara.
Tijesto stavi u pobrašnjeni kalup za pečenje. Pospi mozzarellom i sirom pecorino romano, naravno, ostavi prazan rub 😉 Na sir stavi prženu ohlađenu pancetu i pospi paprom.
Peci dok se rubovi tijesta na napuhnu, ali još uvijek bi trebali ostati blijedi, oko 8 minuta. U međuvremenu, jaje i žumanjak stavi u zdjelicu.
Pažljivo izvadi pizzu iz pećnice i na sredinu pizze stavi jaje i žumanjak. Pomoću vilice pažljivo rasporedi jaje preko cijele pizze, ali pazi da ne razbiješ žumanjke. Vrati u pećnicu i peci dok se bjelanjak ne ispeče (žumanjci bi trebali ostati tekući) – oko 5 minuta.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.