Uz konkretne porcije roštilja najbolje idu lagane osvježavajuće salate pune okusa i mirisa. Uz naše već provjerene recepte za roštiljanje donosimo 3 fantastična, brza i jednostavna recepta koja će dodatno oplemeniti okus mesa
Kada pomisliš na roštilj,salata možda i nije prva riječ koja će ti pasti na pamet. Vjerojatnije je da ćeš zamisliti sočne hamburgere, kobasice, odreske i ribu, a možda i pečeni kukuruz u klipu... Ali, nemoj zanemariti potencijal salata uz meso s roštilja!
Naime, uz konkretne porcije mesa s roštilja najbolje idu lagane salate pune okusa i mirisa. Uz naše već provjerene recepte za roštiljanje donosimo 3 fantastična, brza i jednostavna recepta koji će dodatno oplemeniti okus mesa.
Salata od mahuna
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Salata od mahuna
7 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Zelene mahune
500
g
Artičoka
200
g
Luk
125
g
Metvica
0,50
svežanj
Svježi peršin
0,50
svežanj
Češnjak
1
režanj
Senf
1
žlica
Vinski ocat
2
žlica
Med
1
žlica
Sol
2
prstohvat
Crni papar
1
prstohvat
Maslinovo ulje
3
žlica
Postupak
Kuhaj mahune u posoljenoj vodi 10 minuta. Nareži na četvrtine srca artičoka, a ljubičasti luk na kolutove.
Nasjeckaj peršin i metvicu te češnjak, izmiješaj sa senfom, crnim vinskim octom, medom, solju i paprom te maslinovim uljem.
Na kraju dresing izmiješaj s ocijeđenim mahunama, artičokama i lukom.
Salata od komorača i rukole
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Salata od komorača i rukole
7 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Komorač
300
g
Povrtni temeljac
250
ml
Jaje
2
kom
Zelena salata
1
kom
Rikula
125
g
Svježi krastavci
100
g
Sok od limete
3
žlica
Listići mente
2
žličica
Javorov sirup
1
žlica
Jogurt
175
g
Sol
2
prstohvat
Crni papar
1
prstohvat
Kapare
1
žlica
Crne masline
50
g
Postupak
Kuhaj komorač narezan na kriške u temeljcu oko 10 minuta.
Kuhaj jaja 9 minuta, potom ih ohladi, oguli i nareži na kriške.
Očisti i nareži manju glavicu zelene salate, rukolu i svježi krastavac.
Izmiješaj sok od limete, metvicu i javorov sirup s jogurtom te malo soli i papra.
Sve sastojke izmiješaj s dresingom i na kraju dodaj žlicu kapara i crne masline.
Tikvice s fetom i avokadom
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Tikvice s fetom i avokadom
6 MIN
pripreme
9 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Tikvice
500
g
Češnjak
1
režanj
Avokado
1
kom
Sok od limete
3
žlica
Povrtni temeljac
50
ml
Sol
2
prstohvat
Crni papar
1
prstohvat
Ružmarin
1
kriška
Maslinovo ulje
2
žlica
Feta sir
100
g
Rajčica
500
g
Postupak
Izmiksaj češanj češnjaka, očišćeno meso avokada, sok od limete i 50 ml temeljca. Posoli i popapri.
Peci tikvice narezane na ploške s grančicom ružmarina na 2 žlice maslinova ulja.
Dodaj temeljac pa posoli i popapri. Kuhaj još 3 minute.
Ohlađeno stavi na pladanj, a na tikvice stavi fetu narezanu na kockice, izmiksani avokado i 500 g rajčica narezanih na ploškice.