Jednostavnija i zdravija verzija popularnog engleskog jela koji uključuje hrskavu ribu i fine krumpiriće osvojit će vas već na prvi zalogaj...
Bijela riba(fileti, mogu i oni iz zamrzivača)se uvalja uhrskavi omotač od kukuruznih pahuljica, a krumpiriće začinite omiljenim začinima. Soli i papru možeš dodati ružmarin, crvenu dimljenu papriku ili origano i timijan.
Sve zajedno posluži uz domaći tartar umak koji češ napraviti tako da pomiješaš kiselo vrhnje, majonezu i nasitno nasjeckane kisele krastavce. Možeš dodati i pokoju krišku limuna ili limete. Uživaj u jednostavnom obroku na još slasniji način.
Fish and chips
foto: Cooking with Cocktail Rings/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Fish and chips iz pećnice
15 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Kukuruzne pahuljice
0,75
šalica
Jaje
2
kom
Fileti bijele ribe
500
g
Krumpir
3
kom
Sol
Papar
Suncokretovo ulje
Postupak
Krumpir operi pa ga nasjeckaj na štapiće. Ubaci ih u posudu, dodaj sol, papar i 2 žlice ulja. Protresi i stavi u pećnicu na 200 stupnjeva. Peci oko pola sata, dok krumpirići ne poprime lijepu boju.
Za to vrijeme, pripremi ribu tako da najprije usitniš pahuljice. Dodaj im sol i papar.
U drugoj posudi umuti bjelanjke s malo soli. Filete oribe umoči u bjelanjke, a zatim ih uvaljaj u mješavinu kukuruznih pahuljica, soli i papra. Ako se za ribu nije uhvatilo dovoljno pahuljica, postupak ponovi.
Ribu rasporedi na lim za pečenje obložen papirom za pečenje pa ubaci u pećnicu na 15-ak minuta, ovisno o veličini i debljini fileta.