Za mnogobrojne kombinacije najukusnijih jela često je potreban kvalitetan komad mesa, a kada ga nabavite otvara vam se paleta recepata koje obavezno morate isprobati. Teletina, junetina, piletina ili svinjetina manje je bitno, jer uz poneku marinadu, umak ili određeni način pripreme od vašeg jela izvući ćete maksimum i uživati u najsočnijem mesu. Zbog toga smo izdvojili recepte s kojima će odresci i filei i dalje ostati sočni i mekani, a istovremeno dobiti poseban okus i nezaboravnu aromu.
Jedan od kraljevskih komada mesa, s kojim ne treba previše komplicirati kako bi iz njega izvukli najviše je T-bone steak. Jednostavna priprema uz minimalan dodatak začina i malo čili papričice i uživanje u sočnom t-boneu može početi.
Nećete pogriješiti ni ako za zvijezdu vašeg stola odaberete teleći kare. Mekano meso postat će još mekše ako ga pripremite prema receptu za Teleći kare u senfu.O bifteku ne treba previše govoriti. Nezamjenjiv zbog svoje teksture i okusa s biftekom nećete pogriješiti i ako ga samo na brzinu ispečete, ali mi vam predlažemo da isprobate recept Marina Rendića za Biftek s mrkvom u istarskom teranu.
Još jedan vrhunski komad mesa koji će se odlično složiti sa šparogama i creme bruleeom u receptu chefa Tomislava Gretića za Ramstek sa šparogama i creme bruleeom.Ljubitelji svinjetine i izraženijih okusa neće moći odoljeti jednostavnoj pripremi i okusu mesa ako ga ispeku prema uputama za Pikantnu svinjsku vratinu.
Poznati chef Branko Ognjenović uvijek rado priprema meso, a ovog puta predlaže dva načina za nezaboravne okuse junećih odrezaka. Ako ste za juneće odreske s umakom od rajčice i luka ili za pohani odrezak u ribancu s rižotom od gljiva kliknite na link Juneći odresci.Talijanski specijalitet saltimbocca, odnosno teleći odresci koji, prema prijevodu, sami skaču u usta oduševit će vas jedinstvenim okusom mesa spojenim s pršutom i kaduljom. Ako ste za saltimboccu potražite upute u receptu za Teleće odreske omotane pršutom.
Druga varijanta teletine koju morate probati, inspirirana starim receptom iz kuharice ''Szokachke knige'' iz 1813. godine, je u ona u umaku od limuna. Jelo je za nas replicirao chef Berislav Lacković, a i vi možete kuhati kao u davna vremena prema receptu za Teleće odreske u limunu.
Okus piletine ćete dovesti na posebno novu razinu, ako je pripremite uz umak od cheddar sira na način na koji to radi šefica kuhinje hotela Esplanade Ana Grgić u receptu za Pileći file s umakom od sira.
Piletina će odlično poprimiti okuse marinada ili začina pa predlažemo da i ovaj recept uvrstite u svoju kuharicu jer Grill piletina sa senfom oduševiti će vas svojom aromom i promijeniti vam poglede na ovo mekano meso.
Recepti s kojima ćete uživati u najsočnijim komadima mesa:
T-bone steak
Teleći kare u senfu
Biftek s mrkvom u istarskom teranu
Ramstek sa šparogama i creme bruleeom
Pikantna svinjska vratina
Juneći odresci
Teleći odresci omotani pršutom (Saltimbocca)
Teleći odresci u limunu
Pileći file s umakom od sira
Grill piletina sa senfom