Iako je bakalar postao relativno skupa i tražena gastronomska delicija, veoma se često nalazi na našim blagdanskim stolovima. Njegov miris na Badnju večer svakako će ti uljepšati iščekivanje najveselijeg dana u godini, a mi ti donosimo dva jednostavna načina za njegovu pripremu.
Bakalar na bijelo
Sam naziv ovog jela odmah izaziva asocijacije na blagdane i Božić, a iako oni možda ne budu popraćeni snijegom i bijeli, mi smo ti pripremili ovaj recept kako bi njegov neponovljivi miris i okus donijela u svoj dom i svojim prijateljima i ukućanima.
Sastojci:
- 400 g bakalara
- 100 ml bijelog vina
- 5 režnjeva češnjaka
- 4 krumpira
- 2 žlice peršina
- maslinovo ulje
- sol i papar
Postupak:
- Bakalar stavi u vodu i ostavi ga tako preko noći. Ujutro ga izvadi i stavi u hladnu vodu i srednje jaku vatru. Pusti da se kuha.
- U isto vrijeme u drugoj posudi skuhaj krumpir, oguli ga i nareži na ploške.
- Jednom skuhani bakalar, kada omekša, očisti od kostiju i kože, a meso nareži ili rastrgaj na komadiće.
- Stavi tavu i malo maslinova ulja i pričekaj da se zagrije. Na vruće ulje ubaci češnjak i lagano ga preprži te mu dodaj bakalar. Podli sastojke vodom od kuhanja tako da budu prekriveni tekućinom. Dodaj bijelo vino i kuhaj dvije do tri minute na laganoj vatri.
- Namirnice iz tave ubaci u blender ili multipraktik. Začini solju i paprom po želji. Dodaj ostatak namirnica - krumpir i peršin i sve zajedno izmiksaj u jednoličnu, glatku smjesu.
- Prije posluživanja pospi s malo maslinova ulja, a najbolje se poslužuje uz prepečeni kruh.
Bakalar na portugalski
Bakalar je jedan od temelja portugalske kuhinje. S obzirom na to, sigurni smo da su njihovi recepti također jedni od najboljih. Ako ovih blagdana ne želiš raditi tradicionalne recepte, kao što je onaj prethodni, predlažemo ti da probaš ovaj, veoma jednostavan, recept na portugalski način s krumpirom i porilukom.
Sastojci:
- 1 kg mladog krumpira
- 650 g fileta bakalara
- 200 ml suhog bijelog vina
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 2 poriluka
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol i papar
Postupak:
- Krumpir oguli i operi te ga nareži na kolute. Poriluk također operi i nareži na kolute. File bakalara nareži na manje komade mesa.
- Nasjeckaj češnjak i stavi ga u posudu. Dodaj 100 ml maslinovog ulja i žlicu nasjeckanog peršina te sve sastojke promiješaj.
- U drugu posudu ulij koncentrat rajčice i bijelo vino te promiješaj pjenjačom.
- Postavi lonac na srednje jaku vatru i ulij dvije do tri žlice maslinova ulja u njega. Na dno lonca postavi kolute krumpira, zatim sloj poriluka te sve začini solju i paprom.
- Nakon spomenutog sloja ide sloj bakalara kojeg preliješ mješavinom češnjaka, peršina i ulja.
- Treći sloj opet je krumpir kojeg preliješ preostalom mješavinom češnjaka, peršina i ulja te zatim dodatno preliješ mješavinom vina i rajčice.
- Dodaj u lonac vode dovoljno da prekrije sastojke, ponovno začini solju i paprom te ostavi da se kuha na laganoj vatri.
- Pričekaj da jelo zavrije te kuhaj 30-ak minuta.
- Jeli posluži u dubokim tanjurima preliveno maslinovim uljem i posipano peršinom.