Prisjetiš li se bakine kuhinje velika je vjerojatnost kako je korabica bila zvijezda njezinih juha i variva. Ova korjenasta biljka iz obitelji kupusnjača, s okusom neodoljivo podsjeća na repu, pa je valjda po toj logici i izgledu bila rezervirana za jela na žlicu.
No, malo-pomalo počeli smo je uključivati i u moderna jela - osim što je izvrsna za pripremu, primjerice, pirea, obavezno je moraš isprobati pečenu na roštilju i(li) kao prilog ribi, a ljubitelji sirove hrane uživat će u njoj kao grickalici!
Upravo je sirova korabica najbogatija vitaminom C, a osim što je vrlo zdrava za apsorpciju željeza, jako povoljno djeluje i na probavu. To i činjenica da u 100 g korabice ima tek 30-ak kalorija čine je tvojom novom prijateljicom u održavanju vitke linije.
A vjerujemo kako je upravo ova salata najbolji pokazatelj koliko maštovita i ukusna može biti korabica - i gotova u svega 10 minuta!
Salata od mladih korabica i kopra
Sastojci (za 4 osobe):
- 6 mladih korabica
- 1 mrkva
- 40 g slanih orašastih plodova (indijski oraščići, kikiriki, pistacije…)
- 1 žlica nasjeckanog kopra
- 1 žlica soka od limuna
- 1 žličica šećera
- sol i mljeveni papar
- 3 žlice majoneze
- jogurt po želji
Postupak:
- Korabice oguli, operi i nareži na tanke ploške. Stavi ih u zdjelu. Mrkvu oguli i nareži na tanke ploške. Orašaste plodove nasitno nasjeckaj pa pomiješaj s povrćem. Sve pospi nasjeckanim koprom.
- U drugoj zdjelici odbor izmiješaj sok od limuna, šećer, sol, majonezu i jogurt. Ostavi preljev da malo odstoji. Salatu ohladi i prije posluživanja promiješaj s preljevom. Na kraju dodaj papar.