Špajza 24. prosinca 2023.

11 sjajnih ribljih delicija za savršen Badnjak

riblji specijaliteti
Riba i morski plodovi zvijezda su našeg stola na Badnjak foto: Anastasia Shuraeva/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Bakalar, oslić, pa čak i losos izvrsno će izgledati na baš svakom stolu, a kada ih upakirate u ove fantastične kombinacije, iščekivanje Božića postat će još slasnije...

Klasika poput brudeta, bakalara na tisuću i jedan način ili pržene okruglice uz omiljeni prilog bit će idealni zalogaji za malo drugačiji Badnjak. Za predjelo posluži finu riblju paštetu na hrskavom tostiranom kruhu, a zatim se u potpunosti upusti u blagdansko riblje guštanje.

 

Možda vas zanima... Pašteta od tune i grisini kao poklon Kolumne Možda vas zanima... Kombinacija koja osvaja: Namaz od lososa i hrena Recepti

 

 | Author: Getty Images Zvjezdice s ribljom paštetom foto: Getty Images

 

Brudet po receptu naše kolumnistice Nine s bloga Bake Me by Nina priprema se od bakalara, a želiš li znati kako zamirisati čitavu kuhinju najfinijim blagdanskim mirisima, jednostavno prati njezin recept.

 

brudet Možda vas zanima... Brudet na sasvim drugačiji način - savršeni zimski tanjur Kolumne

 

Nježnoj bijeloj ribi zbilja nije potrebno puno da biste je pretvorili u raskošan ručak, a dokaz je i ovaj jednostavan spoj ribe, krumpira i limuna. 

 

Možda vas zanima... Bijela riba u nježnom zagrljaju limuna i krumpira Recepti

 

Ako je bakalar neizbježan na tvom stolu, a dosadili su ti klasični načini pripreme, svakako se okušaj u pripremi slasnih okruglica. Posluži ih s domaćim pečenim ili prženim krumpirom i umacima po želji.

Umjesto bakalara, upotrijebiti možeš i oslić. Na isti način možeš pripremiti i domaće riblje štapiće koji će biti daleko ukusniji od onih kupovnih.

 

riblji uštipci Možda vas zanima... Riblji uštipci za kojima će poludjeti i mali gurmani Recepti Riblji štapići Možda vas zanima... Domaći riblji štapići - tko kaže da ne mogu biti zdravi! Recepti

 

riblje pogačice | Author: Thinkstock Slasni riblji uštipci foto: Thinkstock

 

Osim u okruglicama, oslić će se idealno snaći i kao dio slasnog engleskog klasika koji može postati tvoj ručak na Badnjak. Iako bismo ga mogli nazvati street foodom, fish and chips u domaćem izdanju bit će prava poslastica u baš svako doba. 

 

Možda vas zanima... Klasično engleski: Riba i krumpirići iz pećnice Recepti

 

Ako te ne privlače pržene varijante ove jednostavne ribe, biraj onu u kojoj ćeš je spojiti s tjesteninom. Tek nekoliko jednostavnih sastojaka, dobra doza sira i uživanje u sjajnom, elegantnom tanjuru može početi.

 

Možda vas zanima... Lagani ručak: Aromatična tjestenina s oslićem Recepti

 

Losos obožavamo na svaki mogući način, a u nastavku vam donosimo recept za losos s povrćem i hollandaise umakom po receptu naše kolumnistice Željke. Jednostavno i fino, bolje ne može.

Još jedan genijalan način za pripremu lososa bit će i onaj koji spaja hrskavo lisnato tijesto, losos i špinat. Divna kombinacija kojoj nije potreban baš nikakav prilog, a oduševit će baš svakog tko je isproba. Za prste polizati!

 

Možda vas zanima... Petkom: Losos s povrćem i Hollandaise umakom Kolumne Možda vas zanima... Losos i špinat u lisnatom tijestu - kremasto, hrskavo, slasno! Recepti

 

 | Author: Thinkstock Savijača od losossa foto: Thinkstock

 

A što kažeš na sushi za Badnjak? Zabavi se pripremajući ove fine japanske smotuljke, a zatim uživaj u sjajnim i tako jednostavnim okusima. Baš sve što trebaš znati potražite u tekstu u nastavku.
 

Možda vas zanima... Sushi - osnovni sastojci za pripremu najpoznatijeg japanskog jela Špajza

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.