Kako provjeriti je li biskvit zaista pečen

SHUTTERSTOCK Donosimo popis metoda kojima možeš provjeriti je li biskvit pečen
Imamo popis trikova za pečenje savršenog biskvita
Vidi originalni članak

Prilikom pripreme kolača želimo izbjeći presušeni, mrvičasti biskvit, no jednako tako, ne želimo da biskvit ostane prevlažan, odnosno nedovoljno pečen. Ponekad je teško procijeniti je li biskvit zaista gotov, no postoje jednostavni trikovi koji će ti olakšati procjenu (i pečenje biskvitnih kolača). Trikove i savjete pročitaj u nastavku...

Čačkalica umetnuta u sredinu je čista

Pri ispitivanju jesu li kolači gotovi, čačkalice su često korišten alat. Ako ju umetneš u sredinu kolača, trebala bi izaći čista, bez tragova tijesta. No, nekoliko malih mrvica je u redu! Ako, pak u zadnji trenutak shvatiš da nemaš čačkalica, postoje i druge opcije.

Alternativa čačkalicama

Ako si usred pečenja i nemaš čačkalicu za provjeru biskvita, tanak, oštar nož odlično je rješenje. Izaberi nož s najtanjom oštricom. Zatim zabodi oštricu u središte torte ili kolača.

Ako nož izađe čist, kolač je gotov. Ako se tijesto ili mrvice zalijepe za oštricu, pusti da se kolač ispeče još nekoliko minuta i ponovno testiraj čistim nožem.

Osim noža, postoje joj neke mogućnosti. Jedna od njih su i štapići za ražnjiće od bambusa. Malo su deblji od čačkalica, ali poslužit će. Također, možeš koristiti i vilicu za meso.

Rubovi se odvajaju od tepsije

Biskvit je obično pečen kada se stranice kolača tek počinju odvajati od tepsije. Vanjski rubovi izgledat će pomalo suho, a primijetit ćeš i da se stvara razmak između rubova biskvita i stranica tepsije.

 

tips & tricks Zašto biskvit puca tijekom pečenja? Pitaj Mary Berry!

 

Sredina je prozračna, ali ne i ljepljiva

Sredina kolača trebala bi biti prozračna i meka, ali ne i prevlažna , što ćeš jednostavno procijeniti tako da nježno prstom pritisneš sredinu biskvita. Ako je biskvit pečen, neće ostati trag u tijestu kad ga pritisneš prstom; ako je trag prsta još vidljiv, biskvit vjerojatno još nije u potpunosti pečen. 

Poslušaj svoj biskvit...

Iako može zvučati čudno, osluškivanje biskvita može ti reći je li gotov ili treba još nekoliko minuta provesti u pećnici. Stavi uho blizu biskvita, ako se još uvijek peče, biskvit će lagano pucketati. Taj će zvuk postajati sve tiši i sporiji kako se biskvit bude približavao kraju pečenja. U trenutku kada je biskvit u potpunosti pečen, pucketanje će u potpunosti prestati.  

Na koji način testiraš je li biskvit pečen? Napiši nam u komentarima! 

Isprobaj odlične biskvitne slastice...

 

dobar odabir Najjednostavniji biskvit s jogurtom - za lijenu srijedu

može li jednostavnije? Pahuljasti biskvit za torte od samo tri sastojka

istinski užitak Brzinski kuglof od naranče i maslinovog ulja

nešto slatko by katarina Brzinski biskvit od jabuka s kremom od skute

 

Posjeti Gastro.hr