Benedikt jaja su puno više od jaja. Ovo iznenađujuće ukusno jelo restorana može biti doručak ili večera. Osim toga, nije teško napraviti ga kod kuće.
Prema legendi, jednom davno u gradu New Yorku živjeli su dvoje aristokrata, gospodin i gospođa Benedict. Njih dvoje su svake subote išli u restoran na doručak. Jedne subote poželjeli su pojesti nešto što do sada nisu nikada probali. Od kuhara su zatražili nešto novo i originalno, samo za njih. Kuhar je za njih spremio Jaja Benedict koja su postala sinonim za kulinarsku evoluciju, ali i simbol aristokratskog života.
Donosimo ti recept za ovaj doručak kraljeva.
Sastojci:
- 4 jaja
- 4 kriške kuhane šunke
- 4 kriške bijelog kruha
- umak Holandez
- 1 lovorov list
- 5 klinčića
- 5 zrna crnog papra
- 5 g šećera
- 10 g maslaca
- 125 ml octa
- 1 žlica sjeckanog vlasca ili bosiljka
Za umak Holandez:
Sastojci:
- 2 žumanjka
- 1 žlica vode
- 1 žličica soka od limuna
- 1/8 žličice soli
- Prstohvat cayenne i crnog papra
- 1/4 šalice rastopljenog maslaca
Priprema:
- U staklenu posudu (staklena posuda bolje štiti od prekuhavanja i prenaglog povećanja temperature) staviti dva žumanjka (bjelanca odvojiti) i žlicu vode te pjenjačom dobro razmutiti.
- Na srednjoj vatri, zagrijati u posudi za kuhanje 3 - 4 cm vode (da voda ne dodiruje staklenu posudu sa žumanjcima). Staklena posuda treba potpuno prekrivati donju posudu. Kada voda zakuha, staviti na nju posudu sa žumanjcima i neprestano miješati pjenjačom (dok ne postanu kremasti i ljepljivi). Rubove staklene posude je potrebno stalno strugati od žumanjaka kako se ne bi skuhali.
- Rastopiti maslac i dodati ga u žumanjke - maslac ne smije biti vruć. Također, može se dodati i maslac sobne temperature, ali onda ga dodajemo dok su žumanjci još na pari i lagano pjenjačom miješamo dok se maslac ne otopi.
- Nakon što je maslac potpuno izjednačen sa žumanjcima, dodati žlicu soka od limuna, crni i cayenne papar te sol. Kušati i još posoliti/popapriti, ako je potrebno.
Priprema jaja:
- Prokuhati vodu u koju ste prethodno stavili lovorov list, klinčiće, papar, šećer i ocat.
- Nakon što zavri, ostaviti da kuha 10-ak minuta. Zatim iz aromatizirane vode izvaditi začine i krenuti poširati jaja.
- U zdjelici razbiti jaje pazeći da ostane cijelo pa ga polagano zajedno sa zdjelicom uroniti u vrelu vodu, a pomoću dvije žlice bjelanjak približiti žumanjku. Kada se jaje počne stvrdnjavati ostaviti da se kuha (4-5 minuta).
- Potom na rastopljenom maslacu s obje strane popržiti kriške kuhane šunke ili špeka, a kruh malo ispeći u tosteru ili na tavi.
- Za posluživanje, na tanjur staviti pečeni kruh, preko njega krišku šunke i na nju jedno poširano jaje. Preliti s malo umaka, začina i poslužiti.