Lijepo je vrijeme pravi mamac za izlet u prirodu, a svi dobro znamo koliko nas svjež zrak i rekreacija na otvorenom mogu umoriti, ali bome i otvoriti apetit. A nema ništa gore od fizičkih napora koji nisu okrunjeni nekim finim, zasitnim jelom, zar ne?
E pa, da tvoj izlet s prijateljima ne bi završio u nervozi (jer kad si gladan nisi svoj, razumijemo te), predlažemo dva fantastična recepta za gurmanske salate – ne padaju teško na želudac, a vrlo su zasitne, te uz sve to osvježavaju i daju novu injekciju energije koja će ti trebati za povratak doma!
Salata s knedličkama od pereca
Sastojci (za 4 osobe)
Za knedličke od pereca:
- 250 g pivskog pereca od prethodnog dana
- 250 ml mlijeka
- 2 jaja
- sol i papar
- muškatni oraščić
- 1 par bijelih kobasica
- 1 luk
- 2 žlice ulja
- 2 žlice sjeckanog peršina
Za salatu:
- 125 ml juhe
- 1 žličica senfa
- sol, papar i šećer
- 2 žlice bijelog vinskog octa
- 2 žlice ulja
- 1 žlica orahova ulja
- 2 mlada luka
- 1 svežnjić rotkvica
- 100 g mini rajčica
- 200 g mješavine zelene salate i matovilca
Priprema:
- Nareži perece na kockice. Zagrij mlijeko, umiješaj razmućena jaja pa smjesu začini solju, paprom i muškatnim oraščićem te izmiješaj s kockicama pereca. Oguli kobasice te ih također nareži na kockice. Oljušti i nasjeckaj luk te ga pirjaj na žlici ulja dok ne postane staklast. Pomiješaj luk, kobasicu i peršin s namočenim perecima.
- Obloži komad aluminijske folije prozirnom plastičnom folijom. Stavi na njih smjesu za knedličke, oblikuj je u duguljastu štrucu (promjera 5 cm), umotaj je u foliju i rubove folije okreni tako da se smjesa čvrsto zatvori. Kuhaj štrucu u kipućoj vodi oko 30 min.
- Od juhe, senfa, soli, šećera, octa, obje vrste ulja i papra napravi preljev za salatu. Nareži kuhanu štrucu na ploške debljine 1 cm koje ćeš s obje strane popržiti na 1 žlici ulja dok ne postanu hrskave.
- Očisti i operi mladi luk, rotkvice i mini rajčice te ih nareži na kolutiće. Očisti i operi lisnatu salatu. Sve sastojke za salatu pomiješaj u zdjeli, pokapaj preljevom i rasporedi na 4 tanjura. Po salati složi popržene knedličke.
Salata s mesnim okruglicama
Sastojci (za 4 osobe):
- 1 pecivo
- 1 luk
- 1 češanj češnjaka
- 400 g mljevene junetine
- 1 jaje
- sol i papar
- mljevena paprika
- 6 žlica maslinova ulja
- 150 g zelenih maslina
- 4 kisela krastavca
- 1 crvena paprika
- 1 staklenka kapulice (oko 300 ml)
- 2 žlice balzamičnog octa
- malo tabasco umaka
Priprema:
- Namoči pecivo. Oljušti i nasjeckaj luk i češnjak. Omekšano pecivo iscijedi i usitni s mljevenom junetinom, lukom, češnjakom, jajetom, solju, paprom i mljevenom paprikom. Oblikuj male okruglice od smjese te ih sa svih strana poprži na 2 žlice maslinova ulja. Ocijedi ih na ubrusu.
- Nareži masline na tanke ploškice, a kisele krastavce na kockice. Operi papriku, prepolovi je i očisti, te izreži na tanke trakice. Ocijedi kapulicu. U zdjelu za salatu stavi mesne okruglice, masline, krastavac, papriku i kapulicu te sve dobro izmiješaj.
- Od ostatka maslinova ulja, balzamičnog octa, soli, papra i nekoliko kapi tabasca napravi preljev. Njime pokapaj salatu, sve još jednom promiješaj i ostavi 30 min da se prožmu okusi. Prije posluživanja provjeri je li salata dovoljno začinjena i po želji je pospi vlascem.
Isprobaj i ove slasne salate: