Recepti Kruh i pecivo 07. siječnja 2025.

Od hrane za utjehu danas biramo - pizzu carbonaru!

Kruh i pecivo
17 MIN
13 MIN
4
JEDNOSTAVNO
pizza carbonara
Pizza carbonara
foto: Instagram @berlinfoodstories
Pizza carbonara savršen je spoj pizze i paste carbonare. Puno rastopljenog sira, hrskava panceta i tekući žumanjak njezini su glavni aduti

Voliš špagete carbonara? Odlično, jer za tebe imamo jedan novi recept inspiriran ovom neodoljivom talijanskom poslasticom. Riječ je o savršenom zalogaju - pizza carbonara, izvedenici ovog tradicionalnog talijanskog recepta koja objedinjuje najbolje od ovog klasičnog talijanskog jela, ali i hrskave pizze koju mnogi nazivaju omiljenom hranom za utjehu.

Zamisli samo - savršeno tijesto za pizzu i na njemu carbonara nadjev! Bolje ne može!

Tjestenina carbonara Možda vas zanima... Špageti carbonara: Recept slavnog talijanskog kuhara Špajza

Žumanjak mora ostati tekuć

Naravno, i spaghetti carbonara ultimativno su comfort food jelo, savršeno kremasto, slano i aromatično, a u ovoj pizza varijanti carbonara je puna kremastog rastopljenog sira, ali i hrskave pancete. Naravno, kako u 'pravu' carbonaru po pravilu ide guanciale, a ne panceta, slobodno ga možeš koristiti (ukoliko ti je dostupan!) i u ovoj pizza varijanti.

Važno je da se jaja na pizzi ne prepeku jer tekući žumanjak tajna je slasnosti ovog jela.

Pizza | Author: Engin Akyurt/Pexels Pizza carbonara foto: Engin Akyurt/Pexels

Ne gasi ekran dok kuham

Pizza carbonara
17 MIN
pripreme
13 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Panceta 120 g
  • Tijesto za pizzu 450 g
  • Brašno
  • Mozzarella 2 šalica
  • Pecorino romano 0,50 šalica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,25 žličica
  • Jaje 1 kom
  • Žumanjak 1 kom
  • Vlasac 1 žlica
Postupak
  1. Pećnicu zagrij na 230 stupnjeva, kalup za pečenje stavljat ćeš kad za to dođe vrijeme u donju trećinu pećnice. Ako koristiš kamen za pizzu, stavi ga također u donju trećinu pećnice.


  2. Pancetu ubaci u veću tavu i prži na srednjoj temperaturi dok se ne zazlati i postane hrskava, oko 6 minuta. Makni s vatre, prebaci prženu pancetu na kuhinjski ubrus da se upije višak masnoće.


  3. Tijesto lagano razvuci po pobrašnjenoj podlozi te oblikuj od njega krug promjera 30-ak centimetara.


  4. Tijesto stavi u pobrašnjeni kalup za pečenje. Pospi mozzarellom i sirom pecorino romano, naravno, ostavi prazan rub 😉 Na sir stavi prženu ohlađenu pancetu i pospi paprom.


  5. Peci dok se rubovi tijesta na napuhnu, ali još uvijek bi trebali ostati blijedi, oko 8 minuta. U međuvremenu, jaje i žumanjak stavi u zdjelicu.


  6. Pažljivo izvadi pizzu iz pećnice i na sredinu pizze stavi jaje i žumanjak. Pomoću vilice pažljivo rasporedi jaje preko cijele pizze, ali pazi da ne razbiješ žumanjke. Vrati u pećnicu i peci dok se bjelanjak ne ispeče (žumanjci bi trebali ostati tekući) – oko 5 minuta.


A evo i još odličnih recepata i savjeta za savršenu pizzu...

the pizza whisperer, marko vanjak Možda vas zanima... Od Šaptača pizzama dobili smo recept za najbolje tijesto za domaću pizzu 'iz pleha' Recepti Možda vas zanima... Aromatična bijela pizza koja će s tanjura nestati u trenu Kolumne Možda vas zanima... Pizza siciliana – savršena ako voliš slane srdele, kapare i masline! Recepti Možda vas zanima... Uz ove trikove pizza će biti ukusna i sljedeći dan! Špajza Savršeno tijesto za pizzu Možda vas zanima... Pogledaj kako zamijesiti savršeno tijesto za pizzu Špajza pizza Možda vas zanima... Izbjegni najveće pogreške kod pripreme pizze kod kuće Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:17 07. Siječanj 2025.

    😋 like