7 načina kako ti majoneza može olakšati kuhanje

The Lazy Artist Gallery/Pexels Majoneza - više od umaka
Majonezu je korisno imati u hladnjaku, čak i ako ti nije baš prirasla srcu ili je izbjegavaš jer čuvaš liniju. Znamo par trikova kako je iskoristiti da poboljšaš okus jela i kolača koje pripremaš
Vidi originalni članak

Majoneza je više od običnog namaza kojim volimo premazati kruh - njena kemijska svojstva i sastav čine je odličnim pomoćnikom pri kuhanju i pečenju. Bilo da želiš mekše meso, ukusniju kajganu ili slasnije kolače, majoneza će ti pomoći u svakoj od tih situacija!

U nastavku provjeri kad sve možeš koristiti majonezu – sigurni smo da će te neki načini korištenja majoneze ostaviti bez riječi. A tek kad probaš jelo koje je nastalo uz malu pomoć majoneze...

Majoneza omekšava crveno meso

Dodavanje majoneze sastojcima za marinadu može omekšati žilavo meso i pridodati boljem okusu. Majoneza, naime, zahvaljujući masnoćama lako prodire u meso, noseći za sobom začine i začinsko bilje.

 

Mljac! Ultimativni recept za domaću majonezu

 

Osim mariniranja, majoneza se koristi i za stvaranje ukusne korice na vanjskoj strani odreska. Bjelančevine i masti iz majoneze sudjeluju pri stvaranju smeđe korice na mesu. Ovaj važan korak pečenja na roštilju, nazvan Maillardova reakcija, rezultira odreskom koji je hrskav izvana, a mekan i mekan iznutra.

Piletina uz pomoć majoneze zadržava sočnost

Kad jaja i ulje emulgiraju zajedno, stvara se barijera za vlagu. Upravo će se to dogoditi kad majonezom premažeš sirovu piletinu prije pečenja – ona će pomoći zadržati vlagu u mesu.

Rezultat će biti sočnija pečena piletina. Zahvaljujući Maillardovoj reakciji, dobit ćeš i onu finu hrskavu koricu, naročito cijenjenu pri pečenju peradi. Dodaj majonezi još i koju kap limunovog soka, malo češnjaka u prahu i aromatičnog bilja, i okus će biti još bolji.

Majoneza ti pomaže i pri pečenju muffina

Još nismo čuli nekoga tko se pohvalio suhim muffinima, stoga je svaka pomoć kako dobiti fini, rahli muffin dobrodošla. A pomoći će ti upravo – majoneza!

Pri pripremi muffina ionako koristiš kiseline, masti i jaja, stoga mudro zamijeni neke sastojke. Evo tajne: prilagodi recept i jaja zamijeni majonezom. Umjesto svakog jaja koje misliš upotrijebiti, umiješaj u smjesu po 3 žlice majoneze. Iznenadit ćeš se rezultatom!

Tuna se bolje peče s majonezom

Neće li majoneza ribi dati okus po ribljoj salati, a ne po odresku tune? Nema mjesta strahu, sam je proces pečenja takav da će tvoja tuna ostati nepromijenjenog okusa – samo malo boljeg.

Primarni cilj korištenja majoneze pri pečenju odrezaka tune je sprječavanje lijepljenja mesa za roštilj. Majoneza sadrži dosta masnoća i puno bolje prianja uz ribu od ulja, stoga je prikladnije rješenje od ulja.

 

zvijezda nagrađuje Koja se jela najbolje slažu uz ketchup ili majonezu? Odgovori i osvoji nagradu!

 

Ova je emulzija učinkovita i u zadržavanju vlage, koja se lako gubi prilikom roštiljanja mesnate ribe poput tune. Stoga, prije pečenja tune na roštilju – majonezu u ruke.

Koristi majonezu kao tajni sastojak za domaći quiche

Qiche je jedno od jednostavnijih jela koje možeš napraviti, za bilo koji obrok tijekom dana. Ova vrst pite sadrži tvoje omiljeno povrće i slane priloge, uključujući svježe začinsko bilje, sireve i lisnato povrće.

Kad sljedeći puta pripremaš quiche, dodaj majonezu za sočniji okus i rahliju teksturu. Ne, nećeš mijenjati majonezu za jaja, već je dovoljno dodati nekoliko žlica u smjesu jaja, mlijeka (ili vrhnja) i biljnih sastojaka i peći kao i obično.

 

Sweety&Spicy Brza grickalica od kruha s domaćom majonezom

 

Do mekanijih kolača uz pomoć majoneze

Svi bi kolači trebali biti sočni kad izađu iz pećnice, ali to se može poremetiti omjerom sastojaka ili nekim manjim tehničkim pogreškama. A ako pečeš tortu ili kolač te za posebnu prigodu, često nemaš vremena za ponoviti cijeli proces.

Stoga se posluži efikasnim trikom i dodaj recepturi majonezu. Ovaj trik sjajno djeluje kod gustih čokoladnih kolača jer ulje u majonezi pomaže da tijesto ostane mekano (i pojačava okus čokolade). Možeš se poigrati omjerom sastojaka ili upotrijebiti majonezu kao zamjenu za ulje u kupovnoj smjesi za kolače.

I pečeni krumpir je sočniji s majonezom

Majoneza obično služi kao umak pri konzumiranju pečenog krumpira. Ali postoji još jedna tehnika pripreme zahvaljujući kojoj će tvoj pečeni krumpir postati sočniji i hrskaviji.

Premažeš li krumpire prije pečenja majonezom, to će bitno poboljšati njihov okus i teksturu. Tako pečeni krumpiri bit će hrskavi izvana, a savršeno pečeni iznutra – tako da ti umak pri njihovoj konzumaciji neće ni biti potreban!

 

geeketa Lažna majoneza od avokada malo je jutarnje zadovoljstvo Savršen roštilj Majoneza u marinadi za meso? Ovaj slasni trik koristit ćete za svaki budući odrezak na roštilju

 

Posjeti Gastro.hr