Originalni recept sadrži tek nekoliko sastojaka: piškote, žutanjke jajeta, šećer, kavu, sir mascarpone i kakao prah. Prvotni recepti nisu sadržavali alkoholna pića niti bjelanjak jajeta, no s vremenom se priprema modificirala pa je danas uobičajen sastojak alkoholni liker i istučeni bjelanjak ili šlag koji se kombinira s mascarponeom za postizanje laganijeg i pjenastijeg deserta.
Želite li se osladiti u klasičnom tiramisu isprobajte naš recept ili kliknite ovdje za malu modifikaciju bez jaja i sa svježim sirom. Jamie Oliver smatra da kavu u desertu odlično nadopunjuje čokolada pa predlaže dodatak kvalitetne čokolade (70% kakao) pri pripremi bogatog i slasnog tiramisua. Iako čokolada može zamijeniti ulogu kave, posebni okusi nastaju koristimo li oba sastojka. Slažete li se s tom idejom isprobajte naše recepte za lagani i kremasti tiramisu ili onaj s čokoladom.
Još jedna popularna verzija tiramisua uključuje voće. Bobičasto voće tu najbolje odrađuje ulogu jer se savršeno uklapa u sočne okuse deserta, ali i breskve i marelice ili čak kruške mogu pridodati osvježavajućoj slatkoći tiramisua pa se osladite verzijom s jagodama ili bijelim tiramisuom s malinama.
Liker si okusom kave, brandy, rum, Baileys, Malibu ili čak likerska vina su alkoholna pića koja sve više dobivaju na popularnosti kao važni sastojci „pijanih“ tiramisua. Alkoholne note pružaju i nove dimenzije, želite li saznati koje iskušajte naše recepte za Nutella Baileys tiramisu ili pijani tiramisu.
I tu ne staje priča; svakim danom izlaze novije i neobične varijacije tiramisua: od one sa sladoledom ili smrznutim jogurtom do verzije s pudingom ili cheesecake tiramisu. Mašta je granica, eksperimentiranje je poželjno, a mi vam donosimo naše neobične verzije ovog popularnog talijanskog deserta poput tiramisua cheesecakea od jagoda, tiramisu torte s čokoladnom ogradicom ili tiramisu torte s pudingom.