Otvoreni sendviči nadjeveni najraznovrsnijim prilozima velik su dio danske gastronomske kulture. U njima se uživa za doručak, na poslu, putovanjima, a ovisno o nadjevu, mogu postati i izvrsna hrana za utjehu.
Za razliku od klasičnih sendviča s dvije kriške kruha, Smorrebrod koristi samo jednu krišku kruha na koju se slažu dodaci kako se okusi ne bi nepotrebno prekrivali drugom, dosta teškom kriškom kruha.
Danci najčešće koriste grublje vrste kruha poput raženog ili pak onaj punog zrna. Takav kruh ne upija previše tekućine, ne postaje mljackav i idealna je podloga za savršen sendvič. Ipak, ono što će pravi Smorrebrod učiniti posebnim bit će izvanredne kombinacije nadjeva koje možete prilagoditi samo svom ukusu.
Različiti umaci, sirevi, pirjano ili svježe povrće, fine salate s jajima ili namazi od avokada. Namaz od paprika, sirni namaz, jagode, med i tahini. Malo senfa, riba, pa čak i naš ajvar. Sve to, ali i mnogo više, možete upakirati na krišku svježeg domaćeg raženog kruha, a zatim iskusiti uživanje u sendviču u punom smislu riječi.
Klasični danski Smorrebrod premazuje se kvalitetnim maslacem, a zatim se dodaje dimljena haringa i svježi, hrskavi luk. Nije na odmet i koja grančica svježeg kopra i sitno sjeckani kiseli krastavci.
Za mesnu varijantu Danci najčešće biraju govedinu koju upotpunjuju kiselim krastavcima, lukom i umakom od hrena. Plavi sir također će dati divne arome čitavoj kombinaciji.
Smorrebrod nikako nije samo još jedan novi trend, ovakvi sendviči već su postali dio danske tradicije, a samo Copenhagen je prepun restorana posvećenih izradi ovih izvanrednih sendviča.