Špajza 09. studenoga 2023.

Zašto biskvit puca tijekom pečenja? Pitaj Mary Berry!

Mary Berry
Britanska kulinarska zvijezda Mary Berry ima odlične savjete za pečenje kolača foto: Mary Berry’s Baking Bible
gastro postao gastro.24sata.hr
Velika britanska kulinarska zvijezda Mary Berry puna je dobrih savjeta za pečenje kolača. Dio ih donosimo u nastavku, a dio se nalazi u reizdanju njezine hit slatke kuharice "Mary Berry's Baking Bible"

Britanska kraljica domaće kuhinje, 88-godišnja Dame Mary Rosa Alleyne Hunnings, u javnosti puno poznatija kao Mary Berry veliki je autoritet kad je riječ o pripremi ukusnih slanih, a posebno slatkih jela. Njezino dugogodišnje iskustvo u pečenju kolača čini je pravom stručnjakinjom, a ova slavna dama rado dijeli korisne savjete svojim obožavateljima.

Mary Berry | Author: Mary Berry’s Baking Bible Kolači Mary Berry foto: Mary Berry’s Baking Bible

"Kad tek krećete peći kolače još ste neiskusni, i zato je važno da odaberete recept koji je provjeren, za koji znate da je ljudima uspio. Recept pažljivo slijedite, svaki njegov korak, i precizno izmjerite sve sastojke jer u slastičarstvu je preciznost jako važna", govori Mary te priznaje da je i sama imala brojne nezgodne u kuhinji kojih se sada uz smijeh prisjeća.

 

Možda vas zanima... Mirisni keksi s lavandom po receptu Mary Berry Recepti

 

"Uh, ima ih i previše! Na jednoj kulinarskoj radionici prije dosta godina pekla sam kolač, i u jednom trenutku nestalo je struje te se kolač nije dobro ispekao u sredini.

No snašla sam se i improvizirala – izrezala sam sirovi dio kolača, te je ostatak izgledao poput prstena koji sam u sredini ispunila šlagom i voćem. Kolač je izgledao odlično i bio je jako fin!", priznaje Mary i otkriva da joj je omiljeni kolač biskvit s preljevom od limuna, a da ju netko probudi u pola noći kaže da bi i žmirećki mogla napraviti biskvitnu tortu Victoria.

 | Author: Mary Berry’s Baking Bible U svibnju izlazi reizdanje hit slatke kuharice "Mary Berry's Baking Bible" foto: Mary Berry’s Baking Bible

U svibnju je izašlo reizdanje njezine hit slatke kuharice "Marry Berry's Baking Bible" koja čitatelje oduševljava još od prvog izdanja koja je objavljeno 2009. godine! Ovogodišnje, obnovljeno izdanje uz prijašnjih 250 recepata i sjajnih savjeta za pečenje kolača, donosi i 20 novih recepata, a među njima su biskvitna torta Victoria Sandwich, torta s limunom i jogurtom, keksići od naranče i čokolade, kolač s kavom i orasima i brojni drugi.

 | Author: Mary Berry’s Baking Bible Novi recepti koji nas čekaju u reizdanju kuharice "Mary Berry's Baking Bible" foto: Mary Berry’s Baking Bible

Ovo je Top 5 savjeta Mary Berry za uspješno pečenje kolača:

  • Odaberi provjereni recept
  • Koristi digitalnu vagu radi preciznosti
  • Recept prati korak po korak, bez improvizacija
  • Koristi kalup primjerene veličine
  • Peci na preporučenoj temperaturi

 

Možda vas zanima... Donosimo ti recepte za omiljene slastice iz kuhinje Mary Berry Recepti

 

Slavna dama na svojoj web stranici odgovorila je čitateljima i na brojna pitanja o pečenju kolača, a mi prenosimo dio njih…

Zašto biskvit često splasne i zašto puca prilikom pečenja?

Biskvit često splasne ako prerano otvoriš vrata pećnice tijekom pečenja, a pukotine u biskvitu nastaju ako tijesto staviš u prevruću pećnicu. U tom slučaju prerano se, zbog previsoke temperature, na biskvitu formira korica koja krene pucati kad biskvit krene rasti.

 | Author: Mary Berry’s Baking Bible Novi recepti koji će se naći u obnovljenom izdanju knjige "Mary Berry's Baking Bible" foto: Mary Berry’s Baking Bible

Zašto voće potone na dno biskvita tijekom pečenja?

Ili je biskvit prerijedak ili su komadi voća preveliki pa je preteško i zbog toga potone. Također, jedan od razloga može biti i taj da je voće izvađeno iz kompota ili sirupa i direktno ubačeno u tijesto pa je "presklisko". Ovo možeš spriječiti tako da voće narežeš na manje komade, u tijesto dodaš mljevene bademe koje ća ga ugustiti ili pak komade voća uvaljaš u malo brašna te tek nakon toga dodaš u tijesto.

Zašto se biskvit ne diže?

Moguće je nekoliko razloga – smjesa za biskvit je prečvrsta, bjelanjci nisu dobro istučeni ili nisu rahlo umiješani u tijesto. Također, jedan od razloga može biti i taj da je pećnica nedovoljno zagrijana.

Zašto su biskviti nakon odmrzavanja često presuhi?

Zbog toga što su bili loše zapakirani, odnosno zamotani prije zamrzavanja. Također, biskvit bi trebalo zamrznuti odmah nakon što se ohladi na sobnu temperaturu nakon pečenja.

Zašto keksi često, nakon što stoje nekoliko dana, postanu gnjecavi?

Da izbjegneš gnjecavost trebaš biskvit čuvati u limenoj posudi, i u nju ga spremiti tek kad se potpuno ohladi. Pripazi da ih ne držiš na vlažnom, nego na suhom mjestu.

Mary Berry | Author: Mary Berry’s Baking Bible Slavna biskvitna torta Victoria po receptu Mary Berry foto: Mary Berry’s Baking Bible

 

prhko tijesto Možda vas zanima... Mary Berry ima najbolji recept za prhko tijesto Recepti Čokoladni nabujak Možda vas zanima... Nabujak od čokolade po receptu Mary Berry Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:40 10. Studeni 2023.

    bravo marry barry