14. travnja 2016.

Blitva u glavnoj ulozi by chef Branko Ognjenović

blitva1 naslovna.jpg
1/4
gastro postao gastro.24sata.hr
Kako najbolje iskoristiti blitvu pitali smo chefa Branka Ognjenovića, koji nam je dao odlične savjete i otkrio neke nove trikove.
  • Korijen je tvrđi od listova i potrebno mu je dulje vrijeme da se skuha pa ga treba kuhati odvojeno ili ranije ubaciti u vodu.
  • Idealno vrijeme kuhanja blitve je samo nekoliko minuta, tek toliko da se blitva blanšira. Na taj način zadržava sve vitamine i nutritivna svojstva
  • Kako blitva ne bi oksidirala, nakon kuhanja je treba kratko preliti hladnom vodom
  • Mlada  blitva prepoznaje se po tanjem korijenu i manjim listovima, dok je ona starija većih i razgranatijih listova.

Chef Branko predlaže i da se ne ograničavate samo na lešo blitvu ili u kombinaciji s krumpirom. Blitva je povrće koje se može iskoristiti na milijun načina, a odlično se slaže i sa sirevima poput ricotte ili mozzarelle pa je možete servirati i u salati. Ognjenović je za nas napravio dva jela i pokazao kako kreativno iskoristiti ovu namirnicu.

blitva6.jpg | Author:

Rižoto od blitve

Sastojci za 4 osobe: 

0.3 kg riže

0.1 kg maslaca

Po potrebi soli i papra

0.5 l temeljca ili vode

1 kom crvenog luka

0.5 l bijelog vina

0.03 l ulja

0.15 kg blitve

Priprema:

Na ulju prepržimo luk da uvene. Dodamo rižu te prepržimo (ocaklimo) i dodamo češnjak pa podlijemo bijelim vinom i temeljcem kada vino iskuha. Rižu pirjamo oko 20 minuta uz stalno miješanje te kada je skoro gotova dodamo opranu i na rezance narezanu blitvu i pirjamo još par minuta. Začiniti solju i paprom te ribanim parmezanom po želji.

Savjeti:

  • Na isti način možemo napraviti rižoto i od drugog povrća, samo moramo paziti da ako je povrće nježno ne kuhamo dugo, tj. uvijek ga umiješamo pri kraju.
  • Jedna šaka riže dovoljna je za jednu osobu.
  • Za uspješan rižoto riža se mora zagrijati jer bolje otpušta škrob.
  • Koristite Arborio Scotti rižu.
  • Riža se uvijek "gasi" bijelim vinom. Prvo se, naime, bijelo vino dodaje u rižoto, a kasnije se riža podlijeva vodom,
  • Rižoto je kuhan za 15 do 10 minuta.

Za drugo jelo Branko je odabrao lisnate tortice s nadjevom od blitve kao savršen zalogajčić i prilog mesu ili ribi.

Lisnate tortice s nadjevom od blitve

Sastojci za 4 osobe: 

1 paket lisnatog tijesta

1 jaje

0.2 kg blitve

sol po potrebi

papar po potrebi

0.05 l vrhnje za kuhanje

1 češnjak

0.05 l maslinovog ulja

chili po želji

0.05 kg maslaca

Priprema:

Lisnato tijesto razvaljamo do debljine od 4 do 5 mm, pa izrezujemo u okrugle forme.

Zatim ih položimo na papir za pečenje, na odabrani pleh, rubove premažemo razmućenim jajem te na donji dio stavimo još jedan sloj lisnatog tijesta iste veličine koji smo predhodno izdubili. To će nam biti stijenka košarice.
Stavljamo peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, 20 minuta. Blitvu očistimo i blanširamo u slanoj vodi te naglo ohladimo. Luk očistimo i narežemo na sitne kockice, prepržimo na maslinovom ulju i maslacu, dodamo češnjak rezan na listiće te blitvu rezanu na rezance. Presotiramo, dodamo vrhnje za kuhanje, sol, papar i chili te pustimo da prokuha. Kada su košarice pečene punimo ih nadjevom od blitve i serviramo po želji.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.