Čim prve proljetne zrake sunca provire iz oblaka, a temperatura poraste da se slobodno možemo izvaliti negdje na dekicu na travi – mi smo spremni za piknik! Samo da ova dosadna kiša prestane...
Ako si i ti osoba koja živi po krilatici da su piknici uvijek dobra ideja, onda će se sigurno oduševiti ovaj spoj mesnih zalogaja i salate, koje lako možeš poslužiti na pikniku, Uživat ćeš u dobrim zalogajima s prijateljima (što je vjerujemo i tvoja jedna od najdražih stvari u životu).
Bez obzira na to odabereš li izlet u vlastitom vrtu, u gepeku automobila, na plaži ili negdje u javnom parku – važno je da nitko ne ostane gladan nakon šetnji i igara na otvorenom, zar ne? Zato će piletina u slanini zasititi i najizbirljivije, dok je salata od tjestenine točka na 'i' jednog uzbudljivog gurmanskog iskustva okruženog ljepotama prirode.
Piletina u slanini
Piletina u slanini
Sastojci (za 4 osobe):
- 600 g filea pilećih prsa
- 1 češanj češnjaka
- 4 žlice maslinova ulja
- 8 ploški dimljene slanine ili pancete
- 8 grančica ružmarina
- 2 grančice peršina
- bijelo vino (ili mesni temeljac)
- sol i usitnjeni šareni papar
Postupak:
- Nareži meso na 8 ploški pa svaku istuci između dvije prozirne folije. Pomiješaj češnjak sa solju, paprom i uljem. Svaki komad mesa premaži tom smjesom, na to stavi po grančicu ružmarina, nekoliko listova peršina te omotaj ploškom slanine.
- U dubokoj tavi zagrij ulje te poprži svitke sa svake strane. Potom ih stavi u kalup za složenac te ulij umak od prženja ili vino (eventualno temeljac). Poklopi i peci oko 30 minuta na 180 stupnjeva.
Salata od tjestenine
Salata od tjestenine
Sastojci (za 4 osobe):
- 350 g tjestenine po želji
- 200 g brokule
- 1 mrkva
- 1 žuta paprika
- 5 žlica maslinova ulja
- 2 žlice octa od bijelog vina
- prstohvat šećera
- malo vode
- nasjeckani vlasac ili drugo začinsko bilje
- sol i papar
Postupak:
- Skuhaj tjesteninu u slanoj vodi i ostavi da se dobro ocijedi.
- U kipućoj slanoj vodi kuhaj brokulu i očišćenu mrkvu oko 3 minute. Potom ocijedi, naribaj mrkvu i usitni brokulu. Operi papriku, očisti je i nareži na trakice. Povrće i tjesteninu stavi u zdjelu.
- Dobro izmiješaj maslinovo ulje, ocat, šećer i malo vode. Umiješaj malo nasjeckanog vlasca ili nekog drugog začinskog bilja. Dodaj soli i para prema ukusu pa time nakapaj salatu. Protresi sve sastojke u zdjeli te stavi u hladnjak da se sjedine prije nego odete na izlet.