Neobične kombinacije slatko slanih okusa odvest će vas na putovanje na kakvom još niste bili. Pripremite ukusan tofu guawei s paprikom, lukom, ananasom i slatko kiselo-ljutim umakom i rižu na pari koji se odličnu slažu s porcijom proljetnih rolica.
Slatko kiselo ljuti umak pripremite tako da u navedenom omjeru pomiješate:
- 1 šalicu vode
- 1/2 šalice bijelog vinskog octa
- 1/2 šalice smeđeg šećera ili dvije žlice meda
- 3 žlice koncentrata paradajza
- 1 žlicu škrobnog brašna
- Chilli začina dodajte po volji
Postupak:
- Dobivenu smjesu prokuhajte uz miješanje dok se ne zgusne.
- Pomiješajte u zdjeli konzervirani ananas rezan u kolutove (narežite kolutove na polovice ili četvrtine), te naranče, smeđi šećer i kukuruzni škrob.
- Ostavite smjesu da malo odstoji.
- Pržite đumbir 30 sekundi na 2 žličice kokos ulja u wok tavi, uz naglo prebacivanje u tavi.
- Zatim dodajte vodu, soja sos, sol, papar i prethodno pripremljenu mješavinu s ananasom.
- Nakon dvije minute dodajte mrkvu, papriku i tikvice jednako narezane u obliku štapića.
- Slobodno dodajte i mahune graška, mladi luk, mladi kupus.
- Pokrijte i kuhajte 5-6 minuta.
- Umiješajte pržene kockice tofu-a i malo soka od konzerviranog ananasa.
- Miješajte nježno dok se sve ne zgusne.
- Nakon što ste sklonili s vatre dodajte nekoliko kapi sezamovog ulja.
- Rižu skuhajte na pari, budući je to jedna od najzdravijih metoda pripreme hrane.
- Rižu možete staviti na cjedilo koji stavite u običan lonac s vodom iste veličine.
- Morate samo paziti da voda ne dodiruje rižu u cjedilu te da je riža dobro poklopljena.
- Rižu poslije kratko popržite na suhoj zagrijanoj tavi i zalijte kipućom vodom.
- Posolite, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta, sve dok riža ne upije svu tekućinu koju ste dodali.
- Isključite vatru te ostavite rižu da odstoji još 15-20 minuta.
- Bitno je da tijekom kuhanja ne dižete poklopac i ne miješate rižu.
Kuhanje na pari je jedna od najzdravijih metoda pripreme hrane. Kod kuhanja na pari nije potrebno koristiti ulje. Za dodatan okus u vodu koju koristite za kuhanje na pari, možete dodati začine, temeljac ili začinjeno jako crno vino. U slučaju da nemate posuđe za kuhanje na pari od bambusa ili podosta skuplji uređaj za kuhanje na pari na struju, možete koristiti i običan lonac s vodom na koji stavite rižu u cjedilu. Morate samo paziti da voda ne dodiruje rižu u cjedilu te da je riža dobro poklopljena.
Ovaj ukusan recept preporučuje vam kuća zdrave hrane Food Harmony!