Zapečena riža u 3 varijante – kad ostane "od jučer"

Annie Spratt/Unsplash Zapečena riža s povrćem i kozicama - potpuno novo jelo od jučerašnjih ostataka
Kad kuhamo rižu i tjesteninu, nekad je teško pogoditi točnu količinu. Ma, ne samo nekad! Imamo rješenje za takve dane!
Vidi originalni članak

Koliko ti se puta dogodilo da skuhaš previše tjestenine ili riže? Ili možda bolje da pitamo – je li se ikada dogodilo da ne skuhaš previše riže ili tjestenine za jedan obrok? Da, svaki put kažemo da ćemo izmjeriti, pa idući put znati, ali ta se misao nekako uvijek javi kad je tjestenina, odnosno riža već u vodi. E, pa ne moraš niti mjeriti! Imamo rješenje za takve situacije – zapečena riža u 3 varijante.

 

Tips and tricks Savršeni rižoto: Samo pet koraka dijeli te do kremastog užitka

 

Ova su jela doslovno spas u nekim situacijama, a toliko su ustvari dobra i potpuna da ćeš idući put namjerno skuhati previše riže – samo da bi se iskoristila idući dan za neko od ovih jela. Niti jednom od ovih jela nemamo što prigovoriti, a nećeš imati ni ti.

Iskoristit ćeš hranu, umjesto da je baciš (ili spremiš za neki drugi dan u hladnjak, pa nikad ne izvadiš, osim kad zaključiš da je uistinu prošao rok iskoristivosti…), pojest ćeš normalan obrok umjesto nekog sendviča ili slično, a pored svega ćeš uživati u brzom i finom jelu.

 

Riža je jedna vrlo zahvalna namirnica, lako prilagodljiva brojnim drugima. Osim tog, voljena je! Lako prolazi i kod klinaca, a to je odmah prednost.

Kad vidiš ove recepte, a možda i isprobaš, možda ćeš ih pripremati i u onim danima kad nemaš ostataka riže, nego ćeš ju ciljano kuhati samo za ovo. Ipak, najbolje je kad riža ostane u hladnjaku barem 8 sati. Idealno je jelo i zato što ga možeš pripremiti s raznim ostatcima namirnica koje pronađeš u hladnjaku.

Zapečena riža najbolja će biti ako se priprema u woku, da možeš „prebacivati“ hranu u njoj i tako je miješati. No možeš to učiniti i u tavi, ali mora biti velika. Ključno je pripremati ova jela na jakoj vatri i s rižom dugog zrna.

 

da bude prozračna Znaš li kako skuhati basmati rižu? Mi znamo!

 

Pa da vidimo koji su to recepti!

Zapečena riža s graškom i mrkvom

Sastojci:

  • ⅔ šalice nasjeckane mlade mrkve
  • ½ šalice smrznutog zelenog graška
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 1 češanj češnjaka, mljevenog ili po ukusu (po želji)
  • 2 velika jaja
  • 3 šalice ostataka kuhane bijele riže
  • 1 žlica soja umaka, ili više po želji
  • 2 žličice sezamovog ulja ili po želji

Postupak:

  1. Stavi mrkvu u manju posudu za umake i prelij vodom. Pusti da lagano zavri i kuhaj 3 do 5 minuta. Umiješaj grašak, pa odmah ocijedi u cjedilu.
  2. Zagrij wok na jakoj vatri. Ulij biljno ulje, zatim umiješaj mrkvu, grašak i češnjak, pa kuhaj oko 30 sekundi. Dodaj jaja; brzo promiješaj da se umute jaja s povrćem.
  3. Umiješaj kuhanu rižu. Dodaj soja umak i pomiješaj. Pokapaj sezamovim uljem i ponovno promiješaj.

 

tips & tricks Kako savršeno skuhati rižu baš svaki put

 

Zapečena riža s jajima

Sastojci:

  • 250 g skuhane riže
  • 3 žlice biljnog ulja
  • 1 glavica luka, sitno nasjeckanog
  • 4 jaja, istučena
  • 2 mlada luka, narezana, za posluživanje

Postupak:

  1. Zagrij 2 žlice ulja u velikom woku na jakoj vatri, pa dodaj luk i prži dok lagano ne porumeni, oko 5 minuta. Dodaj rižu, promiješaj i peci oko 3 minute, a zatim premjesti na jednu stranu tave.
  2. Dodaj preostalo ulje, a zatim dodaj jaja. Ostavi da se jaja malo stisnu, a zatim pomiješaj s rižom – snažno miješaj da prekrije zrna. Ili, ako više voliš krupnije komade jaja, ostavi malo duže jaja na tavi prije nego ih pomiješaš s rižom.
  3. Možeš dodati i sezamovo ulje, mljeveni bijeli papar i mrvicu soja umaka. Posluži u posudi s lukom na vrhu.

Orašasta zapečena riža

Sastojci:

  • 3 žlice sezamovog ulja
  • 3 šalice cvjetova brokule
  • 220 g shiitake gljiva, narezanih
  • 220 g kuhane riže
  • ½ šalice neslanih, pečenih indijskih oraščića
  • 2 velika jaja, istučena
  • 3 žlice sojinog umaka
  • ¼ žličice crnog papra
  • ¼ šalice maslaca od kikirikija
  • 1 žlica rižinog octa
  • 1 žlica vode
  • 1 žlica prženih sjemenki sezama

Postupak:

  1. Zagrij žlicu ulja u velikoj tavi ili woku na srednje jakoj temperaturi. Dodaj brokulu i gljive, pa kuhaj 6 minuta. Izvadi smjesu brokule iz tave (nemoj brisati tavu).
  2. Dodaj preostale 2 žlice ulja u tavu. Zatim dodaj rižu i indijske oraščiće; pa kuhaj 5 minuta. Umiješaj jaja, pa nakon minutu umiješaj brokulu, 1 žlicu soja umaka i papar.
  3. Pomiješaj preostale 2 žlice soja umaka, maslac od kikirikija, ocat i 1 žlicu vode u zdjeli. Na vrh dodaj rižinu smjesu s maslacem od kikirikija i sjemenkama sezama.

 

Savjeti zlata vrijedi 11 načina da iskoristiš ostatke kruha na najukusniji način tips & tricks Znaš li kako skuhati rižu u mikrovalnoj?

 

Posjeti Gastro.hr