Špajza 03. svibnja 2017.

Pet brzih proljetnih jela za svaki dan

Kolaz Miele
1/6
foto: Goran Jakuš
gastro postao gastro.24sata.hr
Po preporuci chefa Saše Polojca, donosimo vam pet iznimno jednostavnih recepata

Vjerujemo da će pronaći mjesto i na vašem tanjuru.

1. Fritaja sa šparogama

Sastojci:

  • glavica luka
  • cca 600 g šparoga
  • malo pršuta
  • 8 jaja
  • ulje

Fritaja sa šparugama | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Priprema: 

U posebnoj posudi zamutiti jaja. Šparoge prelomiti, a tvrdi dio ukloniti. Luk izrezati na kockice. Na ulju prepržiti luk te dodati šparoge, kad šparoge lagano omekšaju dodati sol i papar te jaja. Pržiti dok ne dobijemo jaja pečena kako nam odgovara. Uz ovako pripremljenu fritaju savršeno paše podloga od rukole zbog arome ili pak cherry rajčice i malo prepečenog kruha. 

Saša Polojac | Author: Goran Jakuš foto: Goran Jakuš

2. Piletina punjena rukolom, fetom i feferonima

Sastojci:

  • pileća prsa 400g
  • rikola 100g
  • slatki feferoni 10ak komada
  • feta sir ili slično 150g
  • 2 jaja
  • brašno
  • krušne mrvice
  • ulje
  • sezam
  • provansalsko bilje
  • ribanac
  • sol, papar

Punjena piletina | Author: Screenshoot foto: Screenshoot
Priprema:

Pileća prsa razrezati, istući i začiniti. Napuniti rikolom, fetom i feferonima te zarolati. Panirati u brašnu, jajima i kombinaciji krušnih mrvica, prezli, sezama, provansalskog bilja te po volji parmezana. Pržiti u dubokoj masnoći dok ne dobijemo zlatno crvenu koricu ili u pećnici na 210-220 stupnjeva cca 12-14 minuta. Poslužiti toplo ili hladno razrezano. Savršen prilog za ovaj tip jela su prokuhani pa onda prženi krumpiri s ružmarinom ili podloge od raznovrsnog povrća. 

 

3. Pureći medaljoni u umaku od graška

Sastojci:

  • pureća prsa, 400g
  • glavica luka
  • grašak
  • crno vino
  • brašno
  • ulje
  • sol, papar, vegeta, ružmarin
  • temeljac

Priprema:

Puretinu izrezati na medaljone i malo marinirati solju, paprom, ružmarinom (po želji s vegetom). Luk izrezati na sitne kockice. Na zagrijanoj masnoći ispeći pureće medaljone i staviti ih sa strane. Na istoj tavici prepržiti luk te dodati grašak i podliti s malo vina da se masnoće odvoje od dna tave. Pirjati dok grašak ne omekša. Začiniti solju, paprom, vegetom te po želji temeljcom i ukoliko je potrebno povezati s brašnom. U umaku prepirjati i puretinu još 3-5 minuta da joj se vrati temperatura. Uz ovakvo jelo savršeno paše povrće ili njoki, slani krumpir, pire. Ukoliko vam ukućani nisu obožavatelji graška, slobodno ga propasirajte i koristite kao čisti umak. 

4. Proljetna krem juha

Sastojci:

  • brokula
  • cvjetača
  • grašak, mrkva
  • luk
  • mladi krumpir
  • tikvica
  • rikola
  • špinat
  • ulje
  • sol, papar, ružmarin
  • temeljac

Priprema:

Sve povrće isprati i sitno izrezati, prepržiti na malo ulja te zaliti tekućinom i temeljcem pa pustiti da se kuha. Kada povrće omekša, dodajemo sol, papar, po želji ružmarin i izmiksamo štapnim mikserom, oni koji žele dobiti čistu kremastu juhu nakon miksanja je i propasiraju. Dok se juha kuha, u posebnoj tavi prepržimo sitno izrezanu rikolu dok ne potamni i ostavimo je na papirnatom ručniku da se malo isuši. Dodajemo ju u završenu juhu. Možete dodavati i vrhnje za kuhanje te razne vrste sjemenki.

 

5. Rižoto od radiča i špinata

Sastojci:

  • špinat
  • tikvica
  • mrkva
  • radič
  • luk
  • riža
  • luk
  • sol, papar, ružmarin
  • maslinovo ulje
  • temeljac

Priprema:

Na maslinovom ulju prepržiti sitno sjeckani luk te dodati izrezani radič i nakon toga špinat. Kad je povrće omekšalo dodajemo rižu i uz konstantno mješanje te podlijevanje pirjamo oko 12 minuta. Na kraju dodajemo rezance, rezanu tikvicu i mrkvu te začinimi po želji. Uz ovakav rižoto savršeno odgovara ribanac ili svježe povrće. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.