Špajza 14. ožujka 2016.

Saigon beef: Rapsodija mesa i povrća na azijski način

Saigon
foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Azijska kuhinja je sve popularnija u našim krajevima, pa smo vam u tu svrhu pripremili jedan od tipičnih recepata za - vijetnamsko podneblje. Vjerujte nam, fantastičan je!

Iako smo nekako najviše skloni Mediteranu i slavonskoj kuhinji, ni azijska nam u posljednje vrijeme nije strana. Sve vrvi od sushi barova i wokova, pa ne bi bilo zgorega i da nešto sami napravite, zar ne! Za jelo poznato pod nazivom Saigon beef, za 4 osobe, bit će vam potrebne sljedeće namirnice

Sastojci:

  • 600 g ramsteka narezanog na trakice (julienne)
  • 1 čajna žličica kurkume
  • 1dl sezamovog ulja
  • 2dl vode
  • 1i pol čajne žličice kineske soli
  • 2 praška za pecivo (ili gustin)
  • 1 veća glavica luka
  • 0,5dl sezamovog ulja
  • 0,5dl palminog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 3-4 narezana svježa čilija
  • 1 paprika
  • 2 koma mladog luka
  • 150 grama gljiva
  • 50 grama bambusa
  • 1 limun 
  • 2 žličice šećera
  • 1 žlica fish saucea
  • šaka korijandra
Saigon | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Priprema:

  1. Ramstek treba preko noći odležati u marinadi od kurkume, sezamovog ulja, vode, kineske soli i praška za pecivo 
  2. Sutradan meso treba podvrgnuti deep fryingu u woku – pržiti maksimalno tri minute, izvaditi i ocijediti
  3. Luk prepržiti na kratko na kombinaciji sezamovog i palminog ulja
  4. U ulje zatim dodati češnjak, čili, papriku, mladi luk, gljive, bambus i na kraju – meso
  5. Kad sve počne krčkati ubaci se sok limuna, šećer, fish sauce, gustin ili prašak za pecivo ako fali gustoće, te na samom kraju – šaku korijandra
  6. Poslužiti uz rižu

Dobar tek!

Ako vam se ne da mučiti, jednostavno prošećite do zagrebačkog Europskog trga u restoran Asia T House i uživajte u Saigon beefu kakav još definitivno niste probali! Uostalom, oni su nam i dali recept, a u sklopu restorana je i najbogatiji dućan s orijentalnom hranom i začinima! Dobar provod! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.