Špajza 18. lipnja 2019.

Top 7 mjesta za pobjeći na izlet van grada

foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Svaka čast lounge barovima, gradskim terasama i noćnim klubovima, ali danas smo se baš namjerili da sjednemo u auto i odvezemo se van civilizacije. Evo što vam predlažemo!

Seoski Turizam Rakić, Čabraji (pored Križevaca)
Niti sat vremena vožnje od Zagreba, par kilometara od prekrasnih Križevaca očekuje vas idealno mjesto za bijeg od asfalta. Obiteljsko seosko domaćinstvo stoji iza svake namirnice koju vam donese na stol, melju svoje brašno za kruh i štrukle, rade rakije i sokove, ispred restorana imaju ovce, srne, krave... Igralište za djecu u sklopu, i ribnjak na desetak minuta šetnje od restorana, zaokružuju ovu prekrasnu priču za koju se ipak obavezno trebate najaviti i rezervirati. Prespavajte u prekrasnom apartmanu, pa na izlet na Kalnik ili obližnju Križevačku pivovaru... Savršenstvo zagarantirano!

 | Author: Forking Croatia foto: Forking Croatia

Međimurski dvori (Lopatinec kod Čakovca)
Malo međimursko mjesto Lopatinec najpoznatije je upravo po ovom prekrasnom objektu. Na velikom imanju Marijan Martinjaš sa svojom je obitelji izgradio genijalan gastronomski projekt koji, osim sjajne hrane, nudi i brojne druge aktivnosti. Restoran Međimurski dvori namijenjen je za slavlja i obiteljska okupljanja, ali je i jedno od rijetkih mjesta gdje možete pronaći sjajne, autentične međimurske specijalitete.
Daleko je to od samo obiteljskog restorana, Međimurski dvori skrivaju kućice u kojima se u toplijim mjesecima održavaju radionice pletenja, kuhanja, a u dvorištu se nalazi i vrt u kojem sade svoje vlastito voće, povrće te začine. Tu je i velika multinamjenska dvorana, nekadašnji teniski teren, namijenjen većim okupljanjima poput sajmova, a ako ste za neko vjenčanje...

 | Author: Međimurski dvori foto: Međimurski dvori

Ranč Ramarin (Garčin kod Slavonskog Broda)
Vožnje po autocesti jesu brže, ali su i dosadnije, skuplje i potpuno bez duše, a o hrani da i ne govorimo. I zato je na putu iz Zagreba za Osijek idealno malkice skrenuti s puta, i petnaestak minuta od Slavonskog Broda povući ručnu kočnicu u selu Garčin, ostaviti laptop i mobitel u automobilu i pustiti mozak na pašu s još dvadesetak pitomih konja na ranču Ramarin.
Livade za šetanje konja, jahanje, preskakanje prepona, terensko jahanje, pecanje, vožnja biciklima, kao i malo igralište za djecu, jezerca sa živim šaranima, paviljoni za izdvojeno tulumarenje, pa do degustiranja vina u ultramodernoj vinariji ukopanoj u brdašce – sve je tu. Onako kako su nekoć vjerojatno tulumarili grofovi i velmože, sada možete i vi, i to po vrlo pristupačnim cijenama i kvalitetno dizajniranoj i spremljenoj hrani. A imaju i jezero u obliku konja! Ime je dobio po djeci vlasnika (Rea, Anja, Marin), i to još više zaokružuje ovu prekrasnu obiteljsku priču. Uz postojeće objekte (imaju i koš za košarku, igrajte prije nego pojedete platu!) rade se bungalovi, nova igrališta, a u slučaju kiše, tu je uvijek interijer s prekrasnim fotografijama iz prošlosti, sve u drvetu iz lokalne industrije Žir!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Kameni dvori, (Lovorno kod Dubrovnika)
Dubrovnik je priča za sebe, ali upoznajte i njegovo zaleđe, prostrano i plodno Konavosko polje koje stoljećima hrani najljepši grad na svijetu. Agroturizam Kameni Dvori u mjestu Lovorno postoji od 2010. godine, prvo kao smještajni objekt, a danas i kao restorančić i škola kuhanja. Sada se ovdje nalazi prekrasan kompleks kućica, bazena, voćnjaka i povrtnjaka idealan za vrhunski odmor i "začinjen" fantastičnom domaćom kuhinjom.
Ako nikada u životu niste brali svježe voća i povrće, sakupljali kokošja jaja, muzli koze i nagazili na blavora (i nije neka sreća), našli ste idealno mjesto! Ovdje se sve temelji na domaćoj sezonskoj hrani, sve se bere netom prije kuhanja, a domaćica vodi goste u vrt kako bi si odabrali salatu.
Šetnja, biciklizam, team building, igralište za djecu, sve vas to očekuje u društvu prekrasnih domaćina koji će se potruditi da vam posjet bude kompletan doživljaj.

 | Author: Facebook foto: Facebook

Vagabundina koliba, (Bribir kod Fužina)
Kada od Fužina idete kraćim putem prema Novom Vinodolskom, usred šume će vas zaustaviti znak na kojem piše Vagabundina koliba. Stanete li, dočekat će vas svjež zrak, par stupnjeva niža temperatura i miris divne stoljetne šume. Z planinskoj kućici s terasom dočekat će vas vječno zaposlena chefica i njen suprug šumar, po potrebi i konobar i izbacivač. Kombinacija ovo dvoje ljudi usred šume je nešto apsolutno nadrealno, sve do onog trenutka kad probate domaće specijalitete. Od rakija, likera, prirodnih sokova pa sve do šunki, pršuta, jela od gljiva, popečaka od kopriva... Ovo je mjesto tajna kućica zle bake koja je otela Ivicu i Maricu, osim što nema bake. Čak su i cijene totalno pristupačne. Predivni ljudi, savršena hrana i piće i kilometri staza za šetnju u okolici. Za svaku preporuku!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Moslavačka priča (blizu Ivanić-Grada)
Ne jedna, nego cijeli set drvenih kućica iz Ivice i Marice, drvena bajka s dvjestotinjak jelena koje pasu iza ograde, dovoljno je za posjet ovom vrhunski održavanom i oku ugodnom kompleksu. Skrivena velika sala za vjenčanja usred šume, muzej kuća s eksponatima koji su ostali iza slavnog Slavoljuba Penkale i nekakav nadrealan mir. Prva susjeda radi suhi sir, donosi jaja, piliće i sve što treba, kuharski tim stvara svoj kruh i tjestenine, a najpoznatiji su po specijalitetima od divljači.

Za sve vas koji ne znate što biste sa sobom nedjeljom u Zagrebu, ne budite lijeni nego rezervirajte stol, i to moslavački (a ne švedski, iako je smisao isti), za svega 120 kuna po glavi od 13-15.00 sati. A onda jezerce, šarani, štapovi, čamčić, teren za nogomet i tenis, još višnjevca i orahovca... Teško je, vjerujte nam, napustiti Moslavačku priču, pa je najbolje prenoćiti u autentičnim kućicama. Odmorko...

 | Author: Facebook foto: Facebook

Antoničin mlin, Žrnovnica (kod Splita)
Seosko Gospodarstvo Antoničin mlin u Žrnovnici je poznat kao lokacija snimanja golišave scene iz popularne serije Igre Prijestolja ali je i od prije poznat domaćim ljudima i njihovim gostima kao mala oaza mira dvadesetak minuta vožnje od centra Splita. Seosko gospodarstvo Antoničin mlin nudi autentično iskustvo odmora, mira i okrepe pored rijeke Žrnovnice.

Mjesto je idealno za sve moguće prigode, od obiteljskih ručkova, rođendana, krstitki do vjenčanja. Organiziraju se razne prezentacije pripreme hrane, pravljenje kruha te edukacijski rad s djecom. Bave se uzgojem te proizvodnjom i prodajom brašna proizvedenog u mlinu koji postoji oko 600 godina i spomenik je Hrvatske kulturne baštine. Prije dolaska potrebna najava i rezervacija te se plaća samo gotovinom.

 | Author: Facebook foto: Facebook

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.