Koraba je kod nas najčešći dodatak juhama i varivima. Ali od nje se mogu pripremati pirei, može se ispeći na roštilju kao prilog mesu i ribi ili jesti sirova.
Koraba ima okus na pola puta između kupusa i brokule. Može se jesti sirova pa ju je moguće pripremiti kao sastojak salate. Unutrašnjost korabe vrlo je ukusna, no da biste došli do nje, morate se prvo namučiti guljenjem debelog vanjskog sloja.
Dobro slaže s mliječnim, kremastim preljevima. Jedan od najjednostavnijih načina pripreme je da korabu ogulite, skuhate te pasirate. Takvu korabu zatim začinite. Možda neće biti mekana kao pire krumpir, no zato ima svoj poseban okus. Također, lišće je jestivo, pa ga nemojte baciti, već ga pripremite kao što biste od blitve ili kelja.
Kod kupnje korabe obratite pažnju na njen izgled - birajte onu s više lišća koje izgleda barem relativno svježe, a sama koraba ne smije imati nikakve mrlje.
Popečci od korabe
Potrebno vam je:
- 4 korabe
- 2 jaja
- 200 g oštroga brašna
- 3 žlice naribanoga parmezana
- malo soli
- malo papra
- ½ šalice peršina
- 1 šalica špeka
Priprema:
- Korabu ogulite i operite. Kuhajte ju oko 10 minuta, pa ostavite da se malo ohladi. Zatim ju narežite na sitne komadiće.
- Brašno stavite u posudu te dodajte jaja i parmezan. To dobro izmiješajte. Špek usitnite.
- Od korabe, špeka i peršina napravite gustu smjesu koju potom utopite u smjesu brašna. Ubacite ih na tavu i pržite.
- Kada dobiju finu zlatnu boju izvadite ih i stavite na ubrus kako bi se ocijedile od suvišne masnoće.
- Možete ih jesti same ili kao prilog za neki veći obrok.