Iako smo nekako najviše skloni Mediteranu i slavonskoj kuhinji, ni azijska nam u posljednje vrijeme nije strana. Sve vrvi od sushi barova i wokova, pa ne bi bilo zgorega i da nešto sami napravite, zar ne! Za jelo poznato pod nazivom Saigon beef, za 4 osobe, bit će vam potrebne sljedeće namirnice
Sastojci:
- 600 g ramsteka narezanog na trakice (julienne)
- 1 čajna žličica kurkume
- 1dl sezamovog ulja
- 2dl vode
- 1i pol čajne žličice kineske soli
- 2 praška za pecivo (ili gustin)
- 1 veća glavica luka
- 0,5dl sezamovog ulja
- 0,5dl palminog ulja
- 2 češnja češnjaka
- 3-4 narezana svježa čilija
- 1 paprika
- 2 koma mladog luka
- 150 grama gljiva
- 50 grama bambusa
- 1 limun
- 2 žličice šećera
- 1 žlica fish saucea
- šaka korijandra
Priprema:
- Ramstek treba preko noći odležati u marinadi od kurkume, sezamovog ulja, vode, kineske soli i praška za pecivo
- Sutradan meso treba podvrgnuti deep fryingu u woku – pržiti maksimalno tri minute, izvaditi i ocijediti
- Luk prepržiti na kratko na kombinaciji sezamovog i palminog ulja
- U ulje zatim dodati češnjak, čili, papriku, mladi luk, gljive, bambus i na kraju – meso
- Kad sve počne krčkati ubaci se sok limuna, šećer, fish sauce, gustin ili prašak za pecivo ako fali gustoće, te na samom kraju – šaku korijandra
- Poslužiti uz rižu
Dobar tek!
Ako vam se ne da mučiti, jednostavno prošećite do zagrebačkog Europskog trga u restoran Asia T House i uživajte u Saigon beefu kakav još definitivno niste probali! Uostalom, oni su nam i dali recept, a u sklopu restorana je i najbogatiji dućan s orijentalnom hranom i začinima! Dobar provod!