Što je Badnjak bez bakalara? Napravi brujet!
Brudet od bakalara s palentom
Bijelo meso bakalara omiljena je delicija kojoj ovih blagdana mnogi neće moći odoljeti...
Bijelo meso bakalara omiljena je delicija kojoj ovih blagdana mnogi neće moći odoljeti. Kod nas ga obično povezujemo s Badnjakom, a običaj blagovanja bakalara posebno se njeguje u Dalmaciji.
Priprema bakalara višednevni je ritual, budući da ga prije kuhanja valja omekšati umakanjem u vodu. Prvo se dobro potuče drvenim batom, a zatim se moči u vodi 2-3 dana, a voda se mijenja nekoliko puta dnevno.
Bakalar se kuha u hladnoj, posoljenoj vodi, a nakon što se skuha, odvoji se od kostiju i kože. Daljnja priprema ovisi o tradiciji i preferencijama kušača, a najčešće se priprema "na bijelo", "na crveno“, kao složenac ili pašteta.
Mi ti donosimo recepta za bakalar na crveno, odnosno na brujet (brodet).
Brujet od bakalara
Sastojci:
- 1,5 kg sušenog bakalara
- 3 kg krumpira
- 30 dag pelata
- 400 ml bijelog vina
- 4 režnja češnjaka
- sol
- papar u zrnu
- 5 dl maslinova ulja
- 1 vezica peršinova lišća
Postupak:
- Bakalar namači na najmanje 24 sata (poželjno je na 3-4 dana) i najmanje jednom promijeni vodu. Zatim ga ocijedi i kuhaj u čistoj, lagano posoljenoj vodi. Kuhani bakalar izvadi, a vodu sačuvaj za temeljac. Očisti bakalar od kože i kostiju te natrgaj na manje komade.
- Krumpir nareži na ploške, a peršin i češnjak sitno nasjeckaj.
- U vatrostalnu posudu slaži red bakalara pa red krumpira dok ne napuniš posudu. Dodaj pelate, bijelo vino, maslinovo ulje, nasjeckani peršin, češnjak, sol i papar.
- Sve zalij temeljcem i kuhaj dok krumpir ne omekša.
Isprobaj i ova sjajna jela s bakalarom...