Kuhanje riže spada u osnove kulinarstva. Svi je kuhamo, a često su i naša prva iskustva s kuhanjem općenito bila vezana za rižu.
Međutim, postoje neka pravila kako riža ne bi bila kašasta i ljepljiva. Miješati rižu ili ne, oprati je prije ili poslije kuhanja, koristi li se cjedilo, razni savjeti kruže kada je riža u pitanju. Ono što se svi slažu je da pri kuhanju riže treba biti nježan.
Kada kuhaš rižu kao prilog bitno je da zrna budu odvojena, nikako ljepljiva. Prati ove korake i napravi savršenu rižu.
1. Kako odabrati najbolju rižu
Prvo što trebaš napraviti je dobar odabir vrste riže - ovisno o jelu koje pripremaš odaberi pravilno rižu uz pomoć ovih savjeta...
2. Rižu treba oprati prije kuhanja
Prije kuhanja rižu je potrebno obavezno oprati. Nikako nemoj koristiti cjedilo prilikom pranja, peri rižu u posudi.
3. Pripazi na omjer
Omjer vode i riže važan je kod kuhanja, na jednu šalicu riže idu dvije šalice vode.
4. Kuhanje riže
U vrelu i posoljenu vodu ubaci rižu i kuhaj dok ne zavrije, a onda smanji vatru i kuhaj još 15-20 minuta.
5. Poklopac je bitan
Prilikom kuhanja lonac drži poklopljen i nikako ne miješaj.
6. Okus za kraj
Na kraju možeš umiješati malo maslaca. Ako želiš da riža dobije žućkastu boju možeš dodati malo curryja ili kurkume prilikom kuhanja.