Osim aceta balsamica karakteristične tamne boje koja potječe od antocijana, postoji i balsamico bianco, balzamični ocat svijetle boje koji se ne proizvodi tradicionalnim načina proizvodnje već industrijskom proizvodnjom.
Aceto balsamico idealan je sastojak preljeva za salate, premaza za meso, marinada, a odlično pristaje i uz voće te slastice. Donosimo vam zanimljivu listu različitih varijanti aceta balsamica kojih možete pronaći na tržištu.
Tamni aceto balsamico
1. Tradicionalni tamni balzamični ocat
2. Tamni balzamični ocat arome crvene jabuke
3. Tamni balzamični ocat arome cimeta i kruške
4. Tamni balzamični ocat arome čokolade
5. Tamni balzamični ocat arome espresso kave
6. Tamni balzamični ocat arome smokve
7. Tamni balzamični ocat arome kupine i đumbira
8. Tamni balzamični ocat arome nara
9. Tamni balzamični ocat arome maline
10. Tamni balzamični ocat arome jagode
11. Tamni balzamični ocat arome mandarine
12. Tamni balzamični ocat arome lavande
13. Tamni balzamični ocat arome javora
14. Tamni balzamični ocat arome višnje
15. Tamni balzamični ocat arome ružmarina
Balsamico bianco
1. Svijetli balzamični ocat arome naranče i vanilije
2. Svijetli balzamični ocat arome nara i dunje
3. Svijetli balzamični ocat arome kokosa
4. Svijetli balzamični ocat arome manga
5. Svijetli balzamični ocat arome marelice
6. Svijetli balzamični ocat arome brusnice
7. Svijetli balzamični ocat arome ananasa
8. Svijetli balzamični ocat arome meda i đumbira
9. Svijetli balzamični ocat s jalapeno papričicom
10. Svijetli balzamični ocat arome breskve
11. Svijetli balzamični ocat arome limuna
12. Svijetli balzamični ocat arome mente
13. Svijetli balzamični ocat s origanom
Zanimljive činjenice o tradicionalnoj proizvodnji aceta balsamica možete pročitati ovdje.