Šunka u kruhu dobila je novo ruho, doznaj o čemu je riječ...

Shutterstock Šunka u kruhu
Tijesto za kruh u kojem će se peći šunka dodali smo kukuruzno brašno koje je potpuno promijenilo okus i teksturu ovog uskrsnog specijaliteta. Moraš probati!
Vidi originalni članak

Šunka u kruhu neizostavna je na našem stolu na Uskrs! No, iako je to nezaobilazni klasik koji se godinama ne mijenja, ponekad želimo malo promijeniti recept.

Prvi korak u kreiranju novog ruha vječnog uskrsnog klasika bit će nabava šunke. Izabrati možete između već kuhanih i onih kojima će trebati barem sat vremena kuhanja po kili. Takva se šunka kuha tako da ju staviš u hladnu vodu s nekoliko zrna papra, lovorovim listom, a dobrodošlo je i bijelo vino.

Mirisna tradicija Uskrsni kruh s pisanicama baš kao iz starih kuharica Bake me by Nina Najbolja francuska salata! I to s domaćom majonezom...

Dok se šunka kuha, zamijesi tijesto za kruh

Šunku kuhaj na laganoj vatri i za to vrijeme pripremi tijesto za kruh. Kukuruzno brašno najprije prelij vrelom vodom i pusti da je upije, dodaj bijelo brašno, instant kvasac ili pak svježi kvasac koji se aktivirao u toplom mlijeku sa žličicom brašna i šećera.

Udio kukuruznog brašna neka bude manji od količine bijelog brašna da dobiješ što ljepše, kompaktnije tijesto. Dodaj i oko 80 grama rastopljenog maslaca. Pusti da se tijesto diže oko 2 sata, dok se ne udvostruči u volumenu.

Razvaljaj tijesto i u njega umotaj kuhanu, ohlađenu šunku

Kada se tijesto diglo, razvaljaj ga ovisno o veličini šunke. Šunku najprije osuši papirnatim ručnicima, a zatim je upakiraj u tijesto. Dobro zatvori sa svih strana i pusti da se diže još oko sat vremena.

Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva, kruh prebaci na pleh. a prije samog stavljanja u pećnicu na tijestu izbuši rupe kako bi šunka mogla 'disati'. 

Kruh peci oko sat vremena po kilogramu šunke ili dok ne poprimi zlatnu boju i dobije hrskavu koricu. Šunku u kruhu posluži uz neizbježan hren i kuhana jaja pa uživaj u slasnoj uskršnjoj gozbi.

Sweety & Spicy ŠARENI USKRS Kako obojiti jaja prirodnim bojama slatki Uskrs Imamo najbolji recept za pincu za najukusniji Uskrs Novi blog! Po starinski: Uskrsni slavonski perec Nezamjenjiv na Uskrs! HREN je nezaobilazan sastojak uskrsnog stola

 

Posjeti Gastro.hr