U proljeće ćeš sasvim sigurno naći povod da iznenadiš obitelj ili prijatelje ukusnim jelima u kojima možete zajedno uživati na svježem zraku. A što bolje budi apetit od svježeg zraka?
Ovi su zalogaji jako ukusni, a najbolje je to što su ujedno i zdravi pa ih možeš, bez imalo grižnje savjesti, svima poslužiti. Istodobno osvježavaju i zasitni su, a kako priliči i sezoni u kojoj smo - puni su vitamina.
Spakiraj bruskete u praktične posudice i ponesi bilo gdje da kreneš - jednako su ukusni i kada su topli, ali i kada su hladni.
I još jedna napomena - ne moraš strogo slijediti ove recepte, pusti mašti na volju i u salatu, ali i u bruskete dodaj omiljeno povrće.
Fit salata
Sastojci (za 4 osobe):
- po pola glavice salate kristalke i puterice
- šaka jestivog prkosa
- po ¼ svežnja peršina, vlasca i bosiljka
- 250 g mini rajčica
- 1 žlica limunova soka
- 1 žlica jabučnog octa
- 2 žlice vode
- 2 žlice ulja
- začinsko bilje po želji
Postupak:
- Po pola glavice salate kristalke i puterice očisti, operi i natrgaj na veličinu zalogaja. Šaku jestivog prkosa operi i posuši.
- Operi, posuši i nasjeckaj svežnjiće peršina, vlasca i bosiljka. Očisti mini rajčice. Pomiješaj limunov sok, jabučni ocat, vodu i ulje.
- U dresing umiješaj začinsko bilje. Salatu i mini rajčice posloži na pladanj pa prelij dresingom.
Povrtni bruschetti sa začinskim travama
Sastojci (za 4 osobe):
- 1 ciabatta
- 3 mrkve
- 3 stapke celera bjelaša
- malo kopra, peršina, vlasca
- šaka listova boražine
- 1 žlica ulja
- 50 g naribanog parmezana
- sol i papar
Postupak:
- Nareži ciabattu na kriške i prepeci ih kratko u pećnici na 200 stupnjeva.
- Očisti i operi 3 mrkve i celer te ih naribaj, odnosno nareži na komadiće.
- Uzmi malo kopra, peršina, vlasca i šaku boražine te sve začine operi, posuši i sitno nasjeckaj. Pirjaj mrkvu i celer na ulju.
- Dodaj povrću parmezan i začine pa sve začini solju i paprom po želji.
- Pripremljenu smjesu namaži na kriške ciabatte.