Chefovi znaju: Kako napraviti najbolji dresing za salatu

Luisa Brimble/Unsplash Složi svjou salatu, a nakon toga i savršeni dresing za nju
Sve tajne najukusnijih dresinga za salatu otkrivaju nam poznati chefovi. Nakon što ih pročitaš i isprobaš, postat ćeš majstor za salatu!
Vidi originalni članak

Proljeće i fine osvježavajuće salate gotovo da su sinonimi. Nakon mjeseci teške hrane, jedva dočekamo baciti se na svježe i mlado povrće, ali i voće kojeg, kako proljeće odmiče, ima sve više i sve je ukusnije.

Salata odlično ide uz jela s roštilja, uz tjestenine..., a nerijetko je i odličan samostalan obrok. A što je najbolje od svega – uz pravu kombinaciju okusa, u salati možeš jako dobro iskoristiti i eventualne ostatke od ručka ili večere.

brzo i fino Osvježavajuća salata od mladih korabica i kopra

Vrlo bitan dio svake salate je i dresing, bio on jednostavan, samo od ulja i kiseline (octa, limunova soka…), ili neki elaborirani s dodatkom raznih začina, preljeva, umaka… I zato ti donosimo odlične savjete uspješnih chefova za najbolje dresinge, a time i salate općenito.

Što to stavljaš u salatu?

Kad razmišljaš o dresingu, prvo uzmi u obzir koje sve sastojke namjeravaš staviti u svoju salatu, savjetuje nagrađivana chefica Lindsay Autry. "Ako je u salati uglavnom gorkasto zeleno lisnato povrće, onda će joj bolje odgovarati kiseliji dresing koji će malo umanjiti gorčinu", kaže Autry.

Za salate od nježnijeg zelenog povrća savjetuje pak upotrebu dresinga s manje kiseline. Napominje, važna je i tekstura sastojaka salate – kremasti dresinzi bolji su za salatu s puno hrskavih komponenti, a lagani vinaigrette dresinzi za salate nježnije strukture.

Za proljetne dane Tri osvježavajuće salate s krastavcima

Formula za savršeni vinaigrette

Vinaigrette je jednostavan dresing, odnosno preljev za salatu koji se najčešće sastoji od dvije komponente – masnoće (najčešće maslinova ulja) te kiseline (octa ili soka od citrusa). O tebi i sastojcima salate ovisi kakav vinaigrette želiš – kiseliji ili manje kiseo.

Za klasični vinaigrette najčešće se koristi omjer 3:1 (3 dijela ulja i 1 dio octa), no moguće su i druge varijacije.

Proljetni okusi Idemo na izlet i nosimo fit salatu i povrtne bruskete

Odaberi pravo ulje

Maslinovo ulje očit je izbor zbog brojnih komponenti blagotvornih za ljudsko zdravlje, no treba pripaziti i odabrati neko blažeg karaktera, kako okusom ne bi nadvladalo ostale namirnice u salati. Također, nekad je i blago maslinovo ulje prejako, a nekim drugim salatama pak puno bolje odgovaraju druga hladno prešana ulja poput orahova ili sezamova.

Dodaj dobru kiselinu

Umjesto pripreme stalno istog dresinga, najbolje je okuse dresinga prilagoditi namirnicama koje imamo u salati. Tako je nekad najbolja opcija jabučni ocat, nekad vinski, nekad aceto balsamico ili pa ocat aromatiziran voćem. Primjerice, bijeli balzamični ocat odlično ide uz gorko povrće, a opor ocat od crvenog vina super će se sljubiti s grahom ili lećom.

Odličnu kiselinu tvojoj salati može dati i sok od agruma poput limuna, limete, naranči…, a izvrstan je za tu namjenu i sok koji iscuri iz svježih rajčica dok ih režemo.

Okusi Mediterana Sočna i jako posebna: salata od krumpira Italija

Oživi svoj dresing zanimljivim dodacima

Jednom kad dobro izmiješaš ulje i kiselinu, u dresing možeš dodati malo soli. Tu se možeš i zaustaviti ako misliš da ti drugi dodaci ne trebaju, a možeš i nastaviti dodavati – suhe začine, usitnjeni češnjak, sitno nasjeckanu ljutiku, svježe začinsko bilje…

Odlična mediteranske kombinacija su limun, maslinovo ulje, kumin i korijandar. Obavezno isprobaj i kombinaciju aceta balsamica, maslinova ulja, svježeg peršina i listića svježeg timijana.

Napravi bogatu emulziju!

Za gušći vinaigrette, napravi raskošnu emulziju – to je chefovski jezik koji zapravo znači "dodaj neki sastojak poput meda, senfa, majoneze… koji će još bolje povezati masnoću i kiselinu u tvom dresingu". Neki slavni chefovi primjerice koriste jednake omjere majoneze i mlaćenice, a ponekad umjesto majoneze znaju staviti i jogurt.

Za dodatnu kremoznost dresinga mogu se koristiti i druge namirnice, koje su prikladne i za vegane, poput indijskih oraščića. Oni se prvo moraju namočiti u vodi, potom dobro izblendati - tako pripremljeni bit će savršeni sastojak kremastih umaka za salate ili dresinga koje možemo poslužiti uz pečeno ili grilano povrće.

Pravilno kušanje je pola posla

Prije nego što dresing preliješ po cijeloj salati, kušaj ga žličicom, a potom ga kušaj i uz komadić salate. To je najbolji način provjere, jer ponekad se zna dogoditi da nam dresing kada ga kušamo samog ima izvrstan okus, no on se kasnije potpuno izgubi u salati. Tu si ostavljamo mjesta za izmjene i dopune.

Ako nam se dresing čini prekiseo, možemo mu nakon kušanja dodati neki zaslađivač poput agavina sirupa, meda, javorova sirupa…, a ako je premastan, dodajemo mu malo limunova soka ili octa.

Osvježi dan Napravi osvježavajuću šopsku salatu za 5 minuta!

 

Posjeti Gastro.hr