Hitovi u kuhinji: Što je sous vide?

Stockfood
U posljednje se vrijeme bruji o novoj tehnici kuhanja, nama običnim laicima, sasvim nepoznatom sous videu
Vidi originalni članak

Iako je chefovi diljem svijeta koriste na svakodnevnoj bazi, društvene su mreže tek ovih dana počele brujiti o nepogrešivoj tehnici pripreme hrane - sous vide. Istražili smo o čemu je riječ i u potpunosti se oduševili.

Sous vide, u prijevodu s francuskog znači "u vakuumu", što zapravo otkriva cijelu tajnu savršeno pripremljenih jela vrsnih kuhara. Naime, tajna je u kuhanju u vakuumu na željenim temperaturama koje za rezultat daje apsolutno savršena jela. Zaboravite na zagoreno ili sirovo, s ovom tehnikom jela baš uvijek uspijevaju savršeno.

Pa u čemu je onda trik? Ovim se načinom pripreme hrana sprema u plastične vakuum vrećice, a zatim se stavlja u vodene kupke. Čitava tajna krije se u dobro kontroliranoj temperaturi koja će na stol donijeti sočna i okusom bogata jela. Sous vide je poput nečeg što do sada niste iskusili. Namirnice pripremljene na takav način u potpunosti zadržavaju svoje okuse i daju još raskošnija jela.



Da bi priča bila jednostavnija, brojni chefovi navode kako vakuum uopće nije ključan za ovakav način pripreme jela. Svoje namirnice jednostavno stavite u vrećicu i zatvorite ih. Kada ste postigli željenu temperaturu, a jelo se kuhalo dovoljno dugo, izvadite ga iz vrećice i poslužite. Prema riječima onih iskusnijih, kontrola temperature kod ove je tehnike kuhanja daleko najvažnija!

Primjerice, priprema odreska sous vide tehnikom rezultirat će ravnomjernom i jednakom teksturom čitavog odreska dok će odrezak pečen na tavi promijeniti boju, teksturu i neće zadržati prvotni oblik.

Kuhanje ovom tehnikom, pod točno određenom temperaturom, točno određeno vrijeme dat će isto takve precizne rezultate. Neće biti potrebe za vraćanjem u lonac ili iznenađenjem unutar jela, ne znajući je li ono ostalo sirovo. Također, na ovaj se način sve namirnice kuhaju u svom soku što daje na bogatstvu okusa i sočnosti

Sous vide je posebno korisna tehnika pripreme hrane kada je riječ o mesu i ribi. Pripremljena na ovaj način, piletina više nikada neće biti suha, a poširano jaje uspjeti će baš uvijek!
 

Posjeti Gastro.hr