Fešta od jaja: Devet recepata s jajima koje trebaš isprobati

Getty Images
Volimo ga na oko, u sorbulu, tvrdo kuhano, kao kajganu, omlet - to je jaje. Čudesna namirnica.
Vidi originalni članak

U prosjeku, godišnje svatko od nas pojede 170 jaja, tako kažu statistike. Nutricionisti kažu da bi ih trebali jesti još i više. Zašto? Pravi su izvor hranjivih tvari, prirodni multivitamin. Jaje je odličan izvor bjelančevina, u 100 g  nalazi se oko 13% bjelančevina. Jedno jaje osigurava od 4,5 do 6 grama proteina te svih devet esencijalnih aminokiselina. Uz to, odličan je izvor fosfora, selena, vitamina A, B12, D i E, folne kiseline, željeza, cinka i kalija.

Jaja su namirnica koju možeš pripremiti na razne načine, lako se sljubljuju s raznim okusima pa u njima možeš uživati od doručka preko ručka pa sve do večere. Gotovo je i nezamislivo napraviti desert bez pokojeg jaja. 

Za tebe smo odabrali devet recepata s jajima koje moraš isprobati. 

A prije nego se bacite na pripremi jela od jaja, važno je provjetiti njihovu svježinu. Ako u hladnjaku imaš karton jaja kojima se bliži rok trajanja, ili je istekao prije koji dan, nemoj ih bacati. Provjeri svježinu uz pomoć ovih nekoliko trikova...

 

3 odlična trika Kako provjeriti jesu li jaja svježa

 

Vjerojatno prvo jelo od jaja koje ti padne na pamet je omlet. Svaki chef i gastro entuzijast ima svoj recept za omlet,  pa tako i Martha Stewart koja već desetljećima jaja priprema s maslacem i peršinom. Omlet je gotov za pet minuta i dovoljan za jednu osobu. 

 

ukusna jutra Za doručak pripremi kremasti omlet po receptu Marthe Stewart

 

Omlet iz pećnice možda je nešto složeniji za pripremu od klasičnog omleta iz tave, no okusi koje spaja u posudi za pečenje idealni su za baš svaku priliku. Tako ga osim za doručak možeš pripremiti i za brzi ručak ili kasnu večeru, poslužiti uz tostirani kruh ili zdjelu sezonske salate ili pak ubaciti u sendvič i u njemu uživati u hodu.

 

ukusno jutro Omlet iz pećnice - sir, šunka, povrće i jaja u novom ruhu

 

Vjerojatno si u proteklih nekoliko godina na društvenim mrežama naišao/la na tzv. Cloud eggs, odnosno pahuljasti, zapečeni snijeg od bjelanjaka s divnim tekućim žumanjkom u centru. Donosimo ti postupak pripreme ovog efektnog doručka ili bruncha i predlažemo da u snijeg umiješaš komadiće hrskave slanine. Po želji dodaj i naribani sir, sušenu rajčicu ili neke začine i uživaj već pri samom pogledu. 

 

isprobaj! Pahuljasta jaja sa slaninom - za dobar početak dana

 

Za sve ljubitelje rajčice i jaja na oko, donosimo potpuno novi način kombiniranja ovih dviju namirnica. Potrebno je nešto više vremena od klasične pripreme, ali sav trud itekako će se isplatiti.

 

promjena Jaja na oko u sasvim novom izdanju!

 

Gurmanski obrok od jaja, slanine, umaka i peciva postat će ti jedan od omiljenih. Benedikt jaja su puno više od jaja. Ovo iznenađujuće ukusno jelo restorana može biti doručak ili večera. Osim toga, nije teško napraviti ga kod kuće.  

 

za prste polizati Savršeni doručak: Napravi Benedikt jaja

 

Nismo sigurni jesu li ova jaja bogati doručak, brzinski ručak ili možda obilna večera. Kremasta rajčica, tekući žumanjak, šaka svježeg bosiljka... Vrlo vjerojatno već pri čitanju možeš osjetiti miris ovog divnog, jednostavnog jela. Gotovo je za pola sata i sasvim dovoljno za dvije osobe. Ako osjećaš da nešto nedostaje, naribaj malo parmezana!

 

Kremasto i začinjeno Jaja u pikantnom umaku od rajčice

 

Salata od jaja brzinski je ručak uz koji ti treba samo kriška svježeg kruha ili topli tost. Zasitit će te, priprema ti neće oduzeti mnogo vremena, a neće te čekati ni hrpa prljavog posuđa. Jaja možeš skuhati unaprijed i jednostavno ih oguliti i narezati netom prije posluživanja.

 

za samo nekoliko minuta... Salata od jaja - recept za naporan radni tjedan

 

Mnogo je deserata u kojima jaja igraju glavnu ulogu. Za tebe smo izdvojili a.dva tradicionalna deserta.

U Dalmaciji ovaj desert se zove paradižot ili paradiže, a u unutrašnjosti Hrvatske ga zovu šnenokle. Radi se o slatkom specijalitetu austrijske kuhinje, koji se u tolikoj mjeri udomaćio u ovim krajevima da ga smatramo tradicionalnom slasticom. 

 

Video savjet Slastica naših baka: Paradižot iliti šnenokle

 

Rožata je tradicionalni dalmatinski puding. Prvi zapis o rožati seže još iz doba Mletaka. Po svom sastavu i načinu pripreme se ne razlikuje previše od creme caramele ili flana. Mogli bismo reći da govorimo o istoj slastici koju su kroz povijest prisvojili različiti narodi i nadjenuli joj svoje ime.

 

Bake me by Nina Rožata - tradicija koju vrijedi sačuvati

Posjeti Gastro.hr