Radič pripada botaničkoj porodici cikorija koja se smatra bliskim rođacima zelene salate. Radič je srodnik i maslačku čiji se zeleni listovi također nazivaju radič, no te se dvije vrste dosta razlikuju. Smatra se da je nastao u Italiji u 15. stoljeću. Najpoznatiji je crveni radič no on može imati i listove tamno zelene i svijetlo zelene boje, a glavne žile su uvijek bijele boje.
Izvor je minerala kalija, kalcija, magnezija i željeza te vitamina B, C i prehrambenih vlakana. Također je bogat karotenoidima zeaksantinom i luteinom. Radič raste u hladnije doba godine, a niže temperature pogoduju razvoju manje gorkih listova. Iako gorke namirnice najčešće izbjegavamo, neke su cijenjene upravo zbog te gorčine. Radič je jedna od namirnica koju volimo zbog gorkog okusa, a poznato je kako se gorčina u mnogim kulturama smatra ljekovitom. Danas znamo da tu ipak ima neke istine, primjerice, u sastavu radiča pronađen je spoj intibin koji ima sposobnost ublažiti bol.
Crveni radič najčešće jedemo u salatama i to u kombinaciji s drugim slatkim salatama poput matovilca. Gorkasto povrće u salati se preporuča dobro posoliti jer sol izbalansira okus gorčine, ali i ima sposobnost smanjiti naš doživljaj gorkoga. Crveni radič je od početaka dio mediteranske prehrane, a poglavito je popularan u talijanskoj kuhinji. Pirjanjem radiča ublažava se gorčina i postižu se slatkasti tonovi koji pristaju uz pirjani luk i mediteransko začinsko bilje, ali i uz naribani tvrdi sir i vrhnje za kuhanje u sklopu kremastog rižota te združen s piletinom ili ribom. Poglavito je popularan u jelima s tjesteninom sparen s ukusnom pancetom, u lazanjama te rižotima. Radič je odličan i u raznim pitama i quichevima primjerice s lososom ili u kombinaciji s gljivama. Od radiča možemo napraviti mesne okruglice tako da propirjamo nasjeckani radič na malo ulja s češnjakom, a zatim ga pomiješamo s mljevenim mesom, jajem i krušnim mrvicama i pržimo u ulju. Dobar prijedlog su i zapečene palačinke punjene radičem, pancetom, naribanim sirom i bešamelom.
U nastavku pročitajte nekoliko prijedloga jela s radičem:
Lazanje s crvenim radičem, špekom i gorgonzolom
Rižoto s radičem i gorgonzolom