Osuši svježe začinsko bilje. Ovo je odlična metoda...

SHUTTERSTOCK Suho začinsko bilje
Napravi domaće mješavine začine i uživaj u njihovim mirisima i aromama cijelu zimu...
Vidi originalni članak

Bez začinskog bilja kuhanje bi bilo u najmanju ruku dosadno. Začinsko bilje daje okus, aromu, boju i miris našim jelima, a poseban je užitak kuhati sa začinskim biljem uzgojenim i pripremljenim u kućnoj radinosti.

Ako si među sretnicima koji su zasadili začinsko bilje, sada je pravo vrijeme da ga pokupiš i spremiš za zimu! Uberi origano, ružmarin, kadulju, bosiljak, mentu i drugo bilje, slijedi jednostavne upute i napravi najukusnije domaće začine....

 

praktični savjeti Evo kako sve možeš iskoristiti kalupe za led

 

Kako osušiti začinsko bilje? 

Postoji nekoliko metoda sušenja začinskog bilja: u pećnici, u dehidratoru, na suncu te na zraku. No, jedna od najbržih i najjednostavnijih metoda jest sušenje bilja u mikrovalnoj pećnici. Ova metoda osim što je brza, čuva i značajnu količinu izvornog okusa i arome bilja, a posebno je prikladna u situacijama kada ti je potrebna mala količina suhog začinskog bilja, i to - odmah. 

Najbrža metoda - sušenje u mikrovalnoj pećnici

Metoda sušenja bilja u mikrovalnoj pećnici zaista je jednostavna i prije svega brza. Za početak, začinsko bilje operi hladnom vodom kako bi uklonila svu prljavštinu s lišća, savjetuje TheKitchn. Temeljito ga osuši papirnatim ručnicima ili čistom kuhinjskom krpom. Ukloni stabljike.

Stavi lišće na tanjur od mikrovalne obložen papirom za pečenje, a zatim uključi mikrovalnu pećnicu na najvišu temperaturu na 20 do 30 sekundi, okreni i nastavi sušiti dok se listovi ne počnu uvijati, obično dvije do tri minute minute. Ukoliko je potrebno, ponovi postupak dok listovi ne budu potpuno suhi. 

Detaljan postupak sušenja možeš pogledati i u videu u nastavku.

Čuvanje začinskog bilja

Proces sušenja je gotov i sada je vrijeme za spremanje mirisnih mješavina u staklenke. Začinsko bilje najbolje je čuvati u staklenkama na suhom, tamnom i hladnom mjestu. Jednom kada su začini pravilno pohranjeni u staklenke, iskoristi ih unutar godine dana.

Za lakše snalaženje, na staklenke možeš nalijepiti papirić s nazivom biljaka koje si stavila u nju. Imaj na umu, da većina začinskog bilja gubi nutritivna i ljekovita svojstva ako su predugo izloženi toplini stoga ih je najbolje dodati u jelo pred kraj kuhanja ili svježe nasjeckane u gotovo jelo. Uživaj u mirisnim i aromatičnim jelima! 

Okušaj se i u pripremi ovih gastro delicija...

 

Vrhunac sezone Napravi zalihu najukusnijih sušenih rajčica!

Neodoljivo ukusan Vodimo te kroz pripremu domaćeg džema od šljiva

stiže jesen Priprema zimnice: Kako napraviti domaći pinđur

čas posla Sačuvaj okuse voća za zimu i napravi zalihu finih džemova

Posjeti Gastro.hr