RECEPT DANA: Zimski minestrone Lidije Bastianich

Facebook @Lidia Bastianich Zimski minestrone, kako ga priprema slavna kuharica Lidia Bastianich
U svoj zimski minestrone slavna kuharica Lidia Bastianich stavlja mrkvu, raštiku, kelj i butternut tikvu, ali i sušeni grah i grašak. No ne isključuje i korištenje drugog povrća poput blitve, špinata, krumpira, batata...
Vidi originalni članak

Lidia Bastianich prava je majstorica finih obiteljskih obroka, koji su zasitni, hranjivi i zdravi, ali i jako ukusni. Danas ti preporučujemo Lidijin recept za zimski minestrone, juhu punu povrća i finih okusa, koji se prenosio s koljena na koljeno u obitelji ove slavne kuharice i  vlasnice restorana č

"Baš kao i s mojim ljetnim minestroneom, ovaj recept trebali biste zapravo shvaćati kao template za vlastite kreacije za bilo koju povrtnu zimsku juhu. Možete dodavati povrće prema vlastitom izboru, poput poriluka, krumpira, batata, repe, pastrnjaka, špinata, blitve, leće, slanutka… svega što vam je zimi dostupno", poručuje Lidia.

Zimski minestrone by Lidia Bastianich

(za 8-10 osoba, srednje zahtjevno, 150 minuta)

Sastojci:

  • 120 g nasjeckane pancete
  • 4 češnja češnjaka, oguljena i nasjeckana
  • ¼ šalice maslinova ulja (1 šalica = 250 ml), plus dodatno za posluživanje
  • 1 srednji luk, nasjeckan
  • 2 stabljike celera, nasjeckanog
  • 8 svježih listova kadulje
  • 1 žlica svježih listića timijana
  • 2 šalice pelata iz konzerve, rukom zgnječenih na manje komade
  • 2 šalice suhog bijelog cannellini graha, smočenog preko noći
  • 450 g graška, sušenog (ako dodaješ zamrznuti grašak ili onaj iz konzerve, dodaj ih pod kraj kuhanja)
  • 2 lista lovora
  • sol
  • chili pahuljice
  • 2 veće mrkve, narezane na komade ili kolutiće
  • ½ manje glavice kelja, narezanog na trakice
  • 1 manja butternut tikva, oguljena, očišćena od koštica, narezana na kockice
  • 1 svežanj raštike, nasjeckane
  • svježe naribani sir grana padano, za serviranje

 

sočno i moćno Projekt za vikend: lazanje Lidije Bastianich

 

Postupak:

  1. Pancetu i češnjak zajedno ubaci u sjeckalicu, usitni do teksture glatke paste.
  2. Ugrij maslinovo ulje u velikoj posudi (po mogućnosti gusenoj, jer najbolje zadržava i provodi toplinu), na srednjoj vatri. Dodaj pastu od češnjaka i pancete (pešt) i prži oko 4 minute.
  3. U međuvremenu u sjeckalici zajedno usitni luk, celer, listiće kadulje i timijana sve dok ponovno ne dobiješ jednoličnu pastu. Dodaj u lonac u kojem se prži pešt od pancete i češnjaka, te prži dalje dok se ne sasuši i počne primati za dno posude, 6-7 minuta.
  4. Dodaj rajčicu, grah, grašak, lovorove listove i dodaj 5,5 litara vode. Pusti da zavrije, potom prilagodi temperaturu kako juha ne bi prejako kipjela. Kuhan, bez poklopca, dok se sušeni grašak ne počne raspadati, oko 30 minuta. Dodaj 1 žličicu soli i obilan prstohvat chili pahuljica.
  5. Dodaj mrkvu i kelj, pusti da se kuha još 30 minuta. Dodaj bundevu i raštiku i kuhaj dok povrće ne omekša, a juha postane gusta i puna okusa – još 45 minuta do 1 sat. Izvadi listiće lovora i posluži juhu u zdjelicama, prelivenu s još malo maslinova ulja i posutu naribanim sirom.

 

varivo Raštika s krumpirom, komadićima bunceka i slaninom domaći okusi Pašta fažol pravo je zimsko jelo koje će te ugrijati

 

Posjeti Gastro.hr