Zašto francuski croque madame pobjeđuje svaki drugi sendvič

Stockfood
Nakon što smo vas upoznali s fenomenalnim croque monsieur sendvičem, vrijeme je i za ljepšu verziju ovog francuskog specijaliteta - croque madame!
Vidi originalni članak

Nikada se nećete toliko pomučiti kod izrade sendviča, ali isto tako nikada u većoj mjeri nećete uživati u dodacima između dvije kriške kruha. Ovaj fenomenalan sendvič idealan je za posebne prilike kada želite počastiti sebe ili svoje najdraže. Zbog kremastog bešamel umaka s finim sirom i začinima obožavat će ga baš svi dok će jaje na oko, koje se dodaje na vrh, staviti točku na i divno zaokružiti čitavo jelo.
 

doručak, ručak, gablec Croque monsieur: Je li ovo najbolji sendvič na svijetu?


Potrebno vam je:

  • 400 ml mlijeka
  • 25 g brašna
  • 25 g maslaca
  • 100 g sira
  • 1 žličica Dijon senfa
  • 2 lovorova lista
  • 6 tankih kriški kruha
  • 200 g šunke
  • 2 žlice ulja
  • 2 jaja
  • Prstohvat sitno sjeckanog peršina
  • Prstohvat timijana
  • Prstohvat muškatnog oraščića

Priprema:

  1. U manjoj posudi zagrijte mlijeko i dodajte mu lovorov list, muškatni oraščić i timijan.
  2. U drugoj posudi otopite maslac, dodajte brašno pa kuhajte jednu minutu dok ne dobijete pastu.
  3. Iz mlijeka maknite lovorov list i dodajte ga pasti.
  4. Miješajte pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice.
  5. Kratko kuhajte, pustite da postane gušći, a zatim dodajte sir i senf.
  6. Pustite da se otopi pa maknite s vatre.
  7. Za jedan će vam sendvič biti potrebne 3 kriške kruha.
  8. Svaku premažite umakom, a zatim na donju stavite šunku, preklopite drugom kriškom, dodajte još šunke i umaka pa preklopite trećom kriškom.
  9. Sendviče možete grillati na tavi ili u pećnici.
  10. Pecite ih dok ne poprime zlatnu boju.
  11. Dok se sendviči peku, na ulju ispecite jaja.
  12. Sendvič prepolovite i na svaki dodajte po jedno jaje.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr