Kojih 10 jela ne smijemo stavljati u mikrovalnu?

SHUTTERSTOCK Podgrijavanje u mikrovalnoj pećnici
Koliko god je korisna za podgrijavanje, ali i kuhanje nekih namirnica, mikrovalna pećnica može postati opasno oružje ako ju pravilno ne koristiš. I zato to donosimo popis namirnica (i predmeta!) koje u nju nikako nije dobro stavljati
Vidi originalni članak

Rado koristimo mikrovalnu pećnicu za podgrijavanje hrane, topljenje čokolade, pripremu kolača iz šalice, ali i kompletnih jela. No koliko je god korisna treba i pripaziti što sve stavljamo u mikrovalnu pećnicu jer njezino neoprezno korištenje može dovesti do nezgoda.

Slažemo se, mikrovalna pećnica je čudo moderne tehnologije. Već u nekoliko sekundi može lagano podgrijali ledeno hladno jelo tako da postane vruće i spremno za jelo. Uz to, skraćuje vrijeme kuhanja te ga olakšava. No pripazi jer - ne idu sva jela u mikrovalnu!

 

štedi vrijeme 3 odlična jela iz mikrovalne s potpisom Jamieja Olivera

 

Da ne bi bilo eksplozija

Postoje namirnice, pića i određeni predmeti koji mogu ispuštati toksine, gorjeti, rastopiti se ili čak eksplodirati ako se zagrijavaju u mikrovalnoj pećnici. Neki čak mogu postati i otrovni. Ili eksplodirati!

Neke od ovih namirnica koje ne bismo trebali stavljati u mikrovalnu pećnicu su prilično uobičajene, i neki od nas sigurno su ih barem jednom podgrijavali u mikrovalnoj. No čak i ako se tada ništa loše nije dogodilo ne znači da se neće dogoditi, stoga zaštiti sebe i druge držeći ovu hranu podalje od mikrovalne pećnice!

Čili papričice

Ljute, narančaste ili zelene paprike sadrže spoj kapsaicin koji im daje čar u svakom jelu. Kada se paprike zagrijavaju, posebno one ultra ljute, kapsaicin isparava u zatvorenom zraku mikrovalne pećnice.

Stoga, otvoriš li vrata mikrovalne pećnice izlažeš se isparavanjima koja mogu iritirati i opeći pluća, grlo, oči i nos.

Ovo je puno sigurniji način da se podgriju čili papričice - peci ih, pirjaj ili grilaj umjesto da ih stavljaš u mikrovalnu.

 

obavezno isprobaj Znamo kako skuhati losos u mikrovalnoj pećnici

 

Tvrdo kuhana jaja

Bilo da su u ljusci ili oguljena, jaja zagrijana u mikrovalnoj pećnici ispuštaju paru. S obzirom na to da ona ne može izaći iz bjelanjaka, povećava se pritisak. Kad zarežeš (ili još gore, zagrizeš) jaje, para se trenutno oslobađa – a nastala eksplozija može izazvati opekline

Kako pravilno zagrijati tvrdo kuhana jaja: Nareži jaje na četvrtine prije nego što ga zagriješ u mikrovalnoj. No ako imaš nekoliko minuta, radije jaje stavi u šalicu vruće vode i ostavi da odstoji 3 do 5 minuta.

Stiropor

Posude od stiropora za hranu iz dostave su zapravo vrsta plastike koja može otpustiti štetne kemikalije u hranu i zrak kada se zagrijava. Također, stiropor u jednokratnim posudama za prenošenje hrane nije stabilan i otporan na toplinu kada se probija mikrovalovima - može se rastopiti ili iskriviti.

Kako zagrijavati: Hranu izvadi iz kutije od stiropora u kakvim obično dolazi iz dostave i stavi na stakleni tanjur ili posudu umjesto da se kuha u plastičnoj posudi. Pokrij papirnatim ručnikom i stavi u mikrovalnu na uobičajeni način.

 

Samo oprezno Nekoliko pravila kuhanja u mikrovalnoj pećnici

 

Spremnici za van s metalnim ručkama

Spremnici za nošenje hrane s ručkama imaju metal koji bi mogao iskriti i izazvati požar. Zato uvijek provjeri piše li na plastičnoj posudi "Sigurno za mikrovalnu" prije nego što je staviš u nju. 

Kako podgrijati namirnice iz spremnika: Isprazni ostatke u posudu ili tanjur prikladnu za mikrovalnu pećnicu. Prekrij papirnatim ručnikom da spriječiš prskanje i pucanje. Zagrij prema uputama.

Šalica vode

Mnogo je brže zagrijati vodu za čaj u mikrovalnoj pećnici nego čekati da kuhalo za vodu zavrije, ali ova ušteda vremena mogla bi te skupo stajati. Voda koja se zagrijava u mikrovalnoj pećnici može se brzo pregrijati.

Iako možda ne vidiš mjehuriće, oni se mogu brzo stvoriti kada dodaš vrećicu čaja, žlicu ili čak i ako samo pomakneš vodu. U rijetkim slučajevima može čak i eksplodirati.

Pravilan način grijanja vode: Pusti kuhalo za vodu da odradi svoj posao. 

Grožđe

Grožđe se u mikrovalnoj pećnici pregrijava, a šećerna pulpa brzo se pretvara u rastaljenu plazmu. Bobice grožđa zbog toga bi mogle eksplodirati u mikrovalnoj pećnici, ili dok miješaš zagrijanu smjesu ili čak i kada je zagrizeš.

Kako pravilno zagrijati: Ako želiš zagrijati grožđe, radije ga zapeci u pećnici nekoliko minuta. Također, brzo se može zagrijati i u tavi na srednje jakoj vatri.

Ostaci krumpira

Krumpir često sadrži clostridium botulinum, bakteriju botulizma. Kada se skuhaju i ne pohrane odmah u hladnjak, spore bakterija se mogu razmnožavati. Zagrijavanjem u mikrovalnoj te se bakterije neće ubiti, pa bi sljedeći dan mogli imati ozbiljne želučane tegobe.

Kako pravilno podgrijati: Skuhani krumpir koji se nije pojeo što je prije moguće stavi u hladnjak. Ne ostavljaj ga satima na sobnoj temperaturi. Ponovno ga zagrij u pećnici.

Savjet više: ne peci krumpire u ovojnici od aluminijske folije. Prema istraživanjima, lim hvata vlagu i ubrzava rast spora u toplom, vlažnom okruženju. Za hrskaviju koru krumpira, i za dobrobit tvog trbuščića, krumpire peci bez folije.

 

Štedi vrijeme 5 (pravih) jela koje možeš skuhati u mikrovalnoj pećnici

 

Prerađeno meso

Slaninu, hrenovke i kobasice treba peći na štednjaku ili u pećnici, a ne u mikrovalnoj. Zagrijavanje ovih prerađenih mesnih proizvoda dovodi do stvaranja produkata oksidacije kolesterola (COP).

COP se povezuje s bolesti srca, a istraživanja pokazuju da bi mogao biti povezan i s upalom, nakupljanjem plaka u arterijama i drugim zdravstvenim stanjima.

Kako grijati: Jedna je studija otkrila da pečenje na roštilju također povećava količinu COP-a u mesu, pa bi pečenje u pećnici ili pirjanje moglo biti najsigurnija opcija.

Umak od rajčice

Zagrijavanje umaka od rajčice u mikrovalnoj pećnici često završi prskanjem. Toplina i para koju stvara umak kada se zagrije teško izlaze kroz gusti umak ili oko dijelova sastojaka.

Para se nakuplja dok ne postane dovoljno snažna da probije - i na zidove mikrovalne pećnice. U nekim slučajevima umak može čak eksplodirati kada ga promiješate, što može dovesti do opeklina, a sigurno i zamrljane odjeće.

Kako pravilno podgrijati: Zagrij bilo koji umak u maloj tavi na štednjaku. To će omogućiti ravnomjerno zagrijavanje, a možeš ga lagano miješati da spriječiš nakupljanje pare.

 

ubrzajmo stvari Kako napraviti poširana jaja u mikrovalnoj

 

Ništa

Nikada ne pali praznu mikrovalnu pećnicu! Bez hrane ili spremnika za apsorbiranje mikrovalova, zrake se odbijaju natrag do magnetrona. To bi moglo oštetiti stroj i čak izazvati požar. Još jednom provjeri je li hrana u mikrovalnoj prije nego što je uključiš.

 

Oprez: Ove namirnice ne smijete podgrijavati u mikrovalnoj! brzo slatko Sjajni i brzi kolači iz mikrovalne pećnice

 

Posjeti Gastro.hr