Kako izbjeći česte pogreške u pripremi brownieja

Luis Valdez/Unsplash Savršeni brownies
Zaobiđi male zamke i pripremi brownieje svog života...
Vidi originalni članak

Čini se suvišno ponavljati da priprema slastica podrazumijeva strogo praćenje recepata, strpljenje i osobitu pažljivost. To vrijedi čak i kada su u pitanju brownies, čija priprema naizgled nije zahtjevna. Da ispuniš vlastita očekivanja, i razveseliš sve u kućanstvu, pokušaj zapamtiti neka pravila i savjete i izbjeći banalne pogreške.

 

ne može brže! Predobar brownie napravi od samo 3 sastojka!

Korištenje hladnih sastojaka

Hladni sastojci su veliki problem kad je u pitanju priprema slastica - osobito jaja. Ako želiš da konačan rezultat bude zadovoljavajuć, izvadi jaja, maslac i sve ostale sastojke iz hladnjaka ili hladne smočnice barem pola sata prije no što planiraš krenuti s pripremom.

Neprikladna posuda za pečenje

Uglavnom se u receptima za brownies spominju dublje četvrtaste posude dimenzija 20x20 cm. Ako nemaš odgovarajuću posudu, obavezno prilagodi količinu sastojaka i/ili vrijeme pečenja.

Ako upotrijebiš premalu posudu, brownieji bi mogli iscuriti ili ostati sirovi. S druge strane, zbog prevelike će se posude ispeći ranije no što piše u receptu, a vrlo vjerojatno će biti i tanašni i neugledni.

Problemi s čokoladom

Kad je čokolada u pitanju, uputno je koristiti kvalitetnu čokoladu s postotkom kakaa koji je naveden u samom receptu. Ako upotrijebiš mliječnu čokoladu umjesto tamne, a ne prilagodiš količinu šećera - vrlo je vjerojatno da će brownieji biti poprilično (pre)slatki. I obrnuto.

Druga bitna stavka je topljenje čokolade. Ako ne želiš gubiti vrijeme na topljenje čokolade na pari, i odlučiš je ubaciti u mikrovalnu, budi pažljiva s vremenskim intervalima. Nemoj je predugo držati u mikrovalnoj jer lako gori; radije je izvadi nekoliko puta, provjeri stanje i promiješaj.

I na kraju, nikako nemoj umiješati vruću čokoladu u umućena jaja. Pričekaj da se malo ohladi kako tvoj brownie ne bi postao neupotrebljiva kajgana.

Pretjerano miješanje

Nikako nemoj maltretirati smjesu za brownieje! Možda zvuči smiješno, ali ako je previše miješaš - promijenit ćeš joj teksturu.

Mikser iskoristi za miksanje jaja sa šećerom, a za sjedinjavanje smjese s brašnom upotrijebi drvenu žlicu ili špatulu. Miješaj dok se sastojci ne sjedine, ni minutu više.

Oslanjanje na trik s čačkalicom

Ne trebamo ni spominjati da valja dobro zagrijati pećnicu (prema uputama u receptu). Ipak, vrijedi upozoriti da su brownieji iznimka kad je u pitanju provjeravanje stanja čačkalicom.

Većina biskvita je gotova u trenutku kad na čačkalici više nema mrvica. Ako se to dogodi s browniejima, vrlo su se vjerojatno već presušili. Cilj je da budu mekani, gotovo kremasti iznutra, što znači da bi na čačkalici ipak trebala ostati poneka mokra mrvica.

Nestrpljenje

Ova posljednja stavka krivac  je za mnoge neuspjehe u kuhinji. Koliko god teško bilo, brownieje ne bi trebala ni pogledati prije no što se ohlade. Osim što ćeš ohlađene brownieje moći lakše i urednije narezati, sat vremena stajanja nakon pečenja učinit će čudo kad je u pitanju okus.

I nikako nemoj zaboraviti na najboljeg prijatelja čokolade - prstohvat soli.

Imamo odlične recepte za brownies...

carrot cake brownies Od samo 5 sastojaka napravi sočne brownies od mrkve

slatki gušti Brownies za najveće obožavatelje kave

doručak ili desert Brownies s avokadom - za prste polizati!

ovo je hit! Još brži i bolji brownieji iz tavice

 

Posjeti Gastro.hr