Majoneza je više od običnog namaza kojim volimo premazati kruh - njena kemijska svojstva i sastav čine je odličnim pomoćnikom pri kuhanju i pečenju. Bilo da želiš mekše meso, ukusniju kajganu ili slasnije kolače, majoneza će ti pomoći u svakoj od tih situacija!
U nastavku provjeri kad sve možeš koristiti majonezu – sigurni smo da će te neki načini korištenja majoneze ostaviti bez riječi. A tek kad probaš jelo koje je nastalo uz malu pomoć majoneze...
Marinada s majonezom učinit će meso mekšim
Majoneza omekšava crveno meso
Dodavanje majoneze sastojcima za marinadu može omekšati žilavo meso i pridodati boljem okusu. Majoneza, naime, zahvaljujući masnoćama lako prodire u meso, noseći za sobom začine i začinsko bilje.
Osim mariniranja, majoneza se koristi i za stvaranje ukusne korice na vanjskoj strani odreska. Bjelančevine i masti iz majoneze sudjeluju pri stvaranju smeđe korice na mesu. Ovaj važan korak pečenja na roštilju, nazvan Maillardova reakcija, rezultira odreskom koji je hrskav izvana, a mekan i mekan iznutra.
Piletina uz pomoć majoneze zadržava sočnost
Piletina uz pomoć majoneze zadržava sočnost
Kad jaja i ulje emulgiraju zajedno, stvara se barijera za vlagu. Upravo će se to dogoditi kad majonezom premažeš sirovu piletinu prije pečenja – ona će pomoći zadržati vlagu u mesu.
Rezultat će biti sočnija pečena piletina. Zahvaljujući Maillardovoj reakciji, dobit ćeš i onu finu hrskavu koricu, naročito cijenjenu pri pečenju peradi. Dodaj majonezi još i koju kap limunovog soka, malo češnjaka u prahu i aromatičnog bilja, i okus će biti još bolji.
Do sočnijih muffina zahvaljujući majonezi
Majoneza ti pomaže i pri pečenju muffina
Još nismo čuli nekoga tko se pohvalio suhim muffinima, stoga je svaka pomoć kako dobiti fini, rahli muffin dobrodošla. A pomoći će ti upravo – majoneza!
Pri pripremi muffina ionako koristiš kiseline, masti i jaja, stoga mudro zamijeni neke sastojke. Evo tajne: prilagodi recept i jaja zamijeni majonezom. Umjesto svakog jaja koje misliš upotrijebiti, umiješaj u smjesu po 3 žlice majoneze. Iznenadit ćeš se rezultatom!
I tuna steak može profitirati uz dodatak majoneze
Tuna se bolje peče s majonezom
Neće li majoneza ribi dati okus po ribljoj salati, a ne po odresku tune? Nema mjesta strahu, sam je proces pečenja takav da će tvoja tuna ostati nepromijenjenog okusa – samo malo boljeg.
Primarni cilj korištenja majoneze pri pečenju odrezaka tune je sprječavanje lijepljenja mesa za roštilj. Majoneza sadrži dosta masnoća i puno bolje prianja uz ribu od ulja, stoga je prikladnije rješenje od ulja.
Ova je emulzija učinkovita i u zadržavanju vlage, koja se lako gubi prilikom roštiljanja mesnate ribe poput tune. Stoga, prije pečenja tune na roštilju – majonezu u ruke.
Dodaj nekoliko žličica majoneze u quiche, nećeš pogriješiti
Koristi majonezu kao tajni sastojak za domaći quiche
Quiche je jedno od jednostavnijih jela koje možeš napraviti, za bilo koji obrok tijekom dana. Ova vrst pite sadrži tvoje omiljeno povrće i slane priloge, uključujući svježe začinsko bilje, sireve i lisnato povrće.
Kad sljedeći puta pripremaš quiche, dodaj majonezu za sočniji okus i rahliju teksturu. Ne, nećeš mijenjati majonezu za jaja, već je dovoljno dodati nekoliko žlica u smjesu jaja, mlijeka (ili vrhnja) i biljnih sastojaka i peći kao i obično.
Do mekanijih kolača uz pomoć majoneze
Svi bi kolači trebali biti sočni kad izađu iz pećnice, ali to se može poremetiti omjerom sastojaka ili nekim manjim tehničkim pogreškama. A ako pečeš tortu ili kolač te za posebnu prigodu, često nemaš vremena za ponoviti cijeli proces.
Stoga se posluži efikasnim trikom i dodaj recepturi majonezu. Ovaj trik sjajno djeluje kod gustih čokoladnih kolača jer ulje u majonezi pomaže da tijesto ostane mekano (i pojačava okus čokolade). Možeš se poigrati omjerom sastojaka ili upotrijebiti majonezu kao zamjenu za ulje u kupovnoj smjesi za kolače.
Premažeš li krumpire prije pečenja majonezom, to će bitno poboljšati njihov okus i teksturu
I pečeni krumpir je sočniji s majonezom
Majoneza obično služi kao umak pri konzumiranju pečenog krumpira. Ali postoji još jedna tehnika pripreme zahvaljujući kojoj će tvoj pečeni krumpir postati sočniji i hrskaviji.
Premažeš li krumpire prije pečenja majonezom, to će bitno poboljšati njihov okus i teksturu. Tako pečeni krumpiri bit će hrskavi izvana, a savršeno pečeni iznutra – tako da ti umak pri njihovoj konzumaciji neće ni biti potreban!