08. lipnja 2016.

Ananas Azia sa savršenom rižom na pari

Ananas Azia
foto: Food Harmony
gastro postao gastro.24sata.hr
Pripremite sami finu azijsku hranu uz malo preciznosti i vremena. Donosimo vam recept za tofu guawei s rižom na pari. Osim što je zdrav, također je i neodoljivo ukusan.

Neobične kombinacije slatko slanih okusa odvest će vas na putovanje na kakvom još niste bili. Pripremite ukusan tofu guawei s paprikom, lukom, ananasom i slatko kiselo-ljutim umakom i rižu na pari koji se odličnu slažu s porcijom proljetnih rolica.

Slatko kiselo ljuti umak pripremite tako da u navedenom omjeru pomiješate:

  • 1 šalicu vode
  • 1/2 šalice bijelog vinskog octa
  • 1/2 šalice smeđeg šećera ili dvije žlice meda
  • 3 žlice koncentrata paradajza
  • 1 žlicu škrobnog brašna
  • Chilli začina dodajte po volji

Postupak:

  1. Dobivenu smjesu prokuhajte uz miješanje dok se ne zgusne.
  2. Pomiješajte u zdjeli konzervirani ananas rezan u kolutove (narežite kolutove na polovice ili četvrtine), te naranče, smeđi šećer i kukuruzni škrob.
  3. Ostavite smjesu da malo odstoji.
  4. Pržite đumbir 30 sekundi na 2 žličice kokos ulja u wok tavi, uz naglo prebacivanje u tavi.
  5. Zatim dodajte vodu, soja sos, sol, papar i prethodno pripremljenu mješavinu s ananasom.
  6. Nakon dvije minute dodajte mrkvu, papriku i tikvice jednako narezane u obliku štapića.
  7. Slobodno dodajte i mahune graška, mladi luk, mladi kupus.
  8. Pokrijte i kuhajte 5-6 minuta.
  9. Umiješajte pržene kockice tofu-a i malo soka od konzerviranog ananasa.
  10. Miješajte nježno dok se sve ne zgusne.
  11. Nakon što ste sklonili s vatre dodajte nekoliko kapi sezamovog ulja.
  12. Rižu skuhajte na pari, budući je to jedna od najzdravijih metoda pripreme hrane.
  13. Rižu možete staviti na cjedilo koji stavite u običan lonac s vodom iste veličine.
  14. Morate samo paziti da voda ne dodiruje rižu u cjedilu te da je riža dobro poklopljena.
  15. Rižu poslije kratko popržite na suhoj zagrijanoj tavi i zalijte kipućom vodom.
  16. Posolite, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta, sve dok riža ne upije svu tekućinu koju ste dodali.
  17. Isključite vatru te ostavite rižu da odstoji još 15-20 minuta.
  18. Bitno je da tijekom kuhanja ne dižete poklopac i ne miješate rižu.

Kuhanje na pari je jedna od najzdravijih metoda pripreme hrane. Kod kuhanja na pari nije potrebno koristiti ulje. Za dodatan okus u vodu koju koristite za kuhanje na pari, možete dodati začine, temeljac ili začinjeno jako crno vino. U slučaju da nemate posuđe za kuhanje na pari od bambusa ili podosta skuplji uređaj za kuhanje na pari na struju, možete koristiti i običan lonac s vodom na koji stavite rižu u cjedilu. Morate samo paziti da voda ne dodiruje rižu u cjedilu te da je riža dobro poklopljena.

Ovaj ukusan recept preporučuje vam kuća zdrave hrane Food Harmony!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.