Četiri marinade za četiri strane svijeta
Donosimo vam četiri prijedloga za brzinske marinade za piletinu, idealne za jednostavan ručak tijekom tjedna. Pripremite li ih na ovaj način, vaše će meso postati aromatičnije, mekše i daleko ukusnije.
Piletinu stavite u posudu pa joj dodajte nekoliko žlica ulja, sol i papar, češnjak, med i malo svježeg ribanog đumbira. Ubacite i malo čili papričice i sve zajedno dobro pomiješajte. Pustite da stoji najmanje pola sata i pecite na tavi ili u pećnici.
Za nešto svježiju, talijansku varijantu marinade najprije će vam biti potreban limunov sok. Ocijedite jedan limun, dodajte mu češnjak, sol i papar, maslinovo ulje i mješavinu talijanskih začina kao što su bosiljak, origano, timijan, mažuran i ružmarin. Sve dobro pomiješajte i dodajte piletini. Ovakva piletina odlično će se slagati uz jednostavne priloge kao što su riža i tjestenina.
Istočnjački okusi će pak od vas tražiti nešto neobičnije sastojke. Pripremite sok jedne limete, svježi korijander, sol, papar i čili umak. Dobivenom marinadom začinite piletinu i ostavite da stoji kako bi pokupila sve najbolje od namirnica. Pecite je u pećnici ili u kakvom finom umaku sa začinima poput curryja i kurkume.
Kinesku varijantu marinade najbolje ćete postići kombinacijom soja umaka, češnjaka, malo smeđeg šećera, soli i papra. Povežite sastojke, ubacite ih u posudu s piletinom, ispecite i poslužite uz posudicu riže i svježe salate.
Dobar tek!