gastro postao
Poslužite najdražima ovaj chutney s tvrdim sirevima i hladnim mesom, oduševit ćete se.
Namaz kojeg ćete teško prestati uživati savršeno paše i u sendvičima, a zgodan je i kao poklon upakiran u teglice. Slično možete pripremiti različito voće i povrće poput manga, mente, đumbira i rajčica. Originalno indijski namaz obično se radi od voća, povrća i šećera. Chutney možete jesti s krekerima, kanapeima, s platom sireva ili uz hladno meso poput piletine i puretine. Predlažemo vam da isprobate recept sa ciklom i narančom te se prepustite slatkim čarima chutneya.
Potrebno vam je:
- 500g sirove cikle, oguljene i isjeckane
- 3 isjeckana luka
- 3 jabuke, oguljene i naribane
- sok i korica 3 naranče
- 2 žlice sjemenki gorušice
- prstohvat korijandera
- klinčić
- cimet
- 700ml octa
- 700g šećera
Priprema:
- U velikoj tavi pomiješajte sve sastojke i kad prokuha kuhajte jedan sat povremeno miješajući, sve dok cikla ne omekša i chutney se stvrdne
- Dok se chutney kuha, pripremite oprane teglice sterilizirane 10 do 15 minuta u pećnici. Kad je chutney gotov ostavite ga da odmori desetak minuta i spremite u teglice. Zatvorite posude dok su još vruće. Tako spremljen može stajati na suhom i hladnom mjestu oko 6 mjeseci. Kad ga otvorite pojedite ga unutar dva mjeseca.