Ovaj baršunasti umak (velour = baršun) jedan je od onih prefinih umaka francuske kuhinje koji okusno zaokružuju svako jelo uz koje se poslužuju.
Velouté ili bogati bijeli umak, uz španjolski umak, umak od rajčice, hollandaise i bechamel, jedan je od pet osnovnih umaka francuske kuhinje. Poznat je i kao salsa velultata, blanche grasse, tj. masni bijeli umak ili bogati bijeli umak. Spada u jednu od osnovnih vrsta umaka, a može se raditi od mogu se raditi od pilećeg, telećeg, povrtnog ili ribljeg temeljca i brašna. Prema ukusu može se oplemeniti raznim dodacima poput bijelog vina, vrhnja, peršina ili naribane korice agruma.
Ovaj umak jedan je od onih najfinijih umaka koji ukusno zaokružuju svako jelo uz koje se poslužuju. To može biti meso peradi ili jela od plodova mora, a umak se može koristiti i kao baza za pripremu drugih umaka.
Osnovni recept za Veloute umak
Sastojci:
- 1 ½ šalica svijetlog temeljca od teletine, plietine ili ribe
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice brašna
- Sol i papar po želji
Priprema:
- U posudi zagrijte temeljac na laganoj vatri.
- U drugoj posudi rastopite maslac (pazite da ne zagori), dodajte brašno i miješajte dok smjesa ne postane zlatnosmeđa.
- Zapršci postepeno dolijevajte temeljac miješajući cijelo vrijeme. Pojačajte vatru i kada smjesa provrije, smanjite vatru i kuhajte dok se umak ne zgusne (cca 5-10 minuta).
- Ukoliko se stvori tanka kožica na vrhu umaka, uklonite ju žlicom.
- Posolite i popaprite po želji.
Servirajte uz željeno jelo.
Pročitajte još i o ovim umacima: