Meso će vam biti zahvalno na ovim umacima

Thinkstock
Španjolci u svoje umake stavljaju marmeladu od dunja, dok Šveđani više vole borovnice. Klasičan umak uz malo će se orašastih plodova ili špinata pretvoriti u novi egzotični specijalitet
Vidi originalni članak

Pripremanje umaka vještina je koja je bila poznata već u srednjem vijeku, kad su plemići i bogataši angažirali i stručnjake za umake. Umaci se i danas cijene u kulinarstvu, a njih pet nose epitet majki svih umaka: veloute ili baršunasti umak, bešamel, espagniol ili španjolski smeđi umak, umak hollandaise i umak od rajčica. 

Veloute ili baršunasti umak pripremljen od pilećeg, telećeg, povrtnog ili ribljeg temeljca i brašna možete oplemeniti vinom, vrhnjem i peršinom. Kombinirati ga možete kaparima ili filetima slanih inćuna.

 

Baršunasta divota Najbolji umaci svijeta: 8. Veloute umak

 

Bešamel obogatite muškatnim oraščićem ili plavim sirom.

 

tips & tricks Brzi bešamel umak bolji od onog iz MasterChefa

 

Francuski hollandaise baza je za mnoge umake. Dobiva se emulzijom žumanjaka, koji se miješaju na pari s octom, soli i vodom. Kad se žumanjci počnu zgušnjavati, posudu maknite s pare i dodajte maslac. Jednostavniji za pripremu su hladni umaci. U blenderu usitnite začine, orašaste plodove te pomiješajte s maslinovim uljem, jogurtom i pasiranim rajčicama.

 

Mala enciklopedija Najbolji umaci svijeta: 5. Hollandaise umak

 

Uz meso odlično se slaže umak od pistacija. Izmrvite očišćene pistacije i pomiješajte s peršinom, limunovim sokom i češnjakom

Orašidi se mogu kombinirati i s rajčicama, a posebno ukusan uz tikvice umak je od oraha. Češnjak i orahe usitnite, začinite solju, paprom i pomiješajte s uljem i vodom. Nastat će bijeli umak. Zeleni umak pripremite od špinata i estragona. Smjesu prokuhajte na vatri, propasirajte i pomiješajte s vrhnjem. Šveđani će u umak umiješati kompot od borovnica, a Španjolci marmeladu od dunja s maslinovim uljem i limunovim sokom.

Posjeti Gastro.hr