gastro postao
Nakon što smo vas upoznali s fenomenalnim croque monsieur sendvičem, vrijeme je i za ljepšu verziju ovog francuskog specijaliteta - croque madame!
Nikada se nećete toliko pomučiti kod izrade sendviča, ali isto tako nikada u većoj mjeri nećete uživati u dodacima između dvije kriške kruha. Ovaj fenomenalan sendvič idealan je za posebne prilike kada želite počastiti sebe ili svoje najdraže. Zbog kremastog bešamel umaka s finim sirom i začinima obožavat će ga baš svi dok će jaje na oko, koje se dodaje na vrh, staviti točku na i divno zaokružiti čitavo jelo.
Potrebno vam je:
- 400 ml mlijeka
- 25 g brašna
- 25 g maslaca
- 100 g sira
- 1 žličica Dijon senfa
- 2 lovorova lista
- 6 tankih kriški kruha
- 200 g šunke
- 2 žlice ulja
- 2 jaja
- Prstohvat sitno sjeckanog peršina
- Prstohvat timijana
- Prstohvat muškatnog oraščića
Priprema:
- U manjoj posudi zagrijte mlijeko i dodajte mu lovorov list, muškatni oraščić i timijan.
- U drugoj posudi otopite maslac, dodajte brašno pa kuhajte jednu minutu dok ne dobijete pastu.
- Iz mlijeka maknite lovorov list i dodajte ga pasti.
- Miješajte pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice.
- Kratko kuhajte, pustite da postane gušći, a zatim dodajte sir i senf.
- Pustite da se otopi pa maknite s vatre.
- Za jedan će vam sendvič biti potrebne 3 kriške kruha.
- Svaku premažite umakom, a zatim na donju stavite šunku, preklopite drugom kriškom, dodajte još šunke i umaka pa preklopite trećom kriškom.
- Sendviče možete grillati na tavi ili u pećnici.
- Pecite ih dok ne poprime zlatnu boju.
- Dok se sendviči peku, na ulju ispecite jaja.
- Sendvič prepolovite i na svaki dodajte po jedno jaje.
Dobar tek!