Špajza 28. kolovoza 2023.

7 načina kako ti majoneza može olakšati kuhanje

Majoneza
Majoneza - više od umaka foto: The Lazy Artist Gallery/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Majonezu je korisno imati u hladnjaku, čak i ako ti nije baš prirasla srcu ili je izbjegavaš jer čuvaš liniju. Znamo par trikova kako je iskoristiti da poboljšaš okus jela i kolača koje pripremaš

Majoneza je više od običnog namaza kojim volimo premazati kruh - njena kemijska svojstva i sastav čine je odličnim pomoćnikom pri kuhanju i pečenju. Bilo da želiš mekše meso, ukusniju kajganu ili slasnije kolače, majoneza će ti pomoći u svakoj od tih situacija!

U nastavku provjeri kad sve možeš koristiti majonezu – sigurni smo da će te neki načini korištenja majoneze ostaviti bez riječi. A tek kad probaš jelo koje je nastalo uz malu pomoć majoneze...

 | Author: Erik McLean/Pexels Marinada s majonezom učinit će meso mekšim foto: Erik McLean/Pexels

Majoneza omekšava crveno meso

Dodavanje majoneze sastojcima za marinadu može omekšati žilavo meso i pridodati boljem okusu. Majoneza, naime, zahvaljujući masnoćama lako prodire u meso, noseći za sobom začine i začinsko bilje.

 

Možda vas zanima... Ultimativni recept za domaću majonezu Recepti

 

Osim mariniranja, majoneza se koristi i za stvaranje ukusne korice na vanjskoj strani odreska. Bjelančevine i masti iz majoneze sudjeluju pri stvaranju smeđe korice na mesu. Ovaj važan korak pečenja na roštilju, nazvan Maillardova reakcija, rezultira odreskom koji je hrskav izvana, a mekan i mekan iznutra.

 | Author: Shutterstock Piletina uz pomoć majoneze zadržava sočnost foto: Shutterstock

Piletina uz pomoć majoneze zadržava sočnost

Kad jaja i ulje emulgiraju zajedno, stvara se barijera za vlagu. Upravo će se to dogoditi kad majonezom premažeš sirovu piletinu prije pečenja – ona će pomoći zadržati vlagu u mesu.

Rezultat će biti sočnija pečena piletina. Zahvaljujući Maillardovoj reakciji, dobit ćeš i onu finu hrskavu koricu, naročito cijenjenu pri pečenju peradi. Dodaj majonezi još i koju kap limunovog soka, malo češnjaka u prahu i aromatičnog bilja, i okus će biti još bolji.

 | Author: Aneta Voborilova/Unsplash Do sočnijih muffina zahvaljujući majonezi foto: Aneta Voborilova/Unsplash

Majoneza ti pomaže i pri pečenju muffina

Još nismo čuli nekoga tko se pohvalio suhim muffinima, stoga je svaka pomoć kako dobiti fini, rahli muffin dobrodošla. A pomoći će ti upravo – majoneza!

Pri pripremi muffina ionako koristiš kiseline, masti i jaja, stoga mudro zamijeni neke sastojke. Evo tajne: prilagodi recept i jaja zamijeni majonezom. Umjesto svakog jaja koje misliš upotrijebiti, umiješaj u smjesu po 3 žlice majoneze. Iznenadit ćeš se rezultatom!

 | Author: Pixabay I tuna steak može profitirati uz dodatak majoneze foto: Pixabay

Tuna se bolje peče s majonezom

Neće li majoneza ribi dati okus po ribljoj salati, a ne po odresku tune? Nema mjesta strahu, sam je proces pečenja takav da će tvoja tuna ostati nepromijenjenog okusa – samo malo boljeg.

Primarni cilj korištenja majoneze pri pečenju odrezaka tune je sprječavanje lijepljenja mesa za roštilj. Majoneza sadrži dosta masnoća i puno bolje prianja uz ribu od ulja, stoga je prikladnije rješenje od ulja.

 

Možda vas zanima... Koja se jela najbolje slažu uz ketchup ili majonezu? Odgovori i osvoji nagradu! Špajza

 

Ova je emulzija učinkovita i u zadržavanju vlage, koja se lako gubi prilikom roštiljanja mesnate ribe poput tune. Stoga, prije pečenja tune na roštilju – majonezu u ruke.

 | Author: Angele Kamp/Unsplash Dodaj nekoliko žličica majoneze u quiche, nećeš pogriješiti foto: Angele Kamp/Unsplash

Koristi majonezu kao tajni sastojak za domaći quiche

Qiche je jedno od jednostavnijih jela koje možeš napraviti, za bilo koji obrok tijekom dana. Ova vrst pite sadrži tvoje omiljeno povrće i slane priloge, uključujući svježe začinsko bilje, sireve i lisnato povrće.

Kad sljedeći puta pripremaš quiche, dodaj majonezu za sočniji okus i rahliju teksturu. Ne, nećeš mijenjati majonezu za jaja, već je dovoljno dodati nekoliko žlica u smjesu jaja, mlijeka (ili vrhnja) i biljnih sastojaka i peći kao i obično.

 

Možda vas zanima... Brza grickalica od kruha s domaćom majonezom Kolumne

 

Do mekanijih kolača uz pomoć majoneze

Svi bi kolači trebali biti sočni kad izađu iz pećnice, ali to se može poremetiti omjerom sastojaka ili nekim manjim tehničkim pogreškama. A ako pečeš tortu ili kolač te za posebnu prigodu, često nemaš vremena za ponoviti cijeli proces.

Stoga se posluži efikasnim trikom i dodaj recepturi majonezu. Ovaj trik sjajno djeluje kod gustih čokoladnih kolača jer ulje u majonezi pomaže da tijesto ostane mekano (i pojačava okus čokolade). Možeš se poigrati omjerom sastojaka ili upotrijebiti majonezu kao zamjenu za ulje u kupovnoj smjesi za kolače.

 | Author: Clark Douglas/Unsplash Premažeš li krumpire prije pečenja majonezom, to će bitno poboljšati njihov okus i teksturu foto: Clark Douglas/Unsplash

I pečeni krumpir je sočniji s majonezom

Majoneza obično služi kao umak pri konzumiranju pečenog krumpira. Ali postoji još jedna tehnika pripreme zahvaljujući kojoj će tvoj pečeni krumpir postati sočniji i hrskaviji.

Premažeš li krumpire prije pečenja majonezom, to će bitno poboljšati njihov okus i teksturu. Tako pečeni krumpiri bit će hrskavi izvana, a savršeno pečeni iznutra – tako da ti umak pri njihovoj konzumaciji neće ni biti potreban!

 

Možda vas zanima... Lažna majoneza od avokada malo je jutarnje zadovoljstvo Kolumne Možda vas zanima... Majoneza u marinadi za meso? Ovaj slasni trik koristit ćete za svaki budući odrezak na roštilju Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.