Vjerujemo da će pronaći mjesto i na vašem tanjuru.
1. Fritaja sa šparogama
Sastojci:
- glavica luka
- cca 600 g šparoga
- malo pršuta
- 8 jaja
- ulje
Priprema:
U posebnoj posudi zamutiti jaja. Šparoge prelomiti, a tvrdi dio ukloniti. Luk izrezati na kockice. Na ulju prepržiti luk te dodati šparoge, kad šparoge lagano omekšaju dodati sol i papar te jaja. Pržiti dok ne dobijemo jaja pečena kako nam odgovara. Uz ovako pripremljenu fritaju savršeno paše podloga od rukole zbog arome ili pak cherry rajčice i malo prepečenog kruha.
2. Piletina punjena rukolom, fetom i feferonima
Sastojci:
- pileća prsa 400g
- rikola 100g
- slatki feferoni 10ak komada
- feta sir ili slično 150g
- 2 jaja
- brašno
- krušne mrvice
- ulje
- sezam
- provansalsko bilje
- ribanac
- sol, papar
Priprema:
Pileća prsa razrezati, istući i začiniti. Napuniti rikolom, fetom i feferonima te zarolati. Panirati u brašnu, jajima i kombinaciji krušnih mrvica, prezli, sezama, provansalskog bilja te po volji parmezana. Pržiti u dubokoj masnoći dok ne dobijemo zlatno crvenu koricu ili u pećnici na 210-220 stupnjeva cca 12-14 minuta. Poslužiti toplo ili hladno razrezano. Savršen prilog za ovaj tip jela su prokuhani pa onda prženi krumpiri s ružmarinom ili podloge od raznovrsnog povrća.
3. Pureći medaljoni u umaku od graška
Sastojci:
- pureća prsa, 400g
- glavica luka
- grašak
- crno vino
- brašno
- ulje
- sol, papar, vegeta, ružmarin
- temeljac
Priprema:
Puretinu izrezati na medaljone i malo marinirati solju, paprom, ružmarinom (po želji s vegetom). Luk izrezati na sitne kockice. Na zagrijanoj masnoći ispeći pureće medaljone i staviti ih sa strane. Na istoj tavici prepržiti luk te dodati grašak i podliti s malo vina da se masnoće odvoje od dna tave. Pirjati dok grašak ne omekša. Začiniti solju, paprom, vegetom te po želji temeljcom i ukoliko je potrebno povezati s brašnom. U umaku prepirjati i puretinu još 3-5 minuta da joj se vrati temperatura. Uz ovakvo jelo savršeno paše povrće ili njoki, slani krumpir, pire. Ukoliko vam ukućani nisu obožavatelji graška, slobodno ga propasirajte i koristite kao čisti umak.
4. Proljetna krem juha
Sastojci:
- brokula
- cvjetača
- grašak, mrkva
- luk
- mladi krumpir
- tikvica
- rikola
- špinat
- ulje
- sol, papar, ružmarin
- temeljac
Priprema:
Sve povrće isprati i sitno izrezati, prepržiti na malo ulja te zaliti tekućinom i temeljcem pa pustiti da se kuha. Kada povrće omekša, dodajemo sol, papar, po želji ružmarin i izmiksamo štapnim mikserom, oni koji žele dobiti čistu kremastu juhu nakon miksanja je i propasiraju. Dok se juha kuha, u posebnoj tavi prepržimo sitno izrezanu rikolu dok ne potamni i ostavimo je na papirnatom ručniku da se malo isuši. Dodajemo ju u završenu juhu. Možete dodavati i vrhnje za kuhanje te razne vrste sjemenki.
5. Rižoto od radiča i špinata
Sastojci:
- špinat
- tikvica
- mrkva
- radič
- luk
- riža
- luk
- sol, papar, ružmarin
- maslinovo ulje
- temeljac
Priprema:
Na maslinovom ulju prepržiti sitno sjeckani luk te dodati izrezani radič i nakon toga špinat. Kad je povrće omekšalo dodajemo rižu i uz konstantno mješanje te podlijevanje pirjamo oko 12 minuta. Na kraju dodajemo rezance, rezanu tikvicu i mrkvu te začinimi po želji. Uz ovakav rižoto savršeno odgovara ribanac ili svježe povrće.